Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Kniha Jestřábův let

Diskusní fórum · Život Jaroslava Foglara, téma založeno: 20. 4. 2015, celkový počet příspěvků: 8.
Malape Člen
#1 | Vloženo 20. 4. 2015 13:22Zdravím, jaký názor máte na tuto knihu od Lubomíra Kubíka? Já jsem ji četl a nepřijde mi to jako špatný nápad spojit historickou realitu s fikcí... Člověk se aspoň trochu jiným způsobem může něco dozvědět o životě JF. Každopádně zatím nemám chuť si přečíst tuto knihu podruhé.
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 20. 4. 2015 22:17Bohužel jsem ještě tuto knihu nečetl, takže se nechci do nějakého hodnocení moc pouštět, byly by to jen zprostředkované informace.

Myslím, že před lety vyšel kritický článek k této knize od Jiřího Zachariáše na Bohouškovi.
Moderátor Paja: Oprava, článek byl publikován v druhém Sborníku nezávislých foglarovců (2010).
tomas fiala Redaktor
#3 | Vloženo 21. 4. 2015 7:31Ano, rovněž si vybavuji nějaký odmítavý postoj vůči této knize. Myslím, že šlo tehdy o to, že jsou v ní prý obsaženy četné mylné informace. Ale to není samozřejmě názor můj, protože jsem Jestřábův let také nečetl. Ale minulý týden jsem si znovu přečetl Život v poklusu a musím říct, že jsem v něm našel informace, kterých jsem si tam nikdy nepovšiml...
Malape Člen
#4 | Vloženo 22. 4. 2015 18:36Děkuji za reakce. Ano, je to psáno jako román a ani se to netváří jako něco jiného, tudíž je tam spousta literární fikce (nebo jak se tomu říká :). Mě se to četlo dobře, ale je pravda že třeba Život v poklusu jsem nečetl, takže nemám srovnání...
tomas fiala Redaktor
#5 | Vloženo 23. 4. 2015 10:07Pokud jde o fakta, tak myslím, že Životu v poklusu se dá věřit nejvíce. Ale třeba i Záhady a tajemství Jaroslava Foglara od Miloše Zapletala mohu jen a jen doporučit (byť se ke mně doneslo, že "Miloš Zapletal nemá dobré vědomí ani svědomí" - kdo chce, snadno si ten článek na internetu vyhledá).
Paja Administrátor
#6 | Vloženo 27. 4. 2015 9:56Ovšem i v Životu poklusu lze najít určité faktografické nesrovnalosti při srovnání s archivními materiály (např. popis prvotní tvorby - Boj o první místo). Domnívám se a vysvětluji si to tak, že Jestřáb sice měl uschované různé písemnosti a deníky z dávných časů, ale kapitoly Života v poklusu psal spíše po paměti než podle těchto materiálů.

Vedle zmíněných Záhad a tajemství JF je hezká i publikace Stoletý hoch od Bobří řeky, která také vyšla v roce 2007 při stém výročí narození Jaroslava Foglara.
jiggi Moderátor
#7 | Vloženo 27. 4. 2015 14:27Jestřábí let jsem nečetl, ale je třeba si uvědomit jednu základní věc:

JE TO ROMÁN!

Zkrátka jde o příběh - pokud se snaží být co nejvěrnější skutečnosti, tím lépe.

A uvědomte si, že je to možná jediná beletrie o Jestřábovi, která byla u nás napsaná!
tomas fiala Redaktor
#8 | Vloženo 27. 4. 2015 18:31Pokud je Jestřábův let napsán především jako román a pokud staví z větší části na fikci, pak by možná neškodilo psát o fiktivní postavě a Foglarovým životem se pouze inspirovat. Ale tohle mé naříkání nemá cenu, když jsem jednak dotyčnou knihu nečetl a jednak bych v ní asi těžko rozpoznával, co všechno je fikce a co ne.

Bylo by fajn, kdyby se tu našel ještě někdo, kdo by mohl právem odpovědět na otázku, kterou tu Malape položil. Někdo, kdo Jestřábův let četl. A docela rád bych slyšel názor někoho, kdo tu knihu četl, aniž by se předtím o Foglara nějak výrazněji zajímal (jestli vůbec někdo takový je).

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.