Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Létající kolo nebo létací tříkolka

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 7. 8. 2009, celkový počet příspěvků: 8.
paco Člen
#1 | Vloženo 7. 8. 2009 22:38Tak se mi před chvilkou dostala do ruky kniha Dobrodružství v temných uličkách s ilustracemi Čermáka (to co jsem četl předtím byla nějaká neilustrovaná verze kterou už si nepamatuji). Létající kolo je zde namalováno se dvěma koly, a asi ve všech ostatních kde je namalováno taky má dvě kola? Já to nevím. V knize Tajemství S. od Jiggiho má taky dvě kola, ale na youtube je video The Story of Jan tleskac (Příběh Jana Tleskače) se třemi koly, je tomu v seriálu odkud je toto video vyjmuto a sestříháno. Jedná se tedy o tříkolku nebo o kolo?
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 8. 8. 2009 8:09Podstatný je, že v Záhadě hlavolamu to tříkolka není, v seriálu je tomu tak kvůli stabilitě při natáčení - ale co když neměl Tleskač tři kola, ale nějaký jiný stabilizátor - a nezapomeň, že než se nadějeme (no, ještě si chvilku počkáme), bude tomu už sto let! Tenkrát nebyly takový možnosti jako dneska, navíc kola byla tenkrát spíš těžká kovová monstra, ne ty naše odlehčený plasty a tak.
paco Člen
#3 | Vloženo 8. 8. 2009 11:38Jiggi
No to s tím opsáním neřeš, nad lítacím kolem nepřemýšlím protože bych ho stejně nikdy nevyrobil, jen mne to tak napadlo. Sto let? Od čeho? Od okamžiku kdy Tleskač vzlétl? Ten kdo by na tom kole létal by musel mít ohromnou fyzickou sílu hlavně v nohách, ušlapat vlastní váhu a plus ještě ty staré bycikly. Já bych si to kolo udělal jen a jen na motor, ale to by to kolo bylo ještě těžší :-( a navíc to v té době to nebylo možné (těžké a velké motory s velkou spotřebou).
jiggi Moderátor
#4 | Vloženo 8. 8. 2009 15:14A to by ses divil, co tenkrát bylo všechno možné, ne jako dneska! Vem si ty staré stíhačky ze dřeva a plátna - mohl si s nimi přistát na jakémkoli terénu, to už dneska nejde. No, ono utáhnout vlastní váhu... jde o rozjezd. Ve vzduchu tě nadnáší vztlaková síla (proto mají letadla křídla) nosných ploch a ne vrtule, jak si spousta lidí myslí. Pomocí vrtule jenom řídíš rychlost, směr zase pomocí kormidel, ale i bez vrtule můžeš letět ve vzduchu třeba i několik hodin a teoreticky obletět celou zeměkouli. A letouny vlastní silou přeletěly i vzdálenost přes sto kilometrů - máme to tady na webu.
Dneska už je to skoro samozřejmost létat vlastní silou. Co já vím, prý se to někdo snaží protlačit až na olympijskou disciplínu. To by se Tleskač divil, jak se ten jeho nápad dostal daleko, kdyby to vyšlo.
paco Člen
#5 | Vloženo 9. 8. 2009 10:41Na webu... to jsem četl už několikrát. V dnešní době? Já o ničem nevím ani na tn.cz nic není, ale kdyby se jim to povedlo (protlačit to na OH), tak by to rozhodně bylo zajímavé a asi bych se na ty hry i podíval :-).
Já bych nejradši létal na rogalu (takovej ten padák s motorem co děsně řve) až na ten hluk motoru to může být zajímavé. Mě na létaní přitahuje nejvíc ten rozhled a hlavně že mne nic nepoutá a nepřitahuje k zemi (jednou jsem se rozeběhl z prudšího kopce a skákal a zkákal jsem do výšky a dálky když jsem byl asi v nejvyším skoku čas jako by se zastavil... dodnes vzpomínám na tu nádheru), ale když ty kola chtěj protlačit až na OH, jaktože se ještě neprodávají?
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 9. 8. 2009 19:13Já o té olympiádě slyšel jen takovou zmínku.
Létání, to je sen snad každýho pořádnýho kluka, alespoň někdy. Můj strejda byl pilot a byl to velký letecký fanda.
paco Člen
#7 | Vloženo 9. 8. 2009 19:21Já mám dědu letce sice jen s modelama, ale docela se vyzná.
JarkaM Člen
#8 | Vloženo 3. 4. 2013 19:55A je to tady!

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.