Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Která kniha JF vás nejvíce oslovila? (průzkum pro Bc. práci)

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 18. 9. 2010, celkový počet příspěvků: 39.
Judinka Člen
#1 | Vloženo 18. 9. 2010 21:18Ahojky.
Všechny Vás moc zdravím. Nemám sice tyto stránky pročtené, ale věřím, že zde najdu další pro mne důležité informace a inspiraci.
Píši totiž bakalářskou práci zaměřenou na výchovné prostředky díky Foglarovým knihám. Průzkum dělat nemusím, ale bylo by mi přínosem, kdybyste mi napsali, sem, nebo na email, která kniha J. F. Vás nejvíce oslovila a čím, proč...

DĚKUJI ZA VŠECHNY VAŠE PŘÍSPĚVKY A MOC SE NA NĚ TĚŠÍM.
Zdarví vás JUDINKA jagrjanka@centrum.cz
Moderátor Paja: Osamostatnění dotazu do vlastního vlákna.
Jan Redaktor
#2 | Vloženo 19. 9. 2010 10:58Mě asi nejvíce oslovila knížka Přístav volá, třebaže je proti některým foglarovkám dost krátká. Oslovila mě svým napínavým dějem z reálného prostředí, sympatickými hlavními postavami, myšlenkou Modrého života a neobvyklým smutným koncem, který je v případě foglarovek zcela ojedinělý.
tomas fiala Redaktor
#3 | Vloženo 19. 9. 2010 12:29Mně nejvíce učaroval Boj o první místo. Líbí se mi, jak hlavní hrdina bojuje za své postavení ve třídě a nakonec vítězí. A nejkrásnější na celé knize jsou ty tři poslední odstavce, které ji zcela vystihují:

A Petr? Jeho život bude jedinou řadou krásných a užitečných činů, ale bude i bohatý na leckerou bolest, kterou mu způsobí každá špatnost jiných lidí. Zřídkakdy bude pochopen jeho plamenný smysl pro spravedlnost, čest a přímost.

Ale přesto se nezmění! Půjde dále svou cestou, ať pochopen nebo nechápán, protože jeho konání se nebude řídit názory nízkých a průměrných lidí, s nimiž se potká ve svém životě. Petr se bude řídit jen svým svědomím. A to svědomí mu bude říkat:

"Buď čestný a nesmlouvavý. Buď spravedlivý a dobrý, poctivý a přímý. Buď mužem!"
Judinka Člen
#4 | Vloženo 19. 9. 2010 18:47Ahojky,
jujky, to mne mile překvapilo, že jste dali můj dotaz na svou větvičku... Mocinky za to děkuji. Těší mne, že zatím vedou opravdu ty knihy, které oslovily nejvíce i mne. Taky uvažuji o Historii Svorné sedmy - jelikož tam je i dívka a jedná se dění dětí v jejich bydlišti. No každopádně musím ty knihy znovu pročíst. Hodně věcí, které mne napadaly o životě J.F. již byly popsány a to X krát.

Nevíte někdo zda Lubomír Kubík – Jestřábův let psal dle pravdy, něbo románově i smyšleně. Nevím, co si myslet o Burešovi, tam je popis jako přímý a celkem fajn chlap, a pak se dočtu ve Stoletém Hochovi od Bobří řeky, že to byl udavač, podrazák první jakosti. Tož jsem z toho poněkud zmatená. Bureš s ním spolupracoval v časopise Vpřed, Ml. hlasatel.

Vždy když mě něco napadne, co ještě nebylo napsáno a popsáno, někdo to objevím. Na jednu stranu je supr, že J.F. je opravdu tak nezapomenutelný a věnuje se mu taková pozornost, na druhou stranu si říkám, co ještě bych mohla popisovat, aby to nebilo jen opakování. Tak si nyní kladu otázku, s čím si např. J.F. hrál jako dítě, co si pamatuje ze svých ranných let, svých dojmů a myšlenek, když mu zemřel otec, jak silná a odvážná musela být jeho maminka, když riskla v té nelehké době začít s obchůdkem? Tak nějak mě nyní napadá spoustu dalších otázek, které asi možná nezodpovím popravdě, a pokud někdo víte kde hledat odpověď, moc děkuji za radu.

Jinak moc chválím rozdělení životopisu J.F. na těchto stránkách. Téměř v žádné knize to není nějak dobře uspořádané. Je to chaotické. Proto se mi líbí, že zde je to rozdělené alespoň na časové úseky.
Na další příspěvky se těší a zdraví Judinka.

Moderátor Paja: trochu upraveno formátování, není třeba nadužívat tučné písmo a také prosím nepište celé věty velkými písmeny. Obojí zhoršuje čitelnost vašeho příspěvku.
Paja Administrátor
#5 | Vloženo 19. 9. 2010 20:52Knihu Jestřábův let zatím nevlastním, tak na ní nemůžu napsat vlastní názor. Setkal jsem se však s vyjádřením, že s pravdou má pramálo společného.
Bohoušek.cz (Jiří Zachariáš - Pedro, 17. 2. 2010): Autorův stoj na hlavě v „Jestřábově letu“
K. Burešovi je také věnována kniha Poselství žlutého kvítku od Jiřího Poláka, který se s Burešem blízce znal (Olympia, 2003).
Osobnost Karla Bureše je i dnes poměrně kontroverzní a proto asi doporučím prostudovat všechny dostupné zdroje k této problematice. Jak sama píšeš, je o něm psáno i ve Stoletém hochu (2007).

Co si Jestřáb pamatoval ze svých raných let věděl asi jen on sám. Něco nám řekl v životopise Život v poklusu. Myslím, že tam odpovídá i na některé tvé otázky.
Judinka Člen
#6 | Vloženo 20. 9. 2010 13:09Jo, jo, přesně tak. I já mám teď vše v poklusu, samozřejmě se chystám přečíst i tuto knihu. Jen umět rychločtení, to by bylo super.
Z toho poselství žl. kvítku mám právě obavy, jak moc to můžu brát vážně. Jsem člověk, který se snaží stále někoho omlouvat a hledat na něm jen to dobré, ale v Burešově případě bych i věřila spíše té špatné verzi. Přímý byl, se svými názory se netajil , tak bych se nedivila, kdyby šel za svým děj se co děj.
No a Jestřáb byl takový ten lidumil, co si chtěl myslet o lidech jen to dobré a jiní mu museli otevírat oči. V tom se s Jestřábem podobáme jako vejce vejci a nejen v tom. a mrzí mě, že už mu nemůžu napsat. V době, kdy jsem hltala jeho knihy, jsem netušila, že je možnost mu psát. No, ale jsou horší věci na světě.
Moderátor Paja: Nepište text velkými písmeny! Druhý bod závazných pravidel této diskuse.
tomas fiala Redaktor
#7 | Vloženo 20. 9. 2010 17:02Burešova přímost je tuším poznat mj. z odpovědi na otázku, která se týkala existence RŠ (opět je to Poselství žlutého kvítku). Foglar se prý těsně před smrtí přiznal nějakému novináři, že RŠ neexistovaly. Ale proč se o této skutečnosti tak málo ví? Neudělal to Bureš jen ze vzteku, že Foglar s Mladým hlasatelem sklidil takový úspěch, a KB, který odřel většinu práce, zůstával na pozadí? Pevně věřím, že to tak nebylo. Ale to je do jiného vlákna, rád bych učinil ještě jednu poznámku z původní diskuzi.

Podobně jako Boj o první místo na mě zapůsobila i kniha Když Duben přichází. Je v ní totiž nádherně rozebrán nejdůležitější prvek všech foglarovek - přátelství.
dae Člen
#8 | Vloženo 20. 9. 2010 19:22Ahoj,

pokud jde o Karla Bureše, tak tam už není moc o čem diskutovat. Po jeho smrti byly objeveny dokumenty, které dokazují, že v rozhovoru pro Poselství Žlutého kvítku lhal. Nedalo se to s ním (bohužel) konfrontovat.

Každopádně to podle mě se zadáním té práce zas tolik společného nemá, s ohledem na to, že jde o knihy JF. Ono tohle téma by bylo opravdu na větší diskusi, takhle se toho moc vyjádřit nedá.

Ale stručně za mě: Když duben přichází. Například vzpomínám dodnes na to, jak jsem se těšil na cestu k malíři Florianovi (Burianovi). Možná jsou v ní i počátky mého sběratelství foglarovek (když Lubor s Řezinou sbírali sešitky s romány), s kamarády jsme podle vzoru téhle knihy organizovali Rytíře i v naší třídě...
jiggi Moderátor
#9 | Vloženo 21. 9. 2010 12:08Já myslím, že každá knížka, seriál, má něco do sebe. Nejvíc mě ovlivnily Šípy, ale myslím že spolu s Dubnem je nejlepší Chata a Přístav.
kubino Redaktor
#10 | Vloženo 22. 9. 2010 17:13Mě nejvíce oslovily knížky, v nichž bylo cosi více... více emocí, prožitého přátelství. Vím, přátelství je v každé foglarovce hlavní moto, ale mnohem více v Přístavu volá či v Když duben přichází nebo Pod junáckou vlajkou. Tyto knížky podle mě jsou více emočně založené, a já si při jejich čtení uvědomil více než u kterékoliv jiné foglarovky. Nevím jak blíže vyjádřit, ale snad mi rozumí ti, co dané knížky četli:-) Jinak samozřejmě zbožňuju všechny foglarovky, to dobrodružství... ale nejvíce dávají emoční témata. :-)
Judinka Člen
#11 | Vloženo 27. 9. 2010 13:09Děkuji Všem, kteří mi sem zatím napsali svůj příspěvek na oblíbenou "foglarovku".
Souhlasím s Vámi a celkem mne překvapilo, že i u jiných nevítězí tolik známí a diskutovaní RŠ, ale jiné knihy, jako Jezerní kotlina, Když Duben přichází, Boj o první místo. U mě také. Přínosem je pro mne to zjištění, že i jiní hledají a potřebuji, postrádají hlavně ten cit, Přátelství s velkým P. Dnes je to čím dál těžší najít právě takového přítele, kterému můžete 100% věřit. Já sama už přes 2 roky takové hledám, leč pro málo příležitostí a poslední špatnou zkušenost se cítím už 2 roky sama... Proto, pokud takové Přátelství máte, važte si ho...

Jinak se těším na další příspěvky. Zdraví Judinka
kubino Redaktor
#12 | Vloženo 27. 9. 2010 16:55Judinka
Neměla bys zájem podílet se s námi na internetovém časopise pro mládež s názvem ELDORADO? Při jeho tvorbě se snažíme kráčet ve stopách JF. Více o časopise ZDE Můžeš mi napsat e-mail, ten najdeš v rubrice Redakce. :-) Přeji hodně úspěchů...
tomas fiala Redaktor
#13 | Vloženo 27. 9. 2010 17:57kubino
Já bych snad raději počkal, jak se utvoří nová forma. A informace na wbu jsou dost neaktuální: šéfredaktor neplatný, zástupce neplatný, Márty neplatný,... Jo, raději bych počkal.

Ale teď k Přátelství. Já takové mám a skutečně si ho velmi vážím. I když i ve velkpém Přátelství se někdy objeví trhliny. Bez nich by však pouta mezi dvěma kamarády byla zbytečná a Přátelství by začalo ztácet na ceně.
Judinka Člen
#14 | Vloženo 27. 9. 2010 20:02Mocinky děkuji za nabídku na spolupráci v časopise. Neříkám ano ani ne. Jak bude čas, určitě si ho prostuduji, zvážím, a jak řekl kubino, pokud nyní jsou v redakčním týmu nějaké změny, bude určo lepší počkat... však víme, jak to měl J.F.

Jinak by mne zajímal i váš věk a kdy na vás knihy J.F. působily?
Já je např. hltala tak v té 7, 8, 9 třídě. Dnes jsem znovu po letech četla Svornou sedmu, kterou jsem taky hltala a nyní jsem na ni hleděla spíše kriticky... i po stylistické stránce. Hledala jsem tam životní prvky J.F., které mohl on zažít a pak zakomponoval, přemýšlela jsem moc nad politickým děním, kdy to psal... No, doufám, že Zemi nikoho, Jezerní kotlinu a Boj tak blbě číst nebudu. Sice musím číst s tužkou v ruce a polepkama, když hledám kladné vlastnosti a jakékoli poznatky, které budu popisovat rozpitvávat v bakalářce, ale doufám, že se znovu dostanu do toho krásnýho transu.

A co mě hřeje na srdíčku je, že moje dcera baští Foglara - Přístav volá už nyní, a to jí je 9 let. A už jede modrý život, ale dle mých úprav, já ho mám taky, ale ještě jsem si nevypsala kolonky pro sebe přízpůsobené... tak že by od října.?!

Tak se těším na další příspěvky, prosím, jestli znáte další lidičky, poproste je, ať mi písnou, co oni a foglarovky. Stačí pár řádek, moc to pomáhá hledat další možnosti, spojitosti, otázky. No jak se bude psát vědecká práce, která je spíše srdeční hahaha. Přeji všem hezký svátek a počasí se snad umoudří.
Moderátor Paja: Velkými písmeny opravdu NE, už nevím, jak to říct :(. V tvém přechozím příspěvku to ale bylo OK.
tomas fiala Redaktor
#15 | Vloženo 27. 9. 2010 20:09Tak - můj věk je 14. K Foglarovkách jsem se poprvé dostal v devíti (desíti) letech. Ale od té doby na ně mám stále stejný názor, asi to bude tím, že je čtu pořád dokola...
Judinka Člen
#16 | Vloženo 28. 9. 2010 10:31Mocinky se omlouvám Pájo, tu poznámku pod příspěvkama o nepsaní velkých písmen jsem si nepřečetla, tak se omlouvám, že jsi musel opravovat. Beru na vědomí :), ale chvíli mi trvalo, než jsem poznámku velkými písmeny opravdu Ne rozluštila... než jsem si našla ten začátek, co chtěl básník říci - no, to je tak, když člověk nečte vše.
Momentáně dočítám Stoletého hocha - o J.F.

Překvapil mě věk Tomase. Já čekala dospěláky a vy jste ještě v tom krásným věku, nejlepším pro foglarovky, kdy svět vidíte tak, jak by měl vypadat... a on nevypadá.

Tak mě je prosím 31let... tak zatím ahojky Judinka
kubino Redaktor
#17 | Vloženo 28. 9. 2010 11:21Tak mně je 18 let, zatím. :-) Kdo ví kdy mám narozeniny? :-D A Foglara čtu stále, sice méně než dříve, ale pokud je čas rád si v postýlce něco počtu od něj. Taková největší éra, kdy jsem F. četl byla asi jako u tebe, druhý stupeň základní školy, to jsem to četl pořád dokola. :-)
Jan Redaktor
#18 | Vloženo 28. 9. 2010 19:37No mně je 16 a Foglara jsem četl na druhém stupni. ;-) Přečetl jsem skoro všechny jeho knihy, až na ty typu (Náš oddíl, Kroniky Hochů od Bobří řeky či Kronika Ztracené stopy). To není nic pro mě. Já četl jenom ty dobrodružné, ale ani jednu z nich jsem nečetl dvakrát nebo víckrát. Všechny jenom jednou. Takový blázen do toho jsem nebyl ani nejsem.
dae Člen
#19 | Vloženo 28. 9. 2010 22:21Judinka: Tak to já jsem ještě o kousek dál, 33. :o) Ale má to svůj půvab, člověk získa nadhled...
Judinka Člen
#20 | Vloženo 29. 9. 2010 8:59Ahojky,
Honzo, já taky nepřečetla všechny knihy od J.F., teď víc musím číst knihy o něm, i když hlavní cíl mé práce bude najít možnosti výchovných prostředků v jeho knihách. Budu rozpitvávat asi 3 knihy.

Čím dál víc mi vrtá v hlavě možnost jakéhosi nového časopisu typu Ml. hlasatel, Vpřed. Faktem je, že jsem si myslela, že na trhu v dnešní době je x časopisů pro mládež, s ponaučením... podobných ABC. Nepočítám do toho ty nesmysly typu Witch, Kačer Donald, Pony kluby atd. Nikdy jsem moc časopisy z finančních důvodů nekupovala. Před pár lety to Sluníčko a jeden ročník Sunny English, což byl faj pro děti, ale ti tutani ho zrušili a sem tam prý něco dají do Sluníčka či Mateřídoušky (ta se mi vůbec nelíbí).
No a když jsem chtěla letos k narozkám dceři (9 let) předplatit nějaký ten časák a i třeba angličtinu pro děti ve formě časopisu, nenašla jsem nic! Tedy nic solidního. To co bylo na anglinu byla hrůza a spíše nic a z časopisů pro mládež jejího věku "jen" Junior. Sice je to bezva časák... i já ho hltám a doháním nedostatky ve vzdělání, ale jeden slušný časopis pro děti na trhu je bída, nemyslíte?
Co Vy si o tom myslíte? Kdyby bylo méně těch čaospisů pro ženy za 10kč apod., kde se stejně vše opakuje a vycházelo něco levného a častěji než 1x za měsíc pro děti, to bylo fajné. Přesně v duchu J.F. jen o stupeň dál dnešní doby.
I já jsem měla klub. Bylo to v době, kdy se rozpadl u nás skaut (vedení typu hospůdka, tak se není čemu divit) a než jsem začala chodit do města poblíž. Jmenovali jsme se Holubi, o klubovnu by u nás nouze nebyla, ale neměli jsme nic extra spíš takovou boudu. Nástěnku na křižovatce v dědině, bobříky jsme si nahradili barevnýmí knoflíky, ale chyběl nám nějaký Rikitan, škoda. Hned bych tu dobu vrátila a měla ten rozum, co dnes.
A kdybyste viděli, kde bydlím nyní - to si ty Opičí stromy a zátoky, skály ani nemusím vymýšlet z okna koukám na skálu, na zvěř co mi okusuje maliny, les 3 metry od domu, 50 m řeku. Jen už jsou jiný starosti... děti, práce (která není), studium - studujte dokud to jen jde a užívejte si to, něco se dovědět, i když mnozí učitelé to dokáží pěkně zhnusit. Ale to je zase na jiné povídání. Jo, kdyby se mi tak krásně psala ta bakalářská práce, jako sem, to by bylo fajné.
Apropó, koukám, že 8 hodin už tu bylo 6 lidiček, to je fajn jako raníček. Otázka jestli tu na Vás něco čeká povzbuzujícího do nového dne.
Tak se mějte, počasí už se snad zase umoudří (bohužel někteří si letos asi sáhli na dno s psychikou a zatopenými domy), moderátor by řekl "slunce v duši", a já přidám, ať to na Vás poznám, když Vás potkám. Život je krásná věc, jen ji neumíme používat. A já po 2 letech mám pocit, že jsem možná našla Přátelství. Tak a do práce. Judinka
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.