Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Čtení, názory na foglarovky

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 15. 5. 2008, celkový počet příspěvků: 30.
Bimbam Redaktor
#1 | Vloženo 15. 5. 2008 11:14Knihomolům není líto času sednout nad knížku. Raději u knížky, než čučet na teleblbnu nebo sedět u počítača (ale já su stará vykopávka, omladina má hodnoty jinde). Ono je to možná i tím, že když jsem byl malej, tak byl po foglarovkách hlad a nebyly k mání, proto jsme si taky museli pamatovat, nešlo šáhnout do poličky v knihovně a do knížky se podívat, na krámech nebyly a ve veřejných knihovnách už vůbec ne. Autor byl na indexu...
Kawi Redaktor
#2 | Vloženo 15. 5. 2008 22:14Co se týče mě, já čtu docela hodně... Každý snad den večer (Jednou jsem jednu knížku četla skoro nepřetržitě 1 den a dvě noci:)). Mám to prostě jako takovou zábavu, třeba na televizi se dívám tak jednou týdně a to většinou na zprávy, nebo když je tam něco fakt zajímavého.
Bimbam Redaktor
#3 | Vloženo 16. 5. 2008 10:24Jejda, to musela být Kawi dlouhá knížka. Já mám ale nemoc, když se začtu, tak nevstanu dokud nedočtu. Začtu-li se odpoledne, někdy stihnu jít i spát, začtu-li se večer, jsou knihy od kterých vstanu, až když jsem na úplně poslední stránce, udělám si kafe a jedu do práce... samozřejmě potom v práci za moc nestojím a padají mi klapky. Tudíž tento způsob čtení nemohu doporučit nikomu a sobě ho zakazuju, marně. Holt je to zvyk z dob, kdy byla knížka půjčena jen na pár hodin. Třeba první vydání Jména růže od Ecca v češtině jsem takhle musel zhltnout mezi desátou večer a šestou ráno než jsem šel do školy. Tenkrát to ještě šlo, byl jsem neutahanej.
kubino Redaktor
#4 | Vloženo 16. 5. 2008 14:31Jo jo, dřív, když sem chodil na základku sem četl každý večer, to jsem ale chodil ze školy kolem druhé hodiny. Vždycky od osmi do 11 jsem četl, takhle jsem si vyhradil termín, někdy se přetáh, ale nikdy sem nečetl méně jak do těch 11. Bylo to super. Třeba foglarovku Dobrodružství v temných uličkách, což jak jistě každý ví je známa trilogie, jsem přečetl na jeden zátah, to bylo něco panečku. Bohužel dnes ten čas na četbu hledám marně, jenom když sou nějaké prázdniny nebo mám o víkendu volno. Práce je moc a moc. Hlavně čtu v metru nebo tramvaji páč jezdím necelé dvě hodiny denně. Pak čtu také ve vlaku když jezdím za oddílama atd... Chtělo by to, aby se zavedly takzvané čtecí prázdniny, třeba týden:-D bylo by to spešl jen na čtení a nic jinýho by se nedělalo, do práce se nechodilo atd... Super ne? Mno já se zase rozepsal:-D
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 16. 5. 2008 15:15Já mám rekord se Záhadou hlavolamu pět hodin v kuse.
Jan Redaktor
#6 | Vloženo 16. 5. 2008 15:34Já ani nevím, jakej mám rekord v čtení, protože když se začtu do knížky, tak nevnímám vůbec okolní svět a nemám vůbec pojem o čase :-)
Bimbam Redaktor
#7 | Vloženo 16. 5. 2008 17:45Jan
Jo, pod to se můžu taky podepsat :-)). Ale rekord u kontrabasu znám, 18 hodin.
Jan Redaktor
#8 | Vloženo 16. 5. 2008 19:49Ale taky jde často o to, jakou knížku čtete. Jestli je to nějaká dobrodružná a napínavá knížka, nebo něco jiného. Panečku - když je o něco napínavého, dobrodružného, nemůžu se od toho odtrhnou... :-)
jiggi Moderátor
#9 | Vloženo 17. 5. 2008 7:54Knížka ale nemusí být jen dobrodružná, aby byla pěkná. Což takhle Tábor smůly?
Rychlonozka Člen
#10 | Vloženo 17. 5. 2008 14:23Tak to tedy jo. Ta je opravdu vtipná. Ale co naplat loučím se vámi plantážníci jdu na kolotoče.
Jan Redaktor
#11 | Vloženo 17. 5. 2008 19:58Jo - Tábor smúly. Ten jsem četl, ale abych řekl pravdu, nepatří u mě mezi mé nejoblíbenější "foglarovky".
jiggi Moderátor
#12 | Vloženo 18. 5. 2008 9:16Ty máš nejradši Přístav, co?
Jan Redaktor
#13 | Vloženo 18. 5. 2008 13:24Jiggi
To jo, no. :-) Je to asi moje nejoblíbenější foglarovka hned po Hoších od Bobří řeky a druhém dílu. Abych tak řekl pravdu, já mám raději foglarovky, které nemají tak tolik skautské téma, ani nevím vlastně proč, ale je to tak. Asi namítnete, že i Hoši od Bobří řeky mají tak trochu skauské téma, ale je to rozdílné v mnoha věcech.
A taky se mi příliš nelíbí Kronika Hochů od Bobří řeky I.-II. Tábor Zelené příšery, Tábor ve Sluneční zátoce, Z Bobří hráze, Hry Jaroslava Foglara atd.
Paja Administrátor
#14 | Vloženo 18. 5. 2008 13:54Jan
Ty knížky co jsi jmenoval, že si ti nelíbí, totiž nejsou romány na jedno odpoledne. Tedy ty kroniky částečně ano, ale například Hry JF a Z Bobří hráze jsou spíše příručky. To jde dost těžko srovnávat s klasickými romány. A nová knížka Tábor ve Sluneční zátoce také není román, má spíše význam z obsahového hlediska (vydání libreta divadelní hry, příručka Tábor, podnik pro celé muže a přehled Jestřábových táborů) než z literárního.
kubino Redaktor
#15 | Vloženo 18. 5. 2008 14:27Ano, naprosto s tebou souhlasím. Nicméně tyto příručky mi v mnoha případech daly mnoho inspirací pro činnost v našich oddílech či na táboře, a proto i ty mají velký význam, možná větší než samotné dobroudružné Foglarovky. Jinak já jsemdlouho přemýšlel, která Foglarovka je moje nejoblíbenější, nakonec jsem dospěl k závěru, že většina z nich má u mě stejnou váhu. Nelíbí se mi třeba Nováček bubáček píše deník nebo Historie svorné sedmy, ani nevím proč. Nejlepší je Přístav volá, Tajemství černého delfína, Tajemná Řásnovka, Dobrodružství v zemi nikoho, Pod junáckou vlajkou a pokračování.... mno vidíte, já říkal, že skoro všechny se mi líbí.
Jan Redaktor
#16 | Vloženo 18. 5. 2008 14:43Paja, Kubino
Jo, to máte oba pravdu s tím, že jsou to jenom příručky apod. a ne romány, jako ostatní, což asi zapůsobilo u mně, že mám raději dobrodružné romány. :-)
Kawi Redaktor
#17 | Vloženo 18. 5. 2008 14:48No, já v poslední době začínám mít docela v oblibě právě ty knihy, které poskytují nějaký námět k činnosti, ať už ve skautu či v klubu, protože se oběmu docela věnuji... Jinak, právě ty knížky s tou skautskou tématikou mě přivedly do skautu, čehož nelituji. Mojí asi nejoblíbenější foglarovkou je Stínadla se bouří, která mě také ukázala mnoho, bez čehož by asi spousta věcí v mém životě byla jinak.
Jan Redaktor
#18 | Vloženo 18. 5. 2008 16:16Tak to tak vypadá, že jste se všichni proti mně spolčili. :-) Ne, teď vážně. Někdo má prostě raději dobrodružné knížky a někdo jiný zase naopak má raději jiné.
jiggi Moderátor
#19 | Vloženo 18. 5. 2008 16:59Tady se ale rozeběhla diskuze!
Co k tomu říct? Já mám asi nejraději Záhadu hlavolamu (a Trilogii s RŠ) a Přístav volá. A Chatu a- skoro všechno. Když jsem byl malý, moc se mi nelíbili Hoši s pokračováním. Ani nevím proč. =)
Jan Redaktor
#20 | Vloženo 18. 5. 2008 17:15jiggi
Nechápu, proč se ti nemůžou líbit Hoši od Bobří řeky, když je to super knížka stejně jako Strach nad Bobří řekou, i když je to už o maličko horší. Pak ta Stínadelská trilogie...ta zas nejde mně moc po chuti :-)
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.