Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Foglarovka, kterou jste četli jako první

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 26. 8. 2009, celkový počet příspěvků: 14.
tomas fiala Redaktor
#1 | Vloženo 26. 8. 2009 9:39Moje první Foglarovka byla Hoši od Bobří řeky a hrozně se mi líbila. Dostal jsem se k ní díky úryvku v čítance. Nebýt toho úryvku, asi bych tady dnes ani nepsal. Ale k dalším Foglarovkám jsem se dostal až o něco později. Jaká byla vaše první Foglarovka a co vám způsobila? Na jaké myšlenky vás přivedla?
paco Člen
#2 | Vloženo 26. 8. 2009 9:57Tajemství Velkého Vonta.
Jan Redaktor
#3 | Vloženo 26. 8. 2009 10:02Jako první foglarovku (a vůbec i knížku, kterou bych přečetl sám dobrovolně) byli Hoši od Bobří řeky, to mi bylo tuším 12. Ve škole jsme ji měli jako povinnou četbu, takže jsem se svým jedním spolužákem zašli do knihovny a tam si ji půjčili, oba.
Zpočátku se mi ji vůbec nechtělo číst (s knížkama jsem měl samé špatné zkušenosti), ale pak jsem si na naléhání rodičů knížku začal číst a dočetl ji za pár dnů, jak mě hned chytnula. A tím se to všechno rozjelo.
Potom následovaly další foglarovky (která byla ta druhá, si už nepamatuji), když už jsem měl Foglara skoro přečteného, přesedlal jsem na jiné a další autory a takhle to šlo dál.
Představete si, že po přečtení Hochů od Bobří řeky jsem si umínil, že už neřeknu žádné sprosté slovo a za každé jedno, které jsem vypustil z úst, jsem sám kvůli sobě dělal tělesné cvičení. Několik dřepů či kliků, takže to několik prvních dnů vypadalo tak, že sem od rána do večera skoro nepřetržitě cvičil. :-) A nebylo do nadarmo. Za prvé jsem si celkem vypracoval postavu a za druhé jsem přestal mluvit sprostě.
Bohužel nyní, jak už nejsem ovlivněn tolik Foglarem jako kdysi v ranném mládí, mluvím sprostě a to dost, za což se trochu stydím, ale co se dá dělat. Předtím byl Foglar a jeho Modrý život, bobříci a tak čímsi jako mým bůžkem a talsmanem, ale teď už to tak příliš nevnímám. Ale nelituju vůbec toho, že jsem začal číst Jaroslava Foglara. To on ze mě udělal to, co jsem dnes.
Nyní má za sebou přečtených skoro 300 knížek a co si pamatuji, tak můj spolužák, s kterým jsem tam šel do knihovny si Foglara také hodně oblíbil. Hoši od Bobří řeky i sám Jestřáb mají pro mě velký význam a na tuhle knížku i autora nedám dopustit.
Vidím, že jsem se jaksi moc rozpovídal, ale muselo to ze mě ven, to mi věřte. :-)
jiggi Moderátor
#4 | Vloženo 26. 8. 2009 10:41Mám dost podobný názor jako johny, mojí první byli Rychlošípáci - takový malý sešitek a pak ta ohromná bichle pak stínadelská trilogie, to mi bylo sedm a já čtení naprosto nesnášel, ale Rychlonožka s Jarkou Metelkou to změnili...
tomas fiala Redaktor
#5 | Vloženo 27. 8. 2009 11:42Jiggi, tak teď jsi se prozradil. Napsal si o základech svého pátrače. Kdyby si začal s četbou třeba u Dobrodružství v zemi Nikoho, asi by jsi spíše pátral v přírodě...
Rychlonozka Člen
#6 | Vloženo 27. 8. 2009 15:13Moje první kniha byli Hoši od Bobří řeky. Pořád chci se sebou začít něco dělat ale nedaří se. Myslím ale, že mě Foglar ovlivnil hodně k lepšímu.
andyt Člen
#7 | Vloženo 27. 8. 2009 17:13Zahada hlavolamu, v slovenskom vydani. Inspiroval ma serial zo 69teho.
jiggi Moderátor
#8 | Vloženo 27. 8. 2009 19:19A kdo říká, že nepátrám po Zemi Nikoho?
kubino Redaktor
#9 | Vloženo 27. 8. 2009 19:43První knížku, co jsem četl, nevím, ale poslední Foglarovka, která mně scházela přečíst, byli právě HoBř. Táta mi je četl ve školce večer před spaním a mě to v tom věku vůbec nebavilo, proto když jsem začal číst Foglara jsem si tuto knihu nechal až nakonec, protože jsem si pamatoval, že sem to nesnášel. Samozřejmě, že se mi pak líbila.
Paja Administrátor
#10 | Vloženo 28. 8. 2009 10:38Já jsem četl Foglarovky podle seznamu na sebraných spisech JF od Olympie, tedy od HoBř. :)
teri Člen
#11 | Vloženo 7. 2. 2014 18:38Foglarovka, kterou jsem přečetla jako první byla Záhada hlavolamu, potom Stínadla se bouří a po ní Tajemství velkého vonta. A dál si to už nepamatuji.
Havran Člen
#12 | Vloženo 25. 2. 2014 17:30Zdravím,

první byli Hoši od Bobří řeky, ty jsem přečetl ve vydání od Kobese po otci někdy v roce 1970. Ale v době mého raného mládí mě oslovila hlavně Chata v jezerní kotlině, opět první vydání od Kobese. Co já se tenkrát tu kotlinu nahledal... Dnes již desítky let leží pod výsypkami po stavbě první linky metra. ale tenkrát tu ještě, stejně jako Země nikoho byla.
JarkaM Člen
#13 | Vloženo 25. 2. 2014 19:50Tak u mě to byly Rychlé šípy ze souborných vydání ze 70. let a hlavně Záhada hlavolamu, která změnila můj život.
ramok Člen
#14 | Vloženo 3. 3. 2014 17:34Pořád dokola jsem si prohlížel obrázkové Rychlé Šípy až jsem si přečetl pod Junáckou Vlajkou. Tato kniha mě potom přivedla k dalším jeho knihám a já je všechny, ano, žral!

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.