Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Poselství ze Stínadel

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 25. 6. 2013, celkový počet příspěvků: 19.
JarkaM Člen
#1 | Vloženo 25. 6. 2013 14:27Já bych si dovolil navrhnout další téma, které by stálo za názory a to Grifinovo Poselství ze Stínadel. Trochu mě překvapuje, že se to tady neprobíralo. Nebo jsem to přehlédl? Tak se těším se na vaše názory.
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 27. 6. 2013 14:26Je to delší dobu, kdy jsem Poselství četl.
Můj názor na to je dost rozporuplný - je znát, že Grifin není spisovatel a děj je tak trochu kostrbatý. V podstatě opsal jednu povídku od Fikera ("Tajemný dům", vyšla jako příloha Mladého Hlasatele a také v jednom sešitu edice Statečná srdce) a dal ji do děje, což nebylo zrovna nápadité, i když je pravda, že ta část Poselství se mi líbila nejvíc. :)
Některé věci v příběhu - jako třeba ty kolem Tleskačova původu - se mi moc nezdály, ale to je můj názor a nechci nikomu vyvracet opak.
JarkaM Člen
#3 | Vloženo 28. 6. 2013 10:48Tak mně se v prvé řadě líbí ilustrace, ty jsou úžasný. Příběh se mi líbí taky. Možná víc než PTJT. Třeba ta scéna v tom domě na Zbirohu – to je mazec. Byl jsem pěkně napnutej. Jestli to použil z jiné povídky, je to škoda, ale na druhou stranu mi to nevadí.
Zase na rozdíl od Hrnčířovy trilogie, mi připadá divný, že Losna najednou složitě šifruje zprávu pro RŠ. Nikdy v minulosti to nedělal (ne že by teda nemohl) a proto je to takový nepřirozený.
Byl jsem hrozně zvědavej vidět Poselství zfilmovaný. Letos se mi to konečně podařilo. Musím říct, že jsem hrozně vděčnej, že jsem to mohl vidět. (Bohužel kvalita byla strašná). Tady musím říct: vím, že tvůrci natočili tento film ve snaze stmelit lidi z uliček (jak sám říká režisér v předmluvě) a já jsem rád, že se o to pokusili. Cením si toho a je to raritní kousek. Ale výkony většiny herců (neherců) jsou úděsné, strašně nepřirozené. Takhle přece v životě nikdo nemluví! Je to škoda, myslím, že při troše snahy a práce s dikcí a textem to mohlo být daleko lepší. nebo stačilo mluvit úplně normálně a bylo by to skoro dokumentární. Zase reálie jsou výborný. Rozhodně ale opakuji, dík za to.
Moderátor Paja: doplněny chybějící mezery za interpunkčními znaky pro zlepšení čitelnosti textu
Paja Administrátor
#4 | Vloženo 28. 6. 2013 11:29jiggi
Fakt, že Grifin se inspiroval jinde, možná vysvětluje i účel vzniku samotného příběhu. Jako vedoucí skautského oddílu ho vytvořil jako námět pro hru oddílu. Té předcházely hry na motivy tehdy existujících knih Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří.
Bimbam Redaktor
#5 | Vloženo 17. 12. 2013 22:39JarkoM - kdybys zažil natáčení "Poselství" byl bys pokládal za zázrak, že se vůbec podařilo to dát dohromady. Původní prvotní film měl délku promítání tři hodiny. Blbý bylo že se nedal použít zvukový záznam řeči vzniklý při natáčení, protože nebyla tehdy štábu dostupná technika na tak dobré úrovni, aby dokázala zamezit všelijakým rušivým zvukům a pazvukům a pak se třeba u Eskouše doma dodělával ! "dabing" čímž vznikla ta nepřirozená řeč, protože nikdo z "herců" neměl žádný zkušenosti nejen s hraním, ale už vůbec ne s tou horší záležitostí, jíž je ten dabing.
JarkaM Člen
#6 | Vloženo 18. 12. 2013 8:52Jejda, nechtěl jsem se nokoho dotknout. Však jsem psal, že si toho vážím a smekám před tvůrci. Jen je to škoda. Třeba se mohli obrátit na někoho zkušeného (např. i ochotník,amatérský herec) a pomohlo by to. Jinak by to bylo super. Rozhodně-je to poklad. :)
kubino Redaktor
#7 | Vloženo 16. 9. 2015 0:08Ahoj, nevíte někdo, kde by se dalo stáhnout filmové zpracování Poselství?
Paja Administrátor
#8 | Vloženo 16. 9. 2015 1:27kubino
Asi před dvěma lety se po částech objevilo na youtube a zdá se, že to tam stále je.
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 20. 9. 2015 17:47Grifin napsal další pokračování příběhu – Poslední stínadelské tajnosti.
JarkaM Člen
#10 | Vloženo 23. 9. 2015 12:33Díky za info a odkazy Pajo! Velká radost!!!
jiggi Moderátor
#11 | Vloženo 25. 9. 2015 18:50Když zbyde čas, rád se kouknu. :)
choze Člen
#12 | Vloženo 11. 11. 2015 11:17Poselství jsem právě dočetl. Grifin se vydává podobnou cestou jako Kid v Posledním tajemství Jana T. - oba se zaobírají původem Tleskače a ježka v kleci a přicházejí s více ježky, Grifin navíc osvětluje, jak to bylo s Vránovou partou. Oproti Foglarovi a tuším i Kidovi příběh nevypráví pouze optikou Rychlých šípů, ale občas použije i optiku někoho ze Stínadel (např. celý příběh ve Stínadlech začíná). Rozjíždí několikero záhad, ale třeba tu s Jestřábovým řádem bych vyškrtl jako zbytečnou a ta s domem v ulici na Zderaze nebo ta s osudem Vránovy party mi přišly v rámci vesmíru Rychlých šípů přitažené za vlasy, ta se stínadelskou smrtkou je zase taková úsměvná a ta se zločiny páchanými Mirkem zase z dálky průhledná... Také pochmurná atmosféra stínadelské trilogie je tu přítomna jen málo a i když tu RŠ opět píší Tam-Tam, Grifin téhle, pro mě vždy velmi atraktivní linii věnuje jen minimální pozornost a poněkud do ztracena vyzní i Mažňákův pokus vyrobit létací kolo. Ale i když je na Poselství znát, že Grifin nebyl Foglar a ani Kid, snaha tu byla a člověka to spolehlivě, byť trochu neobratně přenese do světa původní trilogie. Takže za mě spokojenost a jdu si přečíst Grifinovy Poslední stínadelské tajnosti.
choze Člen
#13 | Vloženo 11. 11. 2015 11:19Jinak na filmové Poselství jsem se zkoušel koukat a je podle mě nekoukatelné.
Paja Administrátor
#14 | Vloženo 29. 8. 2018 11:00V diskusi na Bohouškovi jsem narazil na informaci od Romana Šantory, že nakladatelství Albatros plánuje příští rok vydat Grifinovo Poselství ze Stínadel knižně. V závislosti na úspěšnosti titulu pak i pokračování Poslední stínadelské tajnosti. Snad to tentokrát vyjde :) (Poselství mělo před lety vyjít v nakladatelství Leprez).
jiggi Moderátor
#15 | Vloženo 30. 8. 2018 7:06To by bylo fajn.

Ví se, kdo by to ilustroval? Řekl bych, že ty Petráčkovy kresby jsou vynikající! (Takže se asi nepoužijí? :) )

I když, po pravdě řečeno, čím dál víc dospívám k podobnému názoru, jaký na to měl Kid, když jsme se o Poselství bavili... Že je to původně oddílová hra a je to na tom zatraceně znát. Čistě logické a literární kvality jsou dost nízké... Já třeba nemůžu překousnout, že Grifin (s)prostě vykradl Fikera a opsal tu jeho povídku o strašidelném domě (mám její vydání z edice Statečná srdce a můžu to porovnat). Aspoň to přiznal v tiráži, ale přece jen... :/
Paja Administrátor
#16 | Vloženo 30. 8. 2018 9:19Další podrobnosti zatím nemám. Osobně by se mi Petráčkovy ilustrace také líbily.
dae Člen
#17 | Vloženo 7. 9. 2018 16:57Dovolím si zasvěceně reagovat. :o)

1) Grifin při psaní neměl s Poselstvím ambici tvořit knihu, šlo prostě o legendu k dlouhodobé oddílové hře. Na druhou stranu se časem tato kniha-nekniha stala součástí foglarovské historie, je v ní celá řada zajímavých myšlenek a nevydat ji by byla podle mě škoda. Nicméně okolnosti vzniku vysvětlují i to vyčítané použití Fikerovy povídky a v prvním oficiálním vydání u Albatrosu se s tím pokusíme vypořádat přidáním obsáhlého doslovu mapujícího celou historii knihy a souvisejících událostí - snad včetně obrazového doprovodu (troufnu si říct, že řada zjištění bude překvapivých - některé informace v článku na tomto webu nejsou přesné a mnoho zajímavých informací chybí úplně).

2) U Posledních stínadelských tajností se Grifin po mnoha letech pokusil vypořádat s otevřenými otázkami, které i po Poselství zůstaly. Jak se to povedlo nechávám na posouzení každého čtenáře.

3) Teprve třetí jeho stínadelskou knihou (chystanou) se Grifin snaží splnit letitý sen napsat detektivku ze stínadelského prostředí (bez větších ambicí šťourat do nezodpovězených témat z minulosti). Myslím, že je na co se těšit. :o)

4) Použití ilustrací Oskara - Petráčka v 1. oficiálním vydání Poselství je problematické hlavně z toho důvodu, že se originály ilustrací ztratily (tedy většina). Ilustrování se ujal Petr Modlitba a více než 15 ilustrací je vytvořeno kvašovou technikou inspirovanou Burianem. Malá ukázka.

Mým cílem není prozradit vše, spíše nalákat. :o)
Paja Administrátor
#18 | Vloženo 7. 9. 2018 21:04dae
Díky za doplnění aktuálních informací. Těším se, až kniha vyjde.

Článek o Grifinových knihách zde na webu si určitě neklade nároky na úplnost. Při psaní historie těchto příběhů jsem čerpal zejména z informací uvedených ve stručném doslovu Poselství ze Stínadel (Moje 1. noviny). V každém případě, výhledově doplním informace o diskutovaném knižním vydání (asi až poté, co bude publikováno) a třeba se podaří eliminovat i nějaké ty nepřesnosti.
jiggi Moderátor
#19 | Vloženo 8. 9. 2018 17:40dae

Díky za ukázku - paráda! ;)

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.