Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Stínadla ve filmu a seriálu Záhada hlavolamu

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 13. 8. 2011, celkový počet příspěvků: 39.
Malape Člen
#1 | Vloženo 13. 8. 2011 11:39Po včerejším zhlédnutí tohoto filmu v televizi mě napadlo, že P. Kotek vlastně vytvořil zcela nová Stínadla. (Vůbec nechci diskutovat, zda lepší, či horší.)
Totiž, myslím, že původně Foglar chtěl vytvořit atmosféru blízkou starému Josefovu před asanací. Volbou exteriérů však film dostal svoji zvláštní atmosféru, která je podle mě odlišná od původní románové verze, ale je zajímavým obohacením, takovým dalším pohledem, a jsem rozhodně moc rád, že vůbec vznikl.
Co vy na to?
Moderátor Paja: Úprava názvu tématu
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 13. 8. 2011 13:48Nejsem si jistý, jestli právě Josefov. Faktem je, že nikdy nelze srovnávat film a předlohu. Osobně se mi víc líbí seriál, ale tady jsou zase dobré exteriéry a herci-lidi z uliček.
Malape Člen
#3 | Vloženo 14. 8. 2011 22:57Jiggi:
Jasně, jakýsi celkový předobraz může být pravděpodobně trochu vedle, ale jde tu spíše o jakousi architektonickou atmosféru, která je podle mě v ZH prostě bližší Josefovu. Poté, co jsem se koukl na některé dostupné fotografie těch míst a přečetl, jak to tehdy v Josefově vypadalo, tak tam tu spojitost prostě vidím. :)
Zmíněná filmová Stínadla jsou podle mě bližší spíše těm z dalších dvou dílů (Záhada je prostě o něco tajemnější), ale to vůbec nechci kritizovat. Co největší autentičnosti by se dalo dosáhnout asi jen použitím ateliérů...
Molka Člen
#4 | Vloženo 16. 8. 2011 16:59Kotek je dokumentarista a tak se tehdy snažil zachytit mizející uličky tak jak tehdy vypadaly. Problémem Záhady hlavolamu je dlouhé seznamování se Stínadly a málo akce. Tohle Bočan věděl a tak jeho zpracování nepostrádá Ninju Zorra, pardon Širokka. Je škoda, že ZH Kotka byl "propadák" a netočilo se tedy dál - akční Stínadla se bouří by mohla alespoň trochu zaútočit na hordu odpadových akčních filmů kategorie B a C přicházejících k nám tehdy ze západu.
Kotek vytvořil další pohled na Stínadla – žádná nová (dle mého) nevytvářel.Svoji vizi Josefova (jako Stínadel) si odbil už dříve. Ve filmu je skvělá hudba, velmi dobrá kamera (až super záběr na RŠ běžící Řetězovou) a revoluční zpracování děje s Tleskačem ožívající z deníku. Filmu chybí akčnost a lpění na podobě s kreslenou předlohou kazí překvapení. O tom jak vypadají vontské party a lidi z uliček je dlouhé povídání. Zajímavý je nejspíš jen záběr čekajících chlapců na výsledek volby. Zamáčkl jsem slzu, když jsem se dověděl o nepoužité scéně Tonči Sedlářové s Jindrou. „Údajně měli spolu nějaké techtle-mechtle, ale někteří tvrdí, že jen techtle a mechtle nikoliv“. Kotkovi patří dík, ale myslím, že stínadelská trilogie ještě čeká na své kvalitní filmové zpracování, jenž by zaujalo diváka.
Malape Člen
#5 | Vloženo 16. 8. 2011 17:25Molka: Díky za komentář. S těmi novými Stínadly jsem se trochu upsal, to je pravda. O něco dál jsem to, myslím, už zformuloval trochu přesněji. :)
Tuším, ta Kotkova vize bude v jednom z jeho dokumentů z 80. (90.) let?
Molka Člen
#6 | Vloženo 17. 8. 2011 10:28"Tuším, ta Kotkova vize bude v jednom z jeho dokumentů z 80. (90.) let?"
Malape, asi nějak tak. U toho staršího ovšem běžela před lety na ČT - tuším - poněkud očesaná verze.
Ben Člen
#7 | Vloženo 20. 8. 2011 0:20Nemůžu mluvit za Foglara, ale mně naopak připadá, že tvůrcům tolik kritizované a shazované novodobé Záhady hlavolamu z roku 1993 se navzdory jiným nedostatkům - hlavně často citovaným "prkenným" výkonům představitelů hlavních postav a tedy jejich nepovedenému obsazení - podařilo pomocí všech těch záběrů starých oprýskaných zdí a ztrouchnivělých okapů v kombinaci s mimořádně zdařilou tajuplnou hudbou Petra Maláska velmi věrně zachytit onu tajemnou atmosféru Stínadel právě tak, jak se ji autor knižní předlohy vždy snažil vykreslit svými klasickými notoricky známými popisy "plácků, náměstíček, průchodů a dvorků", které snad - aspoň mně to tak připadá - musely utkvět každému čtenáři jeho stínadelské trilogie. A jakkoliv všechny ostatní techniky a aspekty zvládl asi líp Hynek Bočan se svou seriálovou verzí, která tak má v hodnocení přísných kritiků zdaleka navrch, tohle bych u filmové verze Petra Kotka vyzdvihl.
jiggi Moderátor
#8 | Vloženo 20. 8. 2011 8:28Ano, tohle je na Kotkově filmu to dobré. Líbil se mi třeba záběr na dům, ze kterého Šípáci utíkali z podzemní chodby... Film je hodně mysteriózní, víc než seriál, ale ten je líp zahraný. Ve filmu se mi líbily hlavně výkony stínadelských, třeba slavná věta: "Koho volíš...?" je úžasná.
Ben Člen
#9 | Vloženo 21. 8. 2011 3:11Tak přiznám se, že já už si to tak nepamatuji, abych si vybavil ten dům s podzemní chodbou a podobné detaily, ale celkově mě ta atmosféra - přestože i na to jsem četl na čsfd kritiky, že to je jak školní cvičení studenta FAMU - hodně oslovila. A to výraznou měrou také díky hudbě, napadá mě třeba motiv vzlétajícího Tleskače.
Ben Člen
#10 | Vloženo 21. 8. 2011 3:14Co se týká hereckých výkonů hlavních představitelů Rychlých šípů (nejen), ty se holt nepovedly, no. Však také Hynek Bočan věděl, jak na to, jak stmelit tu hlavní pětici - týden strávili ještě před natáčením na horách, aby se seznámili a ztratili ostych jeden k druhému i ke štábu. Přitom tuším natočili tu scénu se saněmi z komiksu.
Molka Člen
#11 | Vloženo 21. 8. 2011 19:34jiggi
Tady bych Jiggi nesouhlasil. Kotkův film se mi zdá naopak málo mysteriozní (hudba ta ano). Ano více než seriál, avšak v mé představě by trochu více tajemna neškodilo. Je to natočeno v roce 1993 a dnes by byl požadavek na úspěšný film zase o kousek dál. Také přiznávám, že pro mne uspokojivé zpracování stínadelské trilogie by se pak mohlo pouštět jen na uzavřeném oddělení léčebny a to ještě až po 22 hodině :-). V Kotkové filmu také nevyšel skvělý záměr, aby kostelníka hrál sám spisovatel. Můžeme se také domýšlet jak by dopadlo uvažované zpracování Záhady hlavolamu pod režijní taktovkou Tomáše Vorla.
Rychlonozka Člen
#12 | Vloženo 22. 8. 2011 9:08Už jsem několikrát uvažoval, že by bylo perfektní kdyby ZH byla zpracována prvotřídně, třeba Hollywoodem.
Moderátor Paja: Používej prosím mezery za interpunkčními znaky.
jiggi Moderátor
#13 | Vloženo 22. 8. 2011 13:16Já taky myslím, že nějaká bombastická výprava a herecké obsazení by vykonaly své, ale určitě by to měla točit nějaká česká společnost.
Molka Člen
#14 | Vloženo 22. 8. 2011 13:23Rychlonozka
No tak to nevím - prvotřídní zpracování z Hollywoodu? No pár filmů odtamtud zajímavých je, ale stejně většinou jde o remake. Stínadelská trilogie není komerční trhák. Přesto je tam (v trilogii) několik komerčních prvků. Z americké provenience znám uspěšné z té oblasti filmy Pán much - a to je stejně skoro remake anglické verze a navíc jen pro dospělé a Chlapci z Pavelské ulice z 60 let - což bylo spíše maďarské dílo (starší zpracování neznám :-(...). Záleželo by na režiserovi (kdo by režíroval), ale tuším, že k hlubšímu pochopení je třeba jiný než novodobý americký pohled.
tomas fiala Redaktor
#15 | Vloženo 23. 8. 2011 14:12Já jsem konečně pochopil díky filmu, jak to Jiggi kdysi myslel s tím náznakem, že je ve Stínadlech řeka. Dříve jsem si té zmínky z knize vůbec nepovšiml, teď už tu zmínku vidím. Jen škoda, že Vontové z těch částí byli nakloněni Mažňákovi...
Ben Člen
#16 | Vloženo 23. 8. 2011 20:01Ani já si nedovedu představit Rychlé šípy v americké produkci. Dnes už ale vlastně pořádně ani v naší domácí. Kotkův film vznikl v době, kdy byl Foglar, čerstvě zbaven socialistické klatby, na vrcholu spisovatelské slávy a jeho po dlouhé době znovu svobodně vycházející knihy byly zase na vrcholu žebříčku oblíbenosti dětské literatury. Nebyly tehdy počítače, internet a další dnešní běžné zájmy dětí. Tehdejší pozice foglarovek dnes obsazují Harry Potterové a podobné knihy živené filmovými ztvárněními, na něž děti upoutávají bombastické reklamy plné akce. Foglarovský svět je trochu o něčem úplně jiném - a obávám se, že o věcech, které z dnešního konzumního světa postupně mizí nebo pro většinu populace ztrácejí na významu - romantika, čest, smysl pro spravedlnost, vztah k přírodě... Cosi o tom vypovídá i konec nakladatelství Olympia, které získalo od Foglara po revoluci výhradní práva na vydávání jeho knih, o něž byl tehdy takový zájem, že by se zdálo, že celou Olympii uživí jen Foglarovy sebrané spisy.
Rychlonozka Člen
#17 | Vloženo 24. 8. 2011 7:37Já jsem to spíše myslel tak, aby byla ZH zpracována v moderní době kvalitně a tím pádem by to bylo i třeba s triky (i když těch tam možná ani není třeba). Stínadla by se však v dnešní době dala vyrobit kvalitní.
Molka Člen
#18 | Vloženo 24. 8. 2011 11:35Rychlonozka: "Stínadla by se však v dnešní době dala vyrobit kvalitní."
Molka: "???????"
jiggi Moderátor
#19 | Vloženo 24. 8. 2011 12:40Rychlonožka má na mysli technickou stránku věci.
Molka Člen
#20 | Vloženo 24. 8. 2011 13:40Technická, netechnická stránka. Je to nesmysl - Vyrobit kvalitní Stínadla. Co jsou kvalitní Stínadla? Stínadla v ději trilogie nejsou jen kulisou pro řádění vontských skupin a rychlošípáků. Možná bych pochopil že film má být kvalitně technologicky zpracován třebas i prostřednictvím peněz amerického producenta, ale kvalita filmu má být posuzována nejen po technické stránce a zejména u Stínadlel si myslím, že jde o zcela podřadný prvek.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.