Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Byl Foglar homosexuál?

Diskusní fórum · Život Jaroslava Foglara, téma založeno: 8. 12. 2015, celkový počet příspěvků: 10.
Foglarovec Člen
#1 | Vloženo 8. 12. 2015 18:10Omlouvám se ale nedá mi to. Myslíte si že byl Foglar homosexuál?
kubino Redaktor
#2 | Vloženo 8. 12. 2015 23:41Popisy v jeho knihách, kde barvitě líčí chlapecké tělo i jeho osobní život tomu nasvědčují - tato otázka je hojně diskutovaná - nicméně já na to vyhraněný názor nemám :-) Ale myslím si, že kdyby jím skutečně byl, tak by se k tomu přiznal :-)
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 9. 12. 2015 13:45Odpovím naprosto jednoduchou lidskou povahou:

Pokud je průměrný muž ve starším věku ženatý, obecně závidí svobodným pánům a jako šťastný stav člověka se považuje = být svobodný.

Když je muž ve starším věku stále ještě svobodný (neoženil se) tak je ale naopak (i když s lidskou povahou logicky) braný jako někdo "divný".

To, že se Jestřáb neoženil nic neznamená. V dřívějších staletích se lidé běžně brali kolem třicítky (i v 17. století), po válce se obecně zlepšila životní úroveň (ne, nejsem levičák, ale historicky je to tak), takže se lidé brali běžně v 18-22 letech, což dnes zase běžné není. Ale pokud byl někdo v 80. letech svobodný třicátník, tak taky byl za "pošuka"... I když byl "hetero" a měl třeba hodně holek - ale nebyl ženatý, tak "s ním není něco v pořádku".
.................................................................................
Taky si musíte uvědomit, v jaké době ty knihy psal a jaká doba především formovala Jestřába jako spisovatele - byla to především první republika. Proto píše o tom, jak kluci sportovali a proto takovým způsobem píše o vytrénovaných postavách - protože takhle by se to za první republiky napsalo!
Dnes se píše zase poněkud jinak, takže ty popisy mohou znít v dnešní češtině poněkud groteskně...
(Dneska by jako normální psaní, které by nebylo podezřívané z homosexuality, bylo to, jak Mirek Dušín zašel toho odpoledne do Mekáče. Měl tam nějakou schůzku s Vlastou - bylo mu už třináct a nejlepší léta měl dávno za sebou, kamarádi jsou sice fajn, ale na holku má nejvyšší čas, ale - nebude se mu smát, že ještě nic neměl? - Aby Mirek odboural přebytečný stres, dal si pořádnýho bigmecka a pěkně omaštěný hranolky... sice se trochu děsil, že plastová židlička pod ním praskne, ale to nevadí...)
Ano - tohle by dnes bylo nezávadné...
............................................................................
Jestřáb sám přiznal - a řada svědků, hlavně kluků v oddíle dosvědčila - že ženy opačného pohlaví (jak by řekl Radar) tvořily poměrně výraznou součást jeho života. Že se s žádnou neoženil ještě není důkaz kdoví čeho.
(A i kdyby byl - jako že nebyl - homosexuál, tak co? Je to stejné jako u heterosexuálů: pokud neobtěžuješ toho druhého, je to v pořádku.)
..........................................................................................................
Na závěr:

(Nejsem příliš sportovně trénovaný, nejsem ženatý (je mi 24 let) - ale nejsem zaujatý.)

Podle mě tyhle snahy najít něco, co se najít nedá, mají obecně lidé, kteří mají sami nějaký problém a rádi by odvedli pozornost - a pak se tím kochají atd. ... Obyčejná psychologie. Neberte to osobně, jde o všeobecné konstatování. ;)
Honza C. Člen
#4 | Vloženo 11. 12. 2015 12:10Vždycky tenhle nesmysl někdo vytáhne... Takže - jistě víte, že sám Jestřáb o sobě říkal, že v době, kdy působil v Melantrichu, měl těsně před svatbou, ze které nakonec sešlo. Do svých deníků si běžně zapisoval i sny, které se mu zdály a občas to byly sny čistě erotické, ve kterých hlavní roli hrály vždy jen dospělé ženy. A kdo jste četl 3. sborník nezávyslých foglarovců, tak jistě víte o paní H.S., se kterou Jestřáb udržoval určitý vztah v vroce 1959:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/literatura-o-pani-foglarove-dps-/p_kultura.aspx?c=A110701_204350_p_kultura_wag
zdenek Člen
#5 | Vloženo 16. 7. 2016 15:14Ale to se přece řešilo tady: Děvčata, dívky a ženy v životě Jaroslava Foglara
Falka Člen
#6 | Vloženo 21. 12. 2016 20:12Neříkám, že tomu věřím nebo že snad chci vyvozovat nějaké závěry. Zvlášť po Jestřábově smrti. Pro mě je to absolutní skautský vzor a to je jediné, co mě zajímá. Nechci se zabývat něčím tak strašně osobním, jako je lidská sexualita. Jaký byl - to byla jen jeho věc. Nerada se pitvám v minulosti... Ale stejně doporučuju přečíst až do konce: http://www.pedofilie-info.cz/byl-jaroslav-foglar-pedofilem/
A kdyžtak napište svůj názor na to, děkuju.
jiggi Moderátor
#7 | Vloženo 22. 12. 2016 16:08Dočetl jsem, včetně diskuse...

Můj názor: "To jsou ale kecy".
Falka Člen
#8 | Vloženo 22. 12. 2016 16:38Myslím, že by se to nemělo jmenovat "Byl Jaroslav Foglar pedofilem", ale spíš "Pohled pedofila na život Jaroslava Foglara". Jediný, co mě zaujalo byl pohled na scénu s Emem a Janem Tleskačem, protože si pamatuji, že když jsem to tak ve dvanácti letech četla a viděla ve filmu, působilo to na mě právě takovým... dojmem. Jak jsem však říkala, nehodlám se tím zabývat, o JF toho moc nevím a i kdyby, stejně jsou to všechno kecy a domněnky. Jen mi to přišlo jako zajímavý článek.
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 23. 12. 2016 19:41Jeví se mi to jako další z nesmyslných konstruktů na toto téma.
Zekke Člen
#10 | Vloženo 17. 4. 2017 11:00Jestřába jsem osobně znal a několikrát jsem se s ním sešel. Navíc kamarádím s několika HOBŘ se kterými jsme se bavili i na toto téma. Nikdy žádný z nich se ani slůvkem nebo maličkostí nezmínil o jeho pedofilii. Myslím si, že za tak dlouhá desetiletí vedení oddílu by se někde něco provalilo. Svojí spisovatelskou činností si získal mnoho příznivců, kteří ho mají za svůj idol dodnes. Na druhé straně se vyrojilo i dost jeho nepřátel-závistivců, kteří se snažili pošpinit nejen jeho tvorbu, ale i celý jeho život. Doporučuji si přečíst knihu od Jiřího Zachariáše – Pedra, Stoletý hoch od Bobří řeky.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.