Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Eldorado č. 31

Diskusní fórum · Časopis Eldorado, téma založeno: 11. 10. 2013, celkový počet příspěvků: 9.
Paja Administrátor
#1 | Vloženo 11. 10. 2013 21:29První číslo po obnově je na světě. Bylo by dobré probrat, co se podařilo, naopak co by se mělo pro příště zlepšit. Pište své názory jak na celé číslo, tak k jednotlivým článků, rubrikám.

Uvítáme jak reakce od tvůrců - redaktorů, tak i jen čtenářů.
tomas fiala Redaktor
#2 | Vloženo 12. 10. 2013 10:57Mám radost, že je tady nové číslo! Kdybych měl říci pár poznámek, tak především asi by chtělo si dát příště pozor na zarovnání do bloku, které někde je a někde není. Potom taky nepůsobí moc pěkně některé obrázky "nalepené" bez mezery na text. A čeho jsem si ještě povšiml, to je psaní řadových číslovek, třeba v úvodu ne "31číslo", ale "31.(MEZERA)číslo" - tato chyba je tam i v některém článku. Ale takovéto chybky se časem určitě vytratí.
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 12. 10. 2013 14:32Mám dojem, že si to chtělo pohrát s grafikou - je to takové "dežaví" - připomíná mi to naše úplně první číslo před lety...
Marta25 Člen
#4 | Vloženo 13. 10. 2013 19:32Ahoj, takže k našemu novému číslu. Nelíbilo se mi, že nebylo zarovnání do bloku, působilo to trošku „divně" no. U obrázků bych dala mezeru, vypadalo to tak nějak nalepeně ...... Také hned na začátku byl zkomolen Jarda Jágr na na Jadra .... což je sice docela vtipné, ale k němu moc ne, no :-) ale to je prostě jenom překlep :-) Snad se to do budoucna nějak vychytá, já jsem si také u svého článku všimla, že tam na jednom místě úplně nepochopitelně danou čárku .... to taky musím vychytat .... Ale to se všechno vylepší, prostě to chce jenom čas .... a já věřím, že naše další čísla budou lepší a lepší ...... Hlavně si z toho nebudeme dělat žádné vrásky :-)
kubino Redaktor
#5 | Vloženo 22. 10. 2013 18:09Tak jsem se konečně dostal k tomu, že jsem si přečetl celé Eldorado. K jednotlivým článkům v podstatě žádné výhrady nemám. Připadají mi poutavé a poměrně kvalitní (a přiznám se, že jsem to ani nečekal). Horší je to s grafikou časopisu. Jíra zde deklaroval, že se časopis bude připravovat ve "speciálním" programu. Musím ale říci, že grafickou podobu říjnového Eldorada by lépe zvládl klasický word. Číslo mi po grafické stránce připadá velmi odfláknuté. Nebyla ani snaha udělat obtékání obrázků a zarovnat texty do bloku, případně sjednotit formátování odstavců. Grafická stránka je přitom nejdůležitější na samotném časopisu, protože pokud není číslo po vizuální stránce lákavé, nikdo si kvalitní článek nepřečte!!! Vizuální podoba by tedy měla být na prvním místě.
Další nedostatek spatřuji, jak jsem dříve upozorňoval, v neexistujících záhlavích a názvech rubrik. Článek s názvem filozofie prostě není natolik poutavý, aby stálo za to jej přečíst. Přitom obsah článku byl velice pěkný a podle mě nejlepší z celého časopisu :-). Obdobně jako rubrika sport. To je název velice obecný a rovněž nepoutavý. Článek s názvem záchranná akce vůbec nevypovídá v obsahu o čem je. Je to povídka na pokračování - je nutné, aby to čtenář věděl již z obsahu, a aby to mělo své záhlaví a rubriku - viz. starší čísla časopisu. A poslední článek mě velice nadchl, recenze je moc pěkná, ale opět čtenář z obsahu neví o co jde, to je chyba.
kubino Redaktor
#6 | Vloženo 22. 10. 2013 18:21Dovolím si své postřehy sjednotit do bodů:
1) Je třeba, aby základní grafika byla jednotná. Naformátovat text není práce a člověk nemusí být nutně profesionální grafik. Není možné, aby se článek pouze zkopíroval a nechal v původní podobě. Je nutné, aby název článku byl psaný stejným fondem jako všechny ostatní názvy. Inspirovat se lze v posledních Eldoradech. Odstavce, obtékání textu a obrázků musí být jednotné.
2) Je třeba články seskupit do rubrik. Každý autor si musí zvolit název své rubriky, do které bude přispívat. Název musí být poutavý. Není možné, aby rubrika nesla prostý název Sport nebo filozofie :-)
3) Dále bych omezil počet tzv. bílých míst. Bílá místa lze proložit krátkými článečky či sloupky.
4) Obrázky musí být voleny tématicky. Vložit obrázek do časopisu, aby se vykrylo bílé místo je kontraproduktivní. U recenze mi naopak chybí obrázek obálky knihy :-)
5) Patří to spíše ke grafice, ale stránky by měly být číslované :-)
6) Popřemýšlel bych nad formou, jak uvádět použité zdroje v textu. Obrázky z wikipedie jsou volně šiřitelné, u nich není třeba přikládat zdroj. Stejně jako z různých fotobank apod.
7) Šéfredaktor by se měl zaměřit v této době na hledání dalších "posil" - zejména redaktorů. :-)

Nejvíce zde záleží na šéfredaktorovi jak s Vámi ostatními bude komunikovat nad podobou čísla. Šéfredaktor má být organizátor. Nutně nemusí být ani grafikem, pokud by tuto práci zastával někdo jiný. Šéfredaktor by také měl s redaktory diskutovat o jejich článcích a případných úpravách. To si ale vyžaduje také to, aby sám šéfredaktor řádně plnil funkci běžného redaktora :-) tedy respektoval pravidla psaní článků.

To by bylo ode mě vše a byl bych rád, abychom tyto nedostatky prodiskutovali, protože pokud trvají, pak se kvalitní články v čísle prostě ztratí...
Paja Administrátor
#7 | Vloženo 23. 10. 2013 12:37Díky kubinovi za podrobnou analýzu časopisu. Chtěl bych připomenout, že cílem této debaty není primárně vytýkat někomu jeho činnost, ale spíše vést k celkovému zlepšení Eldorada.

Nevím, jak moc je reálné, vše zmíněné napravit hned v dalším čísle, ale určitě něco proveditelné je. Třeba sjednocení formátování, zarovnání do bloku, obtékání obrázku by nemělo být nikterak složité. Bylo by dobré, kdybys Jíro řekl, co z těch připomínek dokážeš zapracovat teď sám, s čím naopak potřebuješ pomoci.
kubino Redaktor
#8 | Vloženo 23. 10. 2013 21:40Ohledně záhlaví a názvů rubrik je zde ochota různých autorů je výtvarně ztvárnit, potřebují však předlohu, kterou nyní nemají ... Neví co mají nakreslit apod. Záhlaví jdou také udělat spíše grafická, to si ale musí určit redakce sama, zda chce časopis spíše s kreslenými záhlavími nebo jinými...
tomas fiala Redaktor
#9 | Vloženo 24. 10. 2013 12:04Jak jsem už psal do redakčního mailu, asi se vrátím na nějaký čas k rubrice Vynálezci, kterou jsem psal dříve...

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.