Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Hrnčířova trilogie Uctívačů ginga

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 30. 8. 2011, celkový počet příspěvků: 7.
Ben Člen
#1 | Vloženo 30. 8. 2011 14:54Stručně tedy sdělím svůj názor na Hrnčířovy Uctívače ginga i já. První dva díly - Ostrov a Poklad - jsem četl někdy v době, kdy vyšlo Poslední tajemství Jana T. Třetí díl - Maják - jsem nečetl.

Ostrov mne příliš neoslovil, mimo to tam byly věci, které mi byly proti mysli - nesouzněly s foglarovským světem. Překvapilo mě, jakým způsobem autor pojal Uctívače ginga, které Foglar vylíčil jako obyčejnou stínadelskou partu bažící po Velkém Vontství, pouze snad založenou nebo nějakou dobu vedenou nechvalně známým Mažňákem a poněkud zahalenou tajemstvím v souvislosti s jejich záhadnou organizací a nedostupnou zahradou. Svatopluk Hrnčíř z nich přitom vytvořil málem jakýsi starodávný kult pořádající posvátné obřady.

Naproti tomu Poklad, od nějž jsem po předchozí četbě mnoho nečekal, mě příjemně překvapil bohatostí a tajuplností děje a nečekaným rozuzlením. Nepůsobil na mne vůbec jako foglarovský příběh, ale jako by se o to na rozdíl od předchozí knihy ani nesnažil a neopíral se o foglarovské motivy - což nebylo na škodu, ba právě naopak - měl jsem z toho dojem, že si vystačí sám o sobě, obešel by se bez předchozího dílu (který je však vzhledem k nepodstatným odkazům na něj v textu knihy vhodné si přesto napřed přečíst) a vůbec by nebylo zapotřebí, aby v názvu odkazoval na Uctívače ginga.
Moderátor Paja: Přesnuto z Poslední tajemství Jana T.
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 1. 9. 2011 11:22Hrnčířovy knihy se mi líbily z mnoha důvodů. Ten nejdůležitejší asi byl ten, že jsem to poprvé četl ve správném věku. Faktem je, že Hrnčíř by u Uctívačů jen s původními motivy těžko vystačil a pokud by tamnedal nic svého, nic nového, bylo by to určitě mnohem slabší. Jediná věc, která se mi ne úplně zamlouvala, byly ty části v Pokladu pojednávající o Nikovi v tom klášteře. Jedna z nejlepších věcí v této trilogii jsou rozhodně šifry, které nutí čtenáře se zamyslet.
Paja Administrátor
#3 | Vloženo 1. 9. 2011 11:59jiggi
Se šiframi naprosto souhlasím. Myslím, že jsou obecně typickým prvkem Hrnčířových knih.
JarkaM Člen
#4 | Vloženo 25. 6. 2013 13:49Protože zrovna po nějaké době znovu dočítám Hrnčířovu trilogii, dovolím si taky zareagovat.
Mně osobně se trilogie líbí a to hned z několika důvodů.

1) Právě to, že Hrnčíř rozvíjí historii Uctívačů se mi líbí moc. Jestřáb se o nich moc nerozepisoval (a to právě dává možnost navázat) a nakonec - Mažňák byl jen jedním z několika náčelníků éry UG. A jejich sdružení přece nemusí být zapsáno ve špatném světle jen k vůli jednomu špatnému náčelníkovi, ne?

2) Co mě přímo nadchlo, je (pro mne neznámá, možná ve starších vydáních SSB běžná?) Fischerova ilustrace z jeho pozůstalosti na zadní straně obálky - "RŠ otvírají tajemná dvířka v zahradě UG". Ta je super!

3) Docela se mi i líbí ta spolupráce starých Vontů s partou kluků - trochu mi to připomíná některé komentáře, připomínky a reakce Vontů z tohoto webu, co vy na to?

Závěrem bych dodal, že pro mne S.H. nevytvořil "málem jakýsi starodávný kult pořádající posvátné obřady," viz Ben, ale rozjel docela zajímavé dobrodružství, které té partě může spousta z nás jen závidět. Nehladě na to, že to může spoustu kluků a holek přilákat k Jestřábovi a jeho knížkám, jakoby "od lesa".

Jo a gingo je prostě náš strom!
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 26. 6. 2013 7:48Naprosto souhlasím! ;)
Pokud jde o ty ilustrace - mám druhé vydání Stínadel se bouřících (myslím, že vyšlo v OKZ) a jsou tam některé ilustrace, které v současných vydáních nejsou, ale zase tam nejsou například tahleta "dvířka" - to znamená, že ve Vpředu tam bylo tolik obrázků, že už to mohl být pomalu komiks. :D
Paja Administrátor
#6 | Vloženo 26. 6. 2013 11:30Protože vydání ze Vpředu mám, podrobil jsem ho zevrubnému zkoumání. Ilustraci RŠ otvírajících dvířka v zahradě Uctívačů jsem našel na straně 57.

Celkem je v tomto vydání 20 ilustrací, zajímavé je, že více jich je v úvodních kapitolách, od strany 141 až do konce (184) naopak není žádná.
jiggi Moderátor
#7 | Vloženo 27. 6. 2013 14:20Zřejmě Fischer neměl čas.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.