Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Marenda

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 29. 12. 2010, celkový počet příspěvků: 9.
Rychlonozka Člen
#1 | Vloženo 29. 12. 2010 18:04Kdo z vás ví co je to Marenda? Já tedy ne. Když se Rychlé šípy vydávaly hledat vontské věci, ptaly se malých Vontů, kde jsou Červené schody. Hoši řekli: „Vy hledáte Marendu, viďte?“
Co to tedy ta Marenda vlastně je? Myslím, že dál už se o tom v knize nehovořilo. Apeluji hlavně na jiggiho či jiné stínadelské znalce a pátrače.
Djembe Člen
#2 | Vloženo 29. 12. 2010 18:31„Vy hledáte Marendu, viďte?“ Myslím, že mysleli jméno náčelníka v té oblasti. A třeba ne...
Molka Člen
#3 | Vloženo 29. 12. 2010 21:40Nevím, kde se o tom v stinadelské trilogii píše, ale mohlo by jít o to, že u Červených schodů byla nějaká prodejna potravin či lahudkářství, cukrárna... a odpovídal někdo se zahraničními kořeny (původem).
Rychlonozka Člen
#4 | Vloženo 31. 12. 2010 12:39Dobře, ale proč by chlapci řekli: "Vy hledáte Marendu, viďte?" Proč hledáte cukrárnu? To je divná otázka, ne? Další otázkou je, zda jsem pochopil Molkův příspěvek.
Molka Člen
#5 | Vloženo 31. 12. 2010 12:59Marenda = svačina.
Myslím, že nejde o to najít jediný správný výklad, ale nabídnout možné výklady.

Tedy přeloženo – „Vy hledáte něco k snědku, viďte?“ Možná na Červených schodech byl obchod, jídelna cukrárna, nebo jiný oblíbený podnik. Třebas místo kde se scházeli staří Vontové – kousek od zakopané kroniky. Musím si tu kapitolu pořádně přečíst.

JF byl mistrem v pojmenováních míst a jmen lidí – to uznávají i ti, kdož nepovažuji jeho knihy za literárně nějak hodnotné.
Molka Člen
#6 | Vloženo 16. 1. 2011 17:46varianta 1)
Takže jsem zjistil, že klasická "marenda" se skládá z chleba, sušené klobásy a sýru, případně ovoce nebo vína (možná jde o ovocné víno). Ve Stínadlech se používají pojmenování pro určitá místa a tak si dovedu představit, že Marenda může být i nějaký obchod – lahůdkářství, restaurace, jídelna. Možná jde o obecné pojmenovávání zahrnující občerstvovny. Ostatně název Marenda používá několik restaurací.

varianta 2)
Jde o skutečné jméno nějakého významějśího obyvatele Stínadel

varianta 3)
Něćí přezdívka – dostal jí třeba podle svačiny

varianta 4)
Konkrétní obchod, občerstvovna (dnes rychlé občerstvení) s názvem Marenda.
jiggi Moderátor
#7 | Vloženo 17. 1. 2011 8:36Já vždycky myslel, že Marenda je (třeba) náčelník ulice, prostě významější Vont. Nevím, jestli je něco víc ve vpředovském vydání, mám to druhé z OKZ, podívám se do něj... Hm, nic nového tam není.
Jindra Hojer Člen
#8 | Vloženo 7. 1. 2014 17:48Ať je to co je to, Foglar to psal, jako by byl jedním z vetřelců (Rychlých Šípů).
Vždyť i v Tajemství Velkého Vonta je odstaveček asi tohoto znění: zeptali se mladších Vontů, kudy se jde do klubovny Žlutého květu? a jeden odpověděl: jo, to jděte přes Koňskou hlavu až k Bručounovi a tam už je Katovna a tam to poznáte. Nevěděli co je koňská hlava, ale bručoun mohl být nárožní kámen... Není to psáno jasně a jakoby vypravěč neměl potuchy kudy ŘŠ jdou.
Duch Člen
#9 | Vloženo 26. 2. 2014 0:29Jako malí jsme rádi rozbalovali svačiny na schodech, ale pro popis Marendy bych zašel raději mezi poslední pamětníky

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.