Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Revoluce aneb krize Eldorada

Diskusní fórum · Časopis Eldorado, téma založeno: 21. 9. 2010, celkový počet příspěvků: 35.
jiggi Moderátor
#1 | Vloženo 21. 9. 2010 8:37Myslím, že bychom měli navázat na Kubinův příspěvek, jak nám napsal.
Co si myslím já: Vím, že dělám potíže. Jenže s naším starým počítačem já nejsem ničeho moc schopen. A peníze nemám nazbyt. Vždycky jsem chtěl vidět Polsko, Balt, Skandinávii, ale za celý svůj život jsem nebyl u moře. Takže to je problém a nevím, co s ním.
Máš pravdu, že je třeba velké nasazení a zájem. Jenže já poslal článek na poslední chvíli proto, že jsem dřív opravdu nemohl. Pokud je člověk celý den v luftě, tak jsem večír rád, že je rád a do toho autoškola.
Nerad bych posuzoval své eldoraďácké příspěvky, to musí udělat ostatní.
paco Člen
#2 | Vloženo 21. 9. 2010 11:04Jako redakor sem se nikdy necítil, vždy sem si myslel, že jsem byl někdo co může a nemusí něčím přispět. Do časopisu sem napsal jen jedno dílo - úvahu, v pc mám rozpracovanou povídku - "Vrah z mašiny", jenže se mi zdá taková bez děje, taková nic moc, proto bych jí ani nezveřejňoval, pokud má někdo zájem o posouzení, rád mu jí pošlu, ale opravdu nevím jestli se vůbec dá nazvat povídkou.
To, že Eldorado pomalu mizí a zaniká mě mrzí. Z důvodu, že než sem poznal Eldorado a další foglarovce byl jsem jiný o dost horší a špatnější a nerozumnější. A přitom na světě je tucet dalších co by se dali napravit - stačí jim trošku pomoc. A myslím, že teď to nebude tak jednoduché. =(
Každopádně doufám, že Eldu Kubinova revoluce pomůže a snad se dostaneme do lepších časů, nejne na schopnosti redaktorů, ale i úspěšnosti u čtenářů a celkové známosti a podvědomí časopisu Eldorado! =)
Kawi Redaktor
#3 | Vloženo 21. 9. 2010 11:21Já svůj názor vyjádřila v hromadném mailu. Jen mohu dodat, že od rána se piplám s úpravami článků (hlavně spíš po stránce grafické), takže minimálně zářiové číslo bude, i kdybych ho měla dát do kupy sama. Článků je dost, prý má ještě něco Kubino v šuplíku... Jak to bude dál, je jen na nás. Mně osobně to upravování začalo nakonec docela bavit. :)
Kawi Redaktor
#4 | Vloženo 21. 9. 2010 11:22Mimochodem, všichni tu hovoří o Kubinově revoluci. V čem ta revoluce spočívá? Já to teda pochopila tak, že s tím Kuba praštil a né, že přišel s něčím revolučním. Tak nevím.
Skautik Člen
#5 | Vloženo 21. 9. 2010 11:24Hezky řečeno Paco....
Jinak teka nemám čas rozepisovat se, ale pokud můžu navrhnout jednu obecnou věc - vynechala bych zářijové Eldorádo a udělala až říjnové, s uzavírkou třeba 2.10. Mám pocit, že situaci zveličujeme, myslím, že se nám to jen omrzelo a potřebujeme si ujasnit, co si od toho všeho kdo slibujeme, jak říkal Kubino. A i když ne se vším co Kubino napsal souhlasím, jeho situaci chápu. Nebála bych se nejdříve veřejně prodiskutovat, co od toho čekáme a znovu a tentokrát o něco lépe si rozdělit práci... Protože je škoda toto "dílo" uzavřít, zničit, a i když jsem si nikdy nepřipisovala nějaký velký podíl, hodně by mě mrzelo, kdyby to dopadlo tak špatně jak to ted
vypadá. Protože pro mě to byla vždycky čest, moc něco do Elda napsat, i když ne tak kvalitně jako ostatní. A jedno ještě musím říct Kubino, strašně mě naštvalo, že TEĎ říkáš, že některé práce byly odfláknuté, protože jsem ti říkala 100x aby jsi tento problém se mnou řešil hned a ne si potom stěžoval.... (stahuji to jen na sebe, protože nevím, na koho jsi to mířil, myslím že bys nikoho neurazil, kdybys už konečně mluvil konkrétně...)
Skautik Člen
#6 | Vloženo 21. 9. 2010 11:24Já jsem to tak taky Kawi pochopila....
Paja Administrátor
#7 | Vloženo 21. 9. 2010 11:59Nejsem sice redaktor Eldorada, ale myslím, že k němu určitý vztah mám. Mohl by mi někdo (nejlépe asi kubino) stručně představit onu „revoluci“, o které se tu vede řeč? Trošku v tom mám zmatek, mám pocit, že těch revolucí bylo v Eldu již více, ale možná se pletu a je to pořád ta jedna?
Kawi Redaktor
#8 | Vloženo 21. 9. 2010 12:11Pája: Kuba nám poslal dopis, kde se stručně řečeno, psalo, že to s Eldorádem jde od desíti k pěti, že končí jako redaktor a ať ukážem, jak jsme schopní bez něj. Pokud jsem si něco špatně vyložila, omlouvám se a prosím Kubu, aby to napsal tak, jak to myslel.
Skautík: Ono už mezi uzávěrkou 20. září a 2. října takový rozdíl není. Nedělejme z toho kovbojku, nějak se to zvládne. Já zatím pracuju na zářijovém čísle, ale když by ostatní uznali, že se na něj vykašleme, vyrobím z toho říjnové...
Dan Člen
#9 | Vloženo 21. 9. 2010 12:14Málokdy se zapojím do diskuse, ale dnes napíšu. Nejsem si jist, zda se Kubino neunáhlil. Vždy po delší přestávce chvíli trvá, než se dá všechno do kupy a naběhne každý na svůj pravidelný rytmus. Já jsem sice také článek posílal až včera na poslední chvíli, ale měl jsem ho již napsaný cca 2 týdnu dopředu. Jen jsem nějak zapomněl na uzavírku. Nevím, ale podle mě by mělo cenu ještě pokračovat...
Kawi Redaktor
#10 | Vloženo 21. 9. 2010 12:24Já mám trochu dojem, že Kuba s tím chtěl praštit od chvíle, co skončil Márty (nedivím se mu). A naše nespolehlivost byla jen čestná záminka.
jiggi Moderátor
#11 | Vloženo 21. 9. 2010 12:45Šlapem dál.
Kawi Redaktor
#12 | Vloženo 21. 9. 2010 16:33Tak, zatím mám 16 stran z toho, co mi došlo. Dělala jsem na tom celý den, aby to ňák vypadalo k světu. Asi by se mi hodily články, které má Kubino, ať už se jedná o jeho články či to, co mu poslal Jiggi. Taky ještě musím dopsat svůj článek. A chtělo by to ňákej úvod od šéfredaktora nebo někoho podobného, ale teď ňák nevím, na koho se obrátit.
tomas fiala Redaktor
#13 | Vloženo 21. 9. 2010 17:15Jak se k tomu vyjádřit? Dalo by se napsat strašně moc věcí. Já se omezím pouze na svůj názor, popřípadě přidám nějaké otázky…

Osiřeli jsme. Stalo by se to, kdyby ti redaktoři, kteří poslali své články až večer, je poslali třebas odpoledne? Učinil by Kubino i potom své rozhodnutí, kdyby poslali všichni články včas? Cosi mi říká, že ne, ale kdo to mohl tušit, že to takhle skončí?

„Fungovali jsme jako křehký řetěz, jehož nejslabší článek jsme měli ochraňovat, aby nedošlo k rozpojení pouta. Přiznám se, že této psychologické metody jsme se nedrželi, ba právě naopak, drželi jsme se systému mocichtivosti, úspěchu a popularity.“ Předpokládám, že toto je myšleno na časopis jako celek. Nenapadá mě žádný redaktor, který by psal jen pro slávu… Ale jako redakce jsme si asi trochu zvykli na uznání, takže drobné pochvaly už skoro nikoho netěšily tak, jako dříve. Je těžké vrátit to zpět. Dokážeme to?

„Měli jsme psát pro děti a mládež.“ Pro tuto skupinu byla na 100 % (a nebojím se toto číslo použít) příloha Klubovní stezkou. Ale zajímá dnešní mládež to, o čem jsme psali? Ano, zajímá, o žádném tématu nemůžeme říci, že by žádné školní dítko nezajímalo. Ale chyba je v pojetí. Pokud nás mají číst mladí lidé, musíme jim to podat záživně. Zprostit se od vědeckých pojmů, vzít to třeba jako Jiggi. Nebát se pohledu z jiného úhlu, hovořit se zaujetím, ale lehce. Zábavně. Dnes se chtějí děti bavit. Komu se povede spojit zábavu a vědění, to je dobrý redaktor. A takového potřebujeme.

Já jsem takový nebyl, ale možná to způsobilo to, že jsem se teprve rozkoukával. Ne, nebudu se na to vymlouvat. Podcenil jsem to. Ale teď se chci změnit. Pojmu Vynálezce zcela jiným (no, něco málo zůstane…) způsobem. A ještě jedna věc – asi zatím přestanu psát zeměpis. Tak, jak jsem s ním začal, mě to nebavilo. A teď to přiznávám a dávám si od něj (možná stálou) pauzu.

Na co však nerezignuji, to je pozice reklamního manažera. Počkám si ještě, pro jakou skupinu budeme psát, zda se změní, či zda zůstaneme stejní, a potom se do toho pořádně obuji.

Stejné nasazení čekám i od ostatních. Především je potřeba pořádně převzít vedení, Honzo, protože někdo nás vést musí. Nemůžeme být samozřejmě „Hitlerovy ovce“ (kdo toto sousloví nepochopil, tomu to vysvětlovat nebudu, ostatní nemají důvod se ptát na jeho význam). Ale někdo – tedy šéfredaktor – musí všechno ujasnit. Pustili jsme se do vymýšlení nových názvů rubrik. Kawi kreslí nová záhlaví. I na webu Eldorada je neustále co měnit. Grafickou podobu časopisu si zatím vzala Kawi, ale asi by si ji měl vzít někdo jiný, protože korektura nemůže zároveň dělat grafika. A přidejme k tomu ještě Kawinu práci na článcích… Kdyby se k tomu nikdo nehlásil, tak to vezmu na sebe.

Ještě jsem si vzpomněl na Fan klub. Někteří členové (no dobrá, přiznejme si to, asi polovina těch, kteří nejsou v redakci) snad ani nečtou emaily, které jim já nebo Honza posíláme. Navrhuji tedy toto: pošlu email, kde bude stát něco v tom smyslu, že neaktivní členové, kteří neodpoví (stačí poslat prázdný email, i to se bere za potvrzení přečtení), budou vyloučeni. Ono je jedna věc mít početný Fan klub, ale druhá je mít kvalitní Fan klub. S kvalitními členy bude mnohem lepší spolupráce.

A už nevím, co dodat. Ještě mě možná něco napadne, to bych dopsal dodatečně. Ale co je hlavní: potřebujeme kvalitní tým.
tomas fiala Redaktor
#14 | Vloženo 21. 9. 2010 17:24Kawi
Obrať se na Honzu, ten je teď šéfredaktorem. Jsem zvědavý, kdy se k tomu všemu tady nějak vyjádří.
tomas fiala Redaktor
#15 | Vloženo 21. 9. 2010 17:24Jo, a do září musíme na 100% vecpat povídky ze soutěže z www.ro.hy.cz. Měly tam být už o prázdninách. Kawi, posílám ti je na email.
kubino Redaktor
#16 | Vloženo 21. 9. 2010 17:42Drazí redaktoři,
možná až teď po mém rozhodnutí jste si uvědomili svůj cíl... Eldorado najednou stoupá do vaší mysli, protože cítíte, že vám utíká a opouští vás. Kdybych zůstal, nestalo by se tak, revoluce bez oběti nejde. Hlavní myšlenka a můj cíl, je vaše hluboké zamyšlení uvnitř vás... Nebudu se nořit do psychologie, myslím si, že takto to bohatě stačí.
Děkuji Kawi za včerejší uznání. Omyl Kawi, já s tím nepraštil, vy jste praštili semnou a to je velký rozdíl. Brali jste, že to je samozřejmost, že to korektura či šéfredaktor opraví, že číslo nachystá, tak to není, řetěz má být spojen ne naopak, proto nehodnotím jednotlivé redaktory, ale nás jako celek.
Ono Skautíku třeba ve slušné společnosti stačí omluva, že něco nestíhám apod.:-) A to odfláknutí cítím ne z textu ale z ducha článku.
Fiala bych s chutí jmenoval šéfredaktorem, vím, že na to není dostatečně vyspělý ještě, ale musím objektivně uznat, že jeho práce jsou jedny z nejlepších, to samé míní nebo spíš mínil, i Márty. Jsi pro časopis tou největší posilou a tahounem... Časopis potřebuje výraznou změnu...
Zemle Redaktor
#17 | Vloženo 21. 9. 2010 17:42Tak abych taky přispěla svou troškou, opravdu troškou do mlýna...
Je to půlrok, snad víc, co se z komunikace, přístupu i zčlánku vytratilo cosi nadšeného a nahradilo to cosi více profesionálnějšího. A to mě mrzelo, snad proto, že když jsem přišla ohromila mě nadšená redakce, všichni byli plni radosti, touhy psát, nadšení... a proto i já ráda psala své rádobyčlánky...
Od června si říkám, že se na to vykašlu, že tady stejně jen překážím a neměla jsem chuť pro Eldo cokoli dělat, ale nedostala jsem se k tomu, to nějak oficiálně říci vám všem. Tak tedy teď říkám, že jste mě všichni děsně mile překvapili, při čtení dopisu jsem si říkala, že Eldo půjde do kytek, čekala jsem vaše pokrčení ramenou a zatlačené slzy a čau a díky, nic víc. Ale to jsem zapoměla, že právě vy jste ta nadšená redakce.
Takže vám děkuji za novou naději a můžu slíbit, že se vynasnažím (opravdu,opravdu, opravdu!) psát ty nejlepš články jakých jsem schopna a doufám, že i bez našeho drahého šéfredaktora Eldorado bude zažívat jen a pouze vzestup.
Kawi Redaktor
#18 | Vloženo 21. 9. 2010 17:43Dík za povídky. Já zatím makám, dokud nepřijde Honza, abychom to probrali.
tomas fiala Redaktor
#19 | Vloženo 21. 9. 2010 17:57kubino
Sám vím, že bych zatím vedení nezvládl. Ale s tím, že mé práce jsou jedny z nejlepších, nesouhlasím. Když jsem psal, nedokázal jsem se plně soustředit. A hlavně v Zeměpise to bylo poznat. Budu teď pracovat na svých úkolech co nejzodpovědněji. Dokud plně neovládnu tohle, nemůžu být šéfredaktorem.

Docela by mě zajímalo, jaký je to pocit, takhle to sledovat, když jsi odstoupil... A taky doufám, že až se urovnáme, tak se vrátíš. Že nás necháš plavat, jak zatím umíme, a potom se vrátíš alespoň jako redaktor. Ale neodpovídej na to, nech nás v nejistotě. Tak to bude nejlepší.
Jan Redaktor
#20 | Vloženo 21. 9. 2010 18:20Milí redaktoři, přátelé a spolupracovníci,
tohoto okamžiku jsem se již delší obával a čekal jsem, že někdy nastane, a nyní se tak skutečně stalo. Co na to říct? Je toho mnoho, ale v tuhle chvíli to není tolik podstatné. Rozhodně mám co s Kubinem po ICQ řešit, a nejen s ním. Co z toho všeho plyne teď pro nás ostatní? Asi je celkem logické, že se někdo musí ujmout prozatimního šéfredaktora, než se tato nepříjemná situace nějakým způsobem vyřeší. Myslím si, že bych se měl toho prozatím chopit já, jako nedávný zástupce a bývalý šéfredaktor. Cítím to tak. A potřebuji svého zástupce, a nikdo mi jistě nebude mít za zlé, když to bude právě Kawi, která teď vložila do všeho spoustu úsilí, vzala na sebe nedávno korekturu apod.
Hlavně bychom si teď měli ujistit několik nových pravidel, aby ve všem byl pořádek. Od toho bude nové vlákno, kde budeme moc řešit nové významné kroky. Toto vlákno je o odchodu Kubina, to nové bude o tom, co bude následovat nyní.
<  1  2  >
Toto téma je uzamčeno, není možno přidat příspěvek.