Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Podobnost některých foglarovek

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 7. 2. 2014, celkový počet příspěvků: 6.
teri Člen
#1 | Vloženo 7. 2. 2014 19:03Nevím proč, ale mně přijdou tyto knihy základově podobné. Nějací kluci chodí na nějaké území, kde je pouze příroda, lidé na něj nechodí či o něm neví a pokud se nepletu v Zemi nikoho i v Modré rokli se dříve těžilo. K těm chlapcům se přidají nějací další, stanou se z nich kamarádi a zažívají na těchto místech dobrodružství. V obou případech se k "původním chlapcům" přidají, protože je stopují až do toho kraje. A někdy ke konci knihy se k této partě připojí další chlapci (takže třeba z původních dvou jich je teď třeba devět, ...). A někde na konci chlapci učiní nějaký objev (jeskyně obřích trilobitů a jeskyně s krápníky).
Taky vám to tak připadá, že jsou vlastně jakoby podobné?
Moderátor Paja: Název vlákna změněn na obecnější.
tomas fiala Redaktor
#2 | Vloženo 8. 2. 2014 10:26Opakující se motivy lze najít ve více Foglarových knížkách, rozhodně to ale není na škodu. Všechny knížky jsou krásné.
Mimochodem určitá podobnost příběhů je občas vytýkána i A. Christie.
teri Člen
#3 | Vloženo 9. 2. 2014 17:49Mně to taky vůbec nevadí. Právě naopak jsou to mé velmi oblíbené knihy. Všechny od Foglara.
Paja Administrátor
#4 | Vloženo 9. 2. 2014 18:47Podobný motiv lze pozorovat i v Chatě v Jezerní kotlině. Také rozsáhlé přírodní území, kam prakticky nikdo nechodí. Na konci pak objev louky se šafránem (Dernetova). Jen zde není ten růst party hrdinů co do počtu členů, souvisí to pochopitelně s tím, že oba hrdinové napřed podnikají své výpravy sami.
Umístění příběhu nějaké party chlapců do zajímavé přírodní scenerie je docela typickým rysem několika foglarovek. Určitým protipólem pak může být vysloveně městské prostředí, které je např. ve stínadelských příbězích, Přístavu volá nebo Tajemné Řásnovce.
tomas fiala Redaktor
#5 | Vloženo 11. 2. 2014 14:28Svým způsobem se podobají i Boj o první místo a Když Duben přichází...
Havran Člen
#6 | Vloženo 25. 2. 2014 17:20Zdravím,

momentálně zpracovávám do své na stará kolena psané bakalářské práce jiného autora asi o 10 let staršího než Jestřába. A mám k dispozici i jeho deníky z roku 1906. A také hromadu lístků, výstřižků a výpisků. Včetně deníku ze zákopů 1. svět. války. A světe div se.... Autor tyto zdroje používá hned v několika svých románech, fejetonech a básnických sbírkách. Ptáte se proč, No, i autor musí být z něčeho živ. Tedy z autorských honorářů. A když se dá podobná věc prodat hned několikrát? To je odpově´d na toto téma...

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.