Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Eldorado č. 33

Diskusní fórum · Časopis Eldorado, téma založeno: 22. 1. 2014, celkový počet příspěvků: 20.
tomas fiala Redaktor
#1 | Vloženo 22. 1. 2014 16:49Tak koukám, že to vyšlo zase na mě, abych okomentoval nové číslo. Musím říct, že již se v podstatě dostalo do "starých kolejí" (i když něco se trochu proměnilo). Občas však zůstalo někde zbytečné prázdné místo.
Jsem rád, že se vrátila záhlaví, nějak však nebylo dořešeno, zda budou v budoucnu ta kreslená...?
kubino Redaktor
#2 | Vloženo 24. 1. 2014 23:03Tak i já přidám svůj komentář. Číslo je velice pěkné, nicméně se od toho prosincového nepodařilo vychytat některé chybky a bude potřeba se jimi dále zabývat a číslo vylepšovat.
- První nedostatek vidím v neúplných zdrojích, je potřeba zadávat celý zdrojový kód, u publikací bych dodržoval citační normu.
- Dále je potřeba vychytat bílá místa. V redakcích velkých týdeníků píší redaktoři přesný počet slov do článku, nám by postačilo, kdyby redaktor svůj článek ukončil buď na stránku nebo na dvě.
- U románu Život Ebby mně chybí nějaké pozvolné uvedení do příběhu... Čtenář v úvodu vlastně ani neví o čem román je, zda ho má vůbec číst, chybí motivace ke čtení... Postačovala by krátká anotace nebo tak něco.
- U fotek není rovněž zřejmé proč jsou tam umístěny, nám je to jasné, ale čtenářům to být jasné nemusí. Mají být pouze pro pokochání, nebo něco symbolizují a tak? Co je na nich vyobrazeno? Chybí kontext, takto to působí jako výplň, aby bylo do čísla co dát, podobně jako je v novinách reklama na výplň.
- Rubrika zábava na závěr je trochu šroubovaná. Do budoucna by chtělo tuto rubriku spíše zaměřit jiným směrem... Křížovky a sudoku, to si každý čtenář koupí v trafice, čím je jedinečný náš časopis? :-)
- A také mě mrzí, že se zrušila rubrika filozofie, čtenáři byli navnaděni co v ní všechno bude a teď už není, nebo bude? :-) Doufám, že ano.
Jinak jsou všechna díla zdařilá, jen je potřeba je lépe prodat :-) Toť můj subjektivní názor a jen tak dál redakce, držím palce i u nohy :-)
Marta25 Člen
#3 | Vloženo 25. 1. 2014 13:11Ahoj, takže k číslu. Zdroje a bílá místa určitě vychytat půjdou. Co se týče rubriky, záleží na autorovi, jak to pojme. Já jsem to pouze opravila a nijak výrazně jsem do toho nezasahovala. To je dle mě, práce autora. Fotky - podle mě docela jasné. V každém časopise jsou fotky z nějakého důvodu, pokud jsou ale dány do samostatné rubriky, záměr je docela jasný: potěšit oko :-) I název rubriky napovídá, že se bude jednat o fotky z různých sfér. Zábava na závěr: nikdo neříká, že to tak bude i příště. Prostě jsem to tak udělala, protože když se podíváš do různých časopisů a nalistuješ poslední stránku vždy je tam něco takového. Nemyslím si, že zrovna díky křížovce a sudoku ztrácí náš časopis na jedinečnosti ... Samozřejmě je to ale věc názoru a já rozhodně nemůžu říct, že to tak chci mít i v dalším čísle, to to zase udělám nějak jinak. Rubrika filosofie pak není zrušená, pouze nebyl napsána.Dle mého názoru je pak číslo velmi slušné, samozřejmě jsou tam chyby, ale co se týče dalších aspektů, není to žádná katastrofa :-)
tomas fiala Redaktor
#4 | Vloženo 25. 1. 2014 14:03Ať je to jak chce, mě hlavně přijde, že časopis se ubírá správným směrem! A na tom teď asi záleží nejvíc.
Havree Člen
#5 | Vloženo 25. 1. 2014 19:50Myslím že bysme toho do časopisu měli dát víc, a obrázky by chtěly lepší grafiku, občas byly moc roztažené. Ty obrázky v komiksu jsou moc hezké, jinak myslím, že dobrý.
kubino Redaktor
#6 | Vloženo 26. 1. 2014 22:53Obrázky roztažené někde moc byly, to zkrátka proto, aby to šlo položit na A4 nějak rychle do nějaké koláže, problém byl také v tom, že už v původní verzi měla každá fotka jinou velikost... Dřív dělalo fotokoláže hodně redaktorů, už si ale nepamatuji přesně kdo a dělal to docela pěkně i graficky, že se to pak jen do čísla vložilo, ale to bude vědět asi Fial, já už jsem z funkce docela dlouho pryč :-)
tomas fiala Redaktor
#7 | Vloženo 27. 1. 2014 14:49Pěkné fotokolože dělal myslím Honza Kašpar.
kubino Redaktor
#8 | Vloženo 28. 1. 2014 20:43A ten už potom dále nespolupracoval nějak? Kde je mu konec? :-)
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 28. 1. 2014 23:42tomas fiala, kubino
Pokud vím, tak když jsme na podzim sestavovali novou redakci, tak se na fóru ozval, že by mohl zase vytvářet koláže, ale má méně času. Avšak nevím, zda od něj pak něco přišlo, spíše bych řekl že ne (informace o přípravě čísla 31 jsem mu určitě zasílal). Možná by stálo za to, mu znovu napsat, konkrétněji.
Pro Martinu: kontakt na Honzu Kašpara je v adresáři našeho redakčního e-mailu.
tomas fiala Redaktor
#10 | Vloženo 29. 1. 2014 14:19Ano, ozýval se, že by klidně opět spolupracoval, na to si vzpomínám... Nicméně by asi bylo dobré mu napsat konkrétně, zda by byl ochotný nějakou koláž do příštího čísla sestavit.
Havree Člen
#11 | Vloženo 30. 1. 2014 21:59Prosím šéfredaktorku, aby nepsala moje příjmení, děkuji.
Paja Administrátor
#12 | Vloženo 1. 2. 2014 21:18Z čísla mám podobný pocit jako Tomáš, tedy že se Eldorado ubírá správným směrem. Prostor k zlepšení samozřejmě pořád je, leccos vylo zmíněno už přede mnou, asi nejvíce v příspěvku Kubino. Tyto poznámky by mohly dobře posloužit k vylepšení v chystaném únorovém čísle.
Marta25 Člen
#13 | Vloženo 3. 2. 2014 17:57Ahoj, takže Honza Kašpar už mi odpověděl. Bohužel se moc omlouvá, ale nemáš čas. Na fotokoláže nemá ani software, nicméně fotky pořád dělá, a pokud bychom měli zájem, mohl by je poslat.
Tess Člen
#14 | Vloženo 3. 2. 2014 19:07Taky jdu okomentovat naše číslo. Myslím, že nebylo tak špatné. Bylo dobré. Ukazoval jsem ho mým kamarádkám a obě si ho moc pochvalovaly a říkaly, že si s radosí přečtou i další číslo.
Jaké byly ostatní to nevím, přiznám se, nečetla jsme je. :/
kubino Redaktor
#15 | Vloženo 3. 2. 2014 20:03To je škoda :( Já měl pocit, že to tenkrát i zpracovával.
teri Člen
#16 | Vloženo 9. 2. 2014 17:57Tento díl je vůbec první, který čtu. Je hezký. Hodně se mi líbí obálka časopisu. Možná mi tam schází nějaké články třeba o přírodě nebo něco vědeckého nebo "objevitelského" či něco na ten způsob. Jinak podle mě hezký časopis. Budu si asi muset přečíst i předcházející díly :-).
Havree Člen
#17 | Vloženo 20. 2. 2014 19:23prosííím vás, neposlal by mu někdo staré číslo eldorada?
chtěla bych porovnat
Paja Administrátor
#18 | Vloženo 20. 2. 2014 20:42Havree
Všechno jsou k dispozici v archivu čísel.
Havran Člen
#19 | Vloženo 25. 2. 2014 17:27Zdravím,

asi před 30 lety jsem psával prastarou rozmnožovací technologií Ormig časoipis pro Žlutý květ a později i pro Františkány. K obsahu časopisu mám jisté poznámky, kdyby Vás zajímaly, tak se ozvěte.... Buďme svorni!
Paja Administrátor
#20 | Vloženo 25. 2. 2014 19:25Havran
Názor na časopis tu jistě rádi vyslechneme, myslím, že pro redaktory může být přínosný k jejich práci.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.