Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Jak otevřít ježka v kleci?

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 27. 6. 2007, celkový počet příspěvků: 18.
Jan Redaktor
#1 | Vloženo 27. 6. 2007 13:04Jde ježek v kleci otevřít tím způsobem, jako v Záhadě hlavolamu, a nebo jak mi říkal děda, že se odšroubuje nejdelší osten a pak jde už jen lehce vyndat?
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 27. 6. 2007 16:10Záleží na každém Ježkovi zvlášt. Ten Tleskačův měl víc jak dvě desítky ostnů (to nevím na 100%) a ještě jeden chyták v návodu na vyndání, který je technicky proveditelný. Kdyby šel odšroubovat nejdelší osten, určitě by to pomohlo, ale možná ne tolik, aby to stačilo na vyndání. Podle mně by možná stačilo (kdyby to šlo) rozšroubovat Ježka ještě v kleci.
Jan Redaktor
#3 | Vloženo 28. 6. 2007 13:03Aby si mohl vyndat plánek létajícího kola, že?
jiggi Moderátor
#4 | Vloženo 28. 6. 2007 13:14Ne, ale když by byl na 2 půlky, tak by šel líp vyndat.
Paja Administrátor
#5 | Vloženo 28. 6. 2007 20:43Hmm... já jsem tedy ježka s odšroubovatelným ostnem neviděl... A že by šel ježek rozšroubovat uvnitř a pak vyndat? Já tedy nevím, ale k čemu by pak byl? Vždyť to by si z něj mohl plánek kdokoli vzít a skrýš by byla k ničemu, ne? Myslím, že alespoň Tleskačův hlavolam by takto rozebrat jít neměl. Je ale pravda, že jsem viděl plastového ježka v kleci, který šel rozšroubovat uvnitř klece a pak části vyndat. Ale to byla moderní napodobenina, ne Tleskačův hlavolam.
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 29. 6. 2007 13:12S tím umělohmotným Ježkem mi to říkal táta, prý tam toho ale moc schovat nešlo. Později mu ho jeho brácha zalepil vteřinovým lepidlem a pak klec přepiloval, protože ho prý nikdy nedokázal vyndat jiným způsobem, než tím rozpůlením.
Jan Redaktor
#7 | Vloženo 30. 6. 2007 14:49Možná tak bonbón.
jiggi Moderátor
#8 | Vloženo 30. 6. 2007 17:47Tenhle problém nastínil už v Posledním tajemství Jana T. Kapitán Kid, v Příchodu  Smrtihlavů ho chce vyřešit.Podle mně se plán neskládal, ale vkládal do Ježka! Dělal jsem si i pokus a šlo to! Papír se stočí do ruličky, jedním koncem se zasune do jedné polokoule Ježka, pak se nastřihne skoro po celé délce na pruhy, které se pak přehybají dovnitř. A dovniř a dovnitř a dovnitř, až je papír složen tak, že se na něj v pohodě vejde 2. polokoule. Chápete?
Jinak si myslím, že vím, kdo jsou ti Smrtihlavové... I podle doby Posledního tajemství Jana T.
Rychlonozka Člen
#9 | Vloženo 31. 12. 2010 15:19Dobrá, sice byla myslím v PTJT zmínka o tom, že plán by se do ježka nevlezl. Stejně to JF napsal tak, že ježek spadl do vody. Pokud by se tedy RŠ dostaly k ježku (což by se asi dostaly), objevily by plán. A potom by se z knihy stal brak. Bylo by to sci-fi a ne dobrodružný román pro mládež. Kolo sice možná reálné je, ale divně by se o tom pak četlo. Akorát by RŠ zbohatly atd.
Jindra Hojer Člen
#10 | Vloženo 13. 4. 2011 14:49Ježek se nedá z klece jinak vyndat, než podle návodu Jana Tleskače. Ten návod nikdo nezná tak dobře, jen já. Návod začíná takhle: Když natočíme nejdelší osten...
V Tleskačově deníku to je napsáno jasně.
Jinak než podle troho návodu vyndat opravdu nejde. Ota Losna se přitom dvakrát zapotil a já jednou v naší klubovně taky. Tehdy, když jsme jej dostali od Široka jsem vyndával ježka z klece ven. Plán Tleskačova létacího kola tam však nebyl, místo něj tam byla černá hromádka čehosi neurčitého, zkrátka plánek je navždy ztracen.
jiradzi Člen
#11 | Vloženo 21. 4. 2011 23:26Co jsem slyšel takhle s doslechu,tak originál ježek v kleci byl proti tomu prodávanému asi tak daleko jako Mercedes k Trabantu:-))
Molka Člen
#12 | Vloženo 24. 4. 2011 0:16jiradzi
A Mercedes je ten orig. nebo ten prodávaný ježek v kleci? Orig. JvK bych viděl spíše jako Brožkův parostroj.
Jak vyndat ježka z klece
Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece jejím nejširším otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece a ostatní ostny ulámeme tak nám po chvilce třesení klece ježek sám vypadne.
Jindra Hojer Člen
#13 | Vloženo 10. 6. 2011 11:12Molko, to je taky způsob, ale není to ono, jako když ho vyndáváš podle toho návodu.
Ten návod je tak kouzelný, že jsem se jej naučil nazpaměť.
Molka Člen
#14 | Vloženo 10. 6. 2011 23:40Jindra Hojer
Celý návod je o tom jak dostat objekt A z objektu B. Takže žádná kouzla a čáry jen technický návod. Způsobu je však více /jak naznačuji ve svém předchozím příspěvku/, třeba poškodit objekt A, nebo objekt B a tak dojde k kýženému cíli – tedy „osvobození objektu“. Sice dojde k nemožnosti navrácení do původního stavu PŘED, ale to je jen detail.
Jindra Hojer Člen
#15 | Vloženo 12. 6. 2013 18:59Molko, když to rozmlátíš, co z toho pak máš? Mě život naučil, že věci je lepší dělat hlavou než silou a proto se musíš zamyslet jak postupovat při vyndávání. Hlavolam byl zkonstruován především jako prostředek pro tříbení mysli, tedy pro procvičení logického myšlení a trpělivosti.

A taky je dobré se zamyslet nad tím - co mi prospěje, když ježka vytáhnu z klece násilím? Co mi to přinese k prospěchu? Nic, akorát zjistím, že jsem netrpělivý plantážník který si neváží věcí! Proto důvěřuj, ale prověřuj.
Moderátor Paja: Upraveno formátování.
Molka Člen
#16 | Vloženo 24. 6. 2013 20:46Jindro Hojere,
já z toho nic nemám a neříkám,
že tak vežka v kleci vyndavám,
ale že je to jeden ze způsobů který znám.

Každý ať si vybere svůj - http://youtu.be/BZ2CjP-Vnx4

Ostatně tohle platí i o spoustě věcí - buď dodžuješ určité nepsané zákony mythusu a k cíli jdeš a nezničíš to pro další, nebo v zájmu "pravdy" abys odhalil tajemství zničíš onu klec v níž je ježek schován. Jenže pak se dovíš, že i ona klec je součástí tajemství a to, že samo tajemství je už někde jinde. A po Tobě, po Tobě zbyde jen rozlomená klec bez tajemství. Bez tajemství které bys mohl odhalit Ty i jiní.

Myslím, že mi rozumíš Jindro, Jindro Hojere.
Jindra Hojer Člen
#17 | Vloženo 7. 1. 2014 17:36Rozumím Molko. Ono je to stejné jako se Stínadly (lepší hledat, než najít).
Duch Člen
#18 | Vloženo 26. 2. 2014 0:35Bohužel... Protože se bouralo až do 70. let minulého století, je v dnešní době skutečně lepší Stínadla hledat, než se procházet kolem pár posledních zbytků, co pamatují ty staré a drsné časy.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.