Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Mýtus zvaný Stínadla

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 24. 1. 2011, celkový počet příspěvků: 23.
Misule Člen
#1 | Vloženo 24. 1. 2011 17:55Ve středu odpoledne jsem si z pošty přinesla knížku Mýtus zvaný Stínadla. Teď jsem ji akorát dočetla i když s ní určitě ještě budu dlouho listovat. Musím přiznat, že jsem nadšená. Většinu z toho, co se tam píše, jsem ani netušila. Pár maličkostí je roztroušených po tomhle webu. Něco je zmíněno také na Bohouškovi, ale jinak je to úplně jiný pohled na Foglarovky. Tak nějak osvěžující. Nevím, jestli jste se na té knížce nějak podíleli, ale jestli ano, tak moc děkuji !!!
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 25. 1. 2011 11:01Nepodíleli, ale vzhledem k tomu, že jsem ji nečetl... Viděl jsem pár ukázek a mám z toho značně smíšený pocit.
Misule Člen
#3 | Vloženo 25. 1. 2011 14:57Máš smíšené pocity z toho, co si nečetl a ani neměl v ruce? Tak, věř mi, to mám značně smíšené pocity já z tebe.
jiggi Moderátor
#4 | Vloženo 25. 1. 2011 16:21Říkám, že jsem četl ukázku. Nechci hodnotit celou knihu.
kubino Redaktor
#5 | Vloženo 25. 1. 2011 23:06Já mám smíšené pocity z reklamy výše:-)
Misule Člen
#6 | Vloženo 26. 1. 2011 18:53"Reklamu" nahoře klidně smažte. Myslela jsem, že píšu nějakým spoluautorům knížky. Pche. Zatím tu jiggi jen naprázdno kritizuje něco, co vůbec neviděl.
Paja Administrátor
#7 | Vloženo 26. 1. 2011 19:16Misule
Já to nevním jako rekalmu, ale jako názor čtenáře. To bychom potom mohli smazat všechny ty příspěvky, kde je na tuto knihu upozorňováno, krátké zprávy... nevidím problém v tom, aby ty informace zde byly.
Knihu jsem zatím nečetl, nechci a nemůžu se proto k obsahu vyjadřovat.
kubino Redaktor
#8 | Vloženo 26. 1. 2011 20:16Čím víc se tady doslýchám o té knize, zajímá mě víc a víc, bohužel momentálně na tom nejsem finančně tak dobře, abych si koupil zrovna tuto knihu, přednost mají zatím jiné, každopádně kdyby byla v knihovnách apod. rád bych si jí listnul jak říká naše profesorka na dějepis. Konečně se možná něco dozvím.
jiggi Moderátor
#9 | Vloženo 27. 1. 2011 9:33Ale vždyť povídám, že jsem viděljen ukázku. Nevadilo by mi, kdyby to bylo spíš jako: "Zamysleme se.." nebo "Položme si otázku, zda to nemohlo být takhle..." Z knihy mám zatím spíš pocit, že se snaží být neomylná.
Misule Člen
#10 | Vloženo 17. 2. 2011 18:00jiggi píše, že některé knížky o Foglarovi není třeba číst. Stačí je odsuzovat. "Mein Kampf jsem také nečetl, ale odsuzuju ho." Potíž je v tom jiggi, že k tomuhle dílku máme osmdesátiletý odstup, svým způsobem všichni alespoň tušíme, že ho napsal krutý a zlý demagog, máme spoustu analýz a hlavně známe fotky a fily z války. Vztáhnout ale tento příměr na knížky obecně je podle mě podobná demagogie. Když o knížce nic nevíš, někde sis přečetl maximálně dvě-tři stránky, pak bys měl mlčet. Sám totiž naříkáš, "že lidi přestávají používat vlastní myšlení".

Používat vlastní myšlení ale neznamená udělat si názor ještě předtím, než něco poznám. Teď o víkendu jsem si už podruhé dočetla knížku Mýtus. Jednak se dobře čte a jednak jsem si chtěla ověřit, nakolik máš pravdu, když říkáš: "Vůbec se minelíbí autorův tón: Bylo to takhle, jestli někdo řekne, že ne, tak je infantilní plantážník..."

Hochu, hochu, přesně tenhle tón v knížce vůbec není. Odsuzuješ něco, co neznáš. Vypsala sem sem několik ukázek, kde sem pro jistotu zvýraznila tu relativnost:

Upozornění v úvodu znížky: Do stále tekoucích tvůrčích myšlenek - do hlavy autora - nikdy plně neuvidíme. Vyjma otevřených přiznání z úst či pera Jaroslava Foglara je proto i většina v této knize pouze pracovní hypotézou, byť doloženou dílčími indiciemi.

PRAVDĚPODOBNÝ předobraz Jana Tleskače MOŽNÁ překvapí... EM měl PATRNĚ přímý ČI NEPŘÍMÝ podíl na předčasné smrti Tleskače...

Identita jednoho z členů Rychlých šípů: Zde TÁPEME nejvíce. Foglar již PATRNĚ na mysli podobu zrealizovanou F... Zde byl Foglar PATRNĚ ovlivněn momentální románovou četbou... MOŽNÁ však do seriálu přenesl i některé drobné reálie z J. rodinného života... MOŽNÁ se do postavy promítala i osoba L. V. ze starých V...

Stínadla: Opět se nám zde PATRNĚ míchají některé židovské tradice, zvyky a obyčeje... Románem se navzájem prolínají reálie J. a zdejší železniční trať, MOŽNÁ také trochu V., oblast F... PATRNĚ narazil i na tamní klukovské party a MOŽNÁ, že byl přítomen i nějakému fyzickému střetu... Samotný název je PATRNĚ odvozen od dříve zde stojícího popraviště, byť v románu je tato možnost pouze NAZNAČENA. ...Je pravděpodobné, že zbořené město znal z dobových fotografií a obrázků...

Foglarův život: Další výchova PATRNĚ odpovídala bezvěreckému trendu... dál už se PATRNĚ nedostal...

Lovení třinácti bobříků... předobrazem byly PRAVDĚPODOBNĚ ondatry...

Samozřejmě sáhodlouhé množství informací říká Dvorský v knížce natvrdo. Jak by taky ne. Viděl si to množství odkazů na dobové časopisy a noviny nebo na novější literaturu. Obecně mám z knížky dobrý pocit, že stojí na pevných základech. Něco je hypotéza a většinou je to pak myslím jasně řečeno. Něco překvapí, nebo se člověku vybaví další možnost. Tak je to je ale u každé dobré knížky. Inspiruje.

Taky se mi líbí, že pro ty, kdo se bojí vlastního výboje je hned v úvodu pěkně varování: "Tahle knížka naznačuje pozadí a souvislosti vzniku některých románů Jaroslava Foglara. Pokud nechcete znát inspirační zdroje pro romány Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a některé další, nečtěte tuto knihu a odložte ji."

Takže moje doporučení: Pokud by měl někdo pocit, že mu autor vezme jeho hračky, ať tu knížku raději ani nebre do ruky. Je to ale jeho škoda!

Jem se nějak rozepsala :-8
Paja Administrátor
#11 | Vloženo 17. 2. 2011 18:44No výborně, předpokládal jsem, že to není (a ani nemůže být) napsáno tak, že se jedná o jedinou pravdu okolo díla JF. Prostě autor sesbíral informace, které pravděpodobně máme k dispozici my všichni, a dal je možná trochu netradičně dohromady. Ale to je myslím to správné na té knize. Publikací o JF bylo napsáno více, a kdyby všechny uváděly to samé bylo by to trochu škoda.
Na druhou stranu, mnohé hypotézy uvedené, opravdu mohou mít srozumitelné a přesvěčitelné odvození.

Takže přestože se s jiggim většinou na mnohém shodnu, zde mi přijde, že je to trochu unáhlé publikace soudit bez důkladného pročtení.
A že lze nějakou záhadu kolem JF vysvětlovat jinak? Super, tím lépe - stačí napsat jiný článek a zase ho podložit jinými důkazy. A je pak na (odborné) veřejnosti, co najde jako pravděpodobnější variantu, kde najde třeba chyby, které autor v "autorské slepotě" přehlédl. Mě to přijde jako normální postup.

Samotného mě ta kniha zajímá stále více, sice teď asi nebudu mít na ni čas, ale někdy si ho jistě najdu.
jiggi Moderátor
#12 | Vloženo 18. 2. 2011 13:02Asi to bude pravda. Ale dodávám asi po sté, že můj názor byl z ukázek (a taky z mailu autora).
Molka Člen
#13 | Vloženo 20. 2. 2011 21:03Misule
Zajímavě napsáno. Po dvou přečteních pamatovat kde autor o tom či onom pochybuje je obdivuhodné, až by si jeden pomyslel nad tím, či oním.
Jiggi
Ta kniha je co do "vědecko-badatelského" způsobu dobře napsaná. Ano jsou tam fakta a jistě správné úvahy. Prozrazují se tam většinou již jinde zveřejněné věci a autor to dává do určitých souvislostí. K mému smutku autor některé skutečnosti pomíjí, nebo o nich neví - to nevím. A k radě od Misule - Jiggi tady věta ze záhady "Mlčenlivost chrání nás" skoro nabírá nový rozměr :-))
Paja
"A že lze nějakou záhadu kolem JF vysvětlovat jinak? Super, tím lépe - stačí napsat jiný článek a zase ho podložit jinými důkazy."
No a proč by to někdo dělal. Já třeba jinou teorii mám, ale nemám potřebu ji dávat k veřejné probírce. Je tedy moje teorie chybná a ta sepsaná v knize jediná správná? Jde o úhel pohledu a klidně může být moje vlastní teorie správná a to stejně tak ta co je předložena v knize, ač si mohou zdánlivě odporovat.

Františkán :-)

PS: Nemohl jsem se přihlásit a poslaní nového hesla je asi nefunkční a tak nová registrace - dřive jako "molka" a ted "MolkaP". Kruciš - dvojí registrace, to si může dovolit málokdo :-)
Paja Administrátor
#14 | Vloženo 20. 2. 2011 21:28MolkaP
Neříkám, že musí. Někdo rád prezentuje výsledky své práce, někdo ne a o správnosti teorie publikování nebo ne samozřejmě neříká nic.
Rychlonozka Člen
#15 | Vloženo 21. 2. 2011 13:48Pochybuji, že Dvorský toho ví tolik, že může sepsat zcela pravdivě 200 stránkovou publikaci. Myslím, že přes 90% nebude mít podloženo, ale nechci tu knihu kritizovat, když jsem ji nečetl.
kubino Redaktor
#16 | Vloženo 21. 2. 2011 16:45Pravda je relativní, tak si jí užíte:-) Každý má svojí pravdu a pokud jde o Stínadla, tak tam tuplem.
Paja Administrátor
#17 | Vloženo 21. 2. 2011 19:43Rychlonozka
Nechceš kritizovat, ale už uvádíš nějaké číselné odhady, které jak sám říkáš, nemáš podložené. Jak asi takový názor může působit? :( Pak se není čemu divit, že se tu s některými z vás Mišule právem dohaduje...
Molka Člen
#18 | Vloženo 5. 3. 2011 23:32Paja
Tady nejde o to zda někdo rád / nerad prezentuje výsledky své práce. Jsou - řekněme TEORIE - pracující v jiném "úhlu pohledu". Odpovědi dvou různých "TEORII" pak mohou odpovídat na jasnou otázku zcela různě. Např. "Kde jsou Stínadla?". Možná publikování některé teorie by mohlo popřít samu "TEORII" a není ani smyslem oné "TEORIE".

Opravdu mohl být František (dění v této části Prahy) předlohou pro Foglarova Stínadla - ANO. Skoro jistě ANO - zvolá mnohý. Pak tedy jakou roli hraji (hráli) v tomto dějství roli Františkáni (parta kluků a holek) z osmdesátých až devadesátých let. Jen náhoda v názvu? Proč ulice Ve Stínadlech je zrovna tam a roste na Františku tajemný strom? Je pravda to co napsal Waldemar M.?
To už je jen krůček k dalším otázkám.

Není ale tohle vše nakonec jen hra hraná jako zastírací tah pro odvrácení "pravdy"? Jakou roli v tom hraje kniha Záhada hlavolamu, pražské stínadelské uličky, kniha p. Dvorského, tento web, tato diskuse i vy sami a nejde tady nakonec někomu o úplně něco jiného?
Misule Člen
#19 | Vloženo 8. 3. 2011 15:58Molka

Ze sem docela dobra, co? :-))

Postup je nasledujici: Staci jeden vikend prodlouzeny pracovni rekonvalescenci, nechut se ucit do skoly a hlavne je potreba byt poradne nabuzena od jiggiho (nebo na jiggiho ? :-). Pak vezmi tusku a papir a cti postupne bud celou knihu, nebo na preskacku, jak mas chut se v tom zrovna rochnit, aby ti to delalo fajn naladu.

Nalezena mista zaznamenej a sam mozna budes prekvapen :-)

Musil ale taky priznat, ze spoustu mist jsem si nezapsala. Opakovane se mi stalo, ze jsem se tak ponorila do cteni, ze jsem si az zpetne uvedomila, co jsem preskocila a byla sem lina to uz hledat. Je toho i tak dost, teda aspoň pro představu.
Molka Člen
#20 | Vloženo 27. 11. 2011 1:03Dočetl jsem některé kapitoly druhého vydání knihy "Mýtus zvaný Stínadla" a knihu opět doporučuji k přečtení. Jde o ucelený soupis, rozbor a spisovatelův pohled na foglarovský svět Stínadel. Usilovní "Hledači pravdy a tajemna" mají stále co odhalovat a pokud se na knihu podíváme pohledu jako návodu jakéhosi analytického hledání, lze v tomto směru v obsahu najít ono nakročení na hranici (Rozdělovací třídu) oněch mystických Stínadel. Z tohoto nakročení se může pro hledajícího čtenáře stát Cesta. Z několika negativních reakcí nečtenářů knihy lze usoudit, že knih zaujala už svým názvem, anotací, ukázkami, záměrem. Z mezigeneračního zájmu o stínadelskou tématiku se dalo již dříve předpokládat, že časem takovéto dílo vznikne, ale pro mne osobně je překvapením rozsah a editorská pečlivost. V knize (prvním vydání) je možné najít několik chyb a omylů, ale při rozsahu tématu a velmi roztříštěné zdrojové šíři se tomu nelze divit. Dílo autora Miloše Dvorského je vyjimečné a v knize je vidět výrazný pozitivní editorský zásah vydavatele. Osoba Miloše Dvorského zůstává svým způsobem utajena. Není obecně známo, zda jde o pravé jméno autora, zda skutečné existuje a jednání s vydavatelem probíhá za poněkud (pro pozorovatele zvenčí) mlhavých okolností.
Etickou otázkou ale je, zda odhalování „zdrojů“ inspirace spisovatele stínadelské trilogie není odhalováním „triků“ jakým „kouzelník“ vytváří své představení před diváky a vlastně tím není právě ničen onen „Mýtus zvaný Stínadla“. Na to si však bude muset odpovědět každý čtenář knihy sám s vědomím onoho varování jenž najde úvodu: „Pokud nechcete znát inspirační zdroje....nečtěte tuto knihu a odložte ji.“
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.