Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Plynutí času ve Stínadlech

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 28. 6. 2018, celkový počet příspěvků: 3.
tomas fiala Redaktor
#1 | Vloženo 28. 6. 2018 11:11Narazil jsem trochu na problém s tím, kolik času asi uplynulo od jednotlivých událostech ve Stínadlech. Především mě trochu mate Jan Tleskač. Mám totiž dojem, že za jeho života ještě nefungovala Vontská organizace (nejsem si jistý, ale domnívám se, že ježek v kleci byl od počátku odznakem Velkého Vonta, což by to potvrzovalo). Pro příští řádky budu považoval za současnost dobu tu, kdy se ve Stínadlech pohybovaly Rychlé šípy.

EM byl zámečnickým mistrem. Jestli v té době už žil jeho syn, to se neví, ale dejme tomu, že ještě ne. Pak ovšem musel být EM hodně mladým mistrem anebo měl syna dost pozdě. Každopádně Tleskač zřejmě musel zemřít tak před dvaceti lety. Z toho vyplývá, že Vontské hnutí nemohlo být starší, než dvacet let.

Pak je tu Dymour. Jiří Dratuš byl v té době kluk. To znamená, že k Dymourově zmizení zřejmě muselo dojít dříve, než před dvaceti lety. A přece víme, že v té době už byli Vontové. A dokonce se dozvídáme, že právě parta kolem Jirky Dratuše, Vrány a dalších měla v držení první vontskou kroniku, kterou potom zakopala na Červených schodech. A dokonce v té době už byla tato kronika považována za vzácnou památku (takto na mě aspoň působí vzkaz nalezený v zahradě Uctívačů).

Nějak to do sebe nezapadá. Leda snad že by za Tleskačova života Vontská organizace fungovala, on už byl odrostlý natolik, že se o vontské záležitosti nezajímal, a ježek v kleci že by se stal symbolem a talismanem Velkého Vonta až později.

Nevím, jestli se to tu už někdy neřešilo, ale žádné takové vlákno jsem nenašel.
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 3. 7. 2018 14:20Ahoj,

já to kdysi dávno a dávno řešil na časové ose. Musel bych to vyhrabat (pokud bych to vůbec našel), ale co si pamatuju, tak to časově vycházelo.

Ježek se stal symbolem Velkého Vonta až někdy po vzniku vontské organizace. Pokud se nepletu, ale ze Záhady hlavolamu to tak na mě vždycky působilo.

Našel jsem schválně Záhadu (kap. 7 "Ježek v kleci"): "A s ním (Tleskačem) zmizel i hlavolam. Potom se prý po letech ježek v kleci ještě někde objevil, snad ho vykopali v zemi při přestavbě nějakého dvorku nebo při čištění podstřešních půd, a bylo o něj svedeno několik velikých bitev mezi tehdejšími Druhostraníky a hochy ze Stínadel, kteří si říkali a dodnes říkají Vontové. A ježek v kleci zmizel zase" (už k Velkému Vontovi).

Další věcí je, že "dávno", "kdysi" Foglar měří dětskýma očima (a správně). Generace se tehdy obměňují rychleji, než u dospělých. Pět let zpátky je už pomalu na hranici legendistiky… :)
tomas fiala Redaktor
#3 | Vloženo 4. 7. 2018 8:33Mátl mě hlavně ten ježek. Nicméně jsem zkusil napsat do Googlu "odvěký odznak velkého vontství" a hned v prvním odkaze se mluví o ježku v kleci... Ale ten úryvek ze Záhady hlavolamu mluví jasně proti tomu, to máš pravdu.

A Tleskač už byl asi opravdu dorostlý, než aby se míchal do vontských záležitostí. Svých starostí měl ostatně víc než dost.

Střídání generací je jasné, ale taková kronika než se popíše, to asi chvilku trvá (samozřejmě nemusela být kdovíjak silná). Kromě toho mám takovou představu, že kroniku nezačali psát hned, že nejstarší historie v ní byla shrnuta zpětně, jako tomu bývá třeba u obecních kronik. Ale možná mě plete vyprávění, které sepisoval Mirek Dušín do TAM-TAMu.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.