Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Aktualizace foglarwebu 2018

Diskusní fórum · Server foglarweb, téma založeno: 12. 8. 2018, celkový počet příspěvků: 12.
Paja Administrátor
#1 | Vloženo 12. 8. 2018 0:40Milí přátelé,
po trochu delší době dozrál čas provést zásadnější aktualizaci webu. Jejím hlavním přínosem je úprava webu tak, aby se dobře zobrazoval na zařízeních s různě velkými displeji. Samozřejmě byla aplikována i různá další vylepšení s ohledem na zkušenosti z minulosti.

Data z předchozí verze webu (články, aktuality, diskuse) byla převedena, jen cca 15 starších článků je dočasně nedostupných, neboť jejich úpravu do nové verze jsem spojil i s aktualizací obsahu.

Byly taktéž upraveny moduly administrace, jež umožňují registrovaným uživatelům vkládat aktuality a pozvánky na akce. Články již prostřednictvím formuláře samoobslužně nahrávat není možné. Samozřejmě to nevylučuje možnost publikování na webu – texty článků spolu s obrázky lze odeslat e-mailem.

Případné poznámky, postřehy nebo dotazy k provozu nového webu můžete směřovat do tohoto vlákna.
tomas fiala Redaktor
#2 | Vloženo 15. 8. 2018 21:32Nechci a nemohu teď rozebírat všechno, tak aspoň jen jeden úvodní postřeh - dřív jsem hned na úvodní stránce zjistil, jestli je něco nového v diskuzi. Ano, je to jen jedno kliknutí navíc. A kromě toho v poslední době (letech) diskuze spíše jen přežívá, než že by žila. Přes to všechno, předešlá úvodní stránka mi připadala přehlednější. Možná, že na ní bylo všechno menší a více u sebe.

Na druhou stranu plně chápu, že v době, kdy se většina lidí toulá internetem na dotykovém displeji, je potřeba se tomu trochu přizpůsobit.
Paja Administrátor
#3 | Vloženo 16. 8. 2018 7:59tomas fiala
Ano, toho jsem si vědom. Zkusím se ještě zamyslet nad možností zakomponování náhledu posledních diskutovaných témat na hlavní stranu.
jiggi Moderátor
#4 | Vloženo 18. 8. 2018 17:54Jsem rád, že nemusím reagovat první.

Do roku 2000: kostičkovaná grafika
2000-2010: realistická grafika
po 2010: kostičky pro "degeny" s telefony. ;)

Nic ve zlém. Ale proč dělat (dejme tomu) remake filmu Cesta do hlubin študákovy duše, ze současnosti - nacpat tam bez ladu a skladu drogy, sex a sprosťárny, jenom proto, abychom se přiblížili (spíš snížili) k většinovým divákům?

Hú - to je asi moc velká nadsázka... XD
Paja Administrátor
#5 | Vloženo 18. 8. 2018 19:39Nejde jen o telefony. Obecně škála velikosti displejů různých zařízení je dnes široká a web by se měl být schopen tomu přizpůsobit – proto responzivní design. Těžko mohu nyní pracovat s něčím jako obvyklá nebo nejčastější šířka monitoru, za což dříve šlo pokládat např. 800 nebo 1024 pixelů.

Ještě bych možná doplnil, že přístupnost webu zohledňuje i Google ve svých výsledcích vyhledávání (a to i v případě jeho použití na klasickém počítači).

Jinak jiggi musím říci, že ne zcela rozumím Tvé poznámce. Nová verze webu a remake filmu mi přijdou jako dosti odlišné případy.
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 19. 8. 2018 7:31Říkám, že je to nadsázka.
Jde o princip... Proč snižovat kvalitu, jenom proto, aby se někdo mohl dívat z mobilu?
Paja Administrátor
#7 | Vloženo 19. 8. 2018 10:29jiggi
Ano, to jsi psal, že je to nadsázka, ale na druhou stranu se musím ohradit, že by do nové verze bylo něco „nacpáno bez ladu a skladu“.

A čím je pátá verze méně kvalitní proti předchozí? Kvalita tohoto webu byla vždy dána především obsahem a ten byl z předchozí převeden, ba spíše drobně vylepšen (opětovné přečtení a oprava překlepů, lepší vložení obrázků a zejména jejich popisků, úprava způsobu práce s bibliografickými citacemi, zlepšení možnosti tisku z webu). Starší články byly (a postupně jsou i zbývající) aktualizovány i po obsahové stránce.

Zobrazení článků, pozvánek, aktualit a ani diskuse se zase tolik nezměnilo. Jen bylo zvolena bílé pozadí pro dosažení co nejlepšího kontrastu textu. Dále jsou odkazy na celém webu důsledně stylovány stejným způsobem (oranžová barva), to dříve také nebylo a tak některé mohly splývat s ostatním obsahem.

Nebo jde pouze o hlavní stránku? Není tam náhled do diskuse, jak zmínil tomas fiala, to je pravda. Možná by se hodil. Jak jsem říkal, uvážím to ještě. Na druhou stranu, s ohledem na současné využití fóra opravdu není jednoznačné, jak moc je takový prvek na hlavní straně potřeba.
Upřednostnil jsem nyní výpis posledních dvou foglarovských aktualit v horní části hlavní strany (jen pro úplnost, toto nesouvisí s responzivním návrhem a lze to udělat i jinak). A to včetně obsahu, aniž by se muselo něco dále otvírat. Má to své výhody, ale na druhou stranu, nemusí to být definitivní uspořádání.

Ještě obecně k responzivnímu designu: Webová stránka by se měla správně zobrazovat v libovolném zařízení, které uživatel použije. Ať již jde o různé verze prohlížeče, různé rozlišení, různá zařízení, různý způsob jejich ovládání. Nelze zaručit, aby se v každém takovém případě web zobrazil stejně. Dříve se o to designeři snažili, ale ukázalo se to býti nedosažitelným. Proto je web navržen tak, aby se daném zařízení přizpůsobil a zobrazil v daném kontextu co nejlépe a byl funkční a použitelný.
jiggi Moderátor
#8 | Vloženo 19. 8. 2018 12:17A přesně proto jsem nechtěl původně vůbec reagovat.
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 19. 8. 2018 12:27jiggi
A já jsem se chtěl jen dozvědět nějaké konkrétní postřehy, z nichž bych mohl vycházet při dalších úpravách.
jiggi Moderátor
#10 | Vloženo 19. 8. 2018 14:34Ale jo, já to chápu...
Paja Administrátor
#11 | Vloženo 19. 8. 2018 14:47jiggi
OK. :)
Chápu, že vzhled (grafické uspořádání) webu je také věc vkusu (a i zvyku). Takže se to v této podobě nemusí každému (hned) líbit. Možná se ukáže, že něco by opravdu šlo vymyslet lépe. Ani předchozí verze nebyla dokonalá. Měla své výhody i nevýhody, tak jako tato.
To všechno beru, ale nedomnívám se, že po poslední úpravě je foglarweb méně kvalitní stránkou než býval.
Paja Administrátor
#12 | Vloženo 20. 8. 2018 14:54Upravil jsem trochu některé bloky na hlavní straně a přidal jsem výpis posledních témat v diskusi.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.