Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Příjmení

Diskusní fórum · Zajímavosti, téma založeno: 18. 3. 2014, celkový počet příspěvků: 6.
jiggi Moderátor
#1 | Vloženo 18. 3. 2014 14:09Na internetu je zajímavá stránka: www.kdejsme.cz.

Když do vyhledávače zadáte příjmení Vont, zjistíte, že dnes u nás žijí 2 Vontové - na Náchodsku.

A když do vyhledávače zadáte příjmení Foglar, dozvíte se, že největší koncentrace Foglarů je právě na náchodsku a Broumovsku... Možná tady se dá hledat původ pojmenování Vontů...? :)

Třeba nějaký Jestřábův předek byl Vont, nebo Vontová... ;)
Moderátor Paja: opraven odkaz
kubino Redaktor
#2 | Vloženo 19. 3. 2014 22:42Hustota: 1 Foglar na 5964 obyvatel, to mě pobavilo :-D Jinak je to zajímavá náhoda, ale Foglar na Náchodsku nikdy nebydlel ne, ani jeho rodina pokud vím, nebo ano?
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 20. 3. 2014 9:48Tak můžou tam být vzdálenější vazby.
Na začátku minulého století byla rodina chápána jinak než dnes - dneska je to děti, rodiče, prarodiče... sotva víš, že máš nějakého bratrance. Tenkrát to bylo daleko širší... Každopádně ti Foglarové nějak "příbuzní" budou - dejme tomu, že cca 1800 byl praprapra dědeček Foglar a ten měl tři syny a každý z nich další tři - a pak si to skoro nikdo nepamatuje, stěhuješ se...
Paja Administrátor
#4 | Vloženo 20. 3. 2014 12:30A možná nemusí být ani tak vzdálené, vždyť o tom, jak se stěhovali Foglarovi rodiče toho také moc nevíme (nemám teď přehled, co je o nich všeobecně známo a jen si teď nevybavuji).
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 8. 12. 2015 9:49Škoda, že nemám čas se na to podívat blíž - on by nám mohl říct něco víc už pouhý matriční záznam Jestřábova narození... Bylo by tam odkud pocházeli jeho rodiče a odkaz na prarodiče.
Někde jsem třeba četl nějaký Foglarův text (v Poselství žlutého kvítku?), kde Jestřáb říkal něco o tom, že jeho maminka se za svobodna učila hrát na klavír v Kutné Hoře...
Paja Administrátor
#6 | Vloženo 10. 12. 2015 21:56jiggi
Myslím, že to bylo v Kolíně u Kmocha. On Jestřáb sám se v jisté době svým rodokmenem zabýval, a mám za to, že některé údaje byly později otištěny v nějaké publikaci, akorát teď také nevím přesně v které :).

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.