Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Kdo z vás je skautem?

Diskusní fórum · Skauting a klubaření, téma založeno: 24. 8. 2008, celkový počet příspěvků: 18.
Jan Redaktor
#1 | Vloženo 24. 8. 2008 10:11Tak mě tak napadlo, když v tomo fóru ještě není založené žádné vlákno, vytvořit ho. Rád bych se vás zeptal jestli jste tady někdo skautem a popřípadě o tom i něco krátkého napsat. Já osobně skautem nejsem a proto mě tohle téma trochu zajímá. Rád bych se o tom něco dozvěděl.
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 24. 8. 2008 10:36Jan
No vidíš, jak se ti podařilo vytvořit pěkné téma. Jen tak dál... :-)
Asi víš, že já skautem jsem. Ale co by tě o tom zajímalo? Jak se jím stát také? Nebo něco jiného?
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 24. 8. 2008 10:59Milý Pájo (Nazdar Honzo) - zde registrovanému Janovi šlo zřejmě o určité pocity. Něco na způsob "Už se těším na jaro" v Táboře smůly.
Zkrátka, co to komu dalo, co na tom bylo krásné. Já skaut nejsem, takže nevím. Možná bych byl, kdyby u nás byl oddíl, ale ten není.
Kawi Redaktor
#4 | Vloženo 24. 8. 2008 18:01Tak já sice nejsem, ale zato jsem skautkou. :) Kdyby to někoho zajímalo, tak je to 46. dívčí oddíl Brno. A napsat něco o skautování, to je dost těžké. Myslím, že mi to dost dalo, i když nám to občas v oddíle dost skřípe.
Jan Redaktor
#5 | Vloženo 24. 8. 2008 19:20Kawi
Skřípe? Myslíš rozpory?
Kawi Redaktor
#6 | Vloženo 24. 8. 2008 21:02No prostě se někdy nepohodnem. Už mi to způsobilo mnoho nepříjemných chvil, ale skautingu se jen tak nevzdám. Párkrát mi třeba byly kritizovány nějaké moje věci, kterým jsem dala hodně času i peněz, dělala jsem to však pro oddíl. Třeba bodování. Ale po letech se vedení dohodlo, že to není zas tak špatný nápad a boduje se. Třeba se i využijí peníze, které jsem kreslila a kopírovala.
Jan Redaktor
#7 | Vloženo 25. 8. 2008 8:03Kawi
Chápu. To určitě zabolí.
Bimbam Redaktor
#8 | Vloženo 25. 8. 2008 10:18Já skaut nejsem, ale mezi skauty a hlavně rovery a oldskauty mám hodně přátel a se skauty a mezi skauty jsem toho dost prožil. Dalo by se říci, že jsem přítel a sympatizant skautingu, taky možná i proto jsem se mohl na pár táborech i jiných akcích pořádaných skauty - mými přáteli vyskytovat a zapojit se do dění, převážně v době kdy došlo u nás k jakémusi oficiálnímu znovuzrození skautingu po té "samétce". I když samozřejmě všichni víme že skauting prostě u nás nikdy nezanikl a mnohé oddíly jely dál jen pod jinou značkou. Nejsem přítelem píšťalkování a pochodování s fangličkama jako někteří oldies, spíš mám rád trochu organizovanou pohodu a pobyt v přírodě. Stejně jako jsem přítel společných táborů a nepřítel papírování. Kdybych byl dneska kluk, do skauta bych určitě vstoupil. Nejen proto, že pár mejch kamarádů napsalo nějaké skautské příručky a jeden byl i hlavním kapitánem vodních skautů. Díky tomu znám i tu tvář skautingu která není moc vidět - tu spoustu práce, příprav, někdy i rozporů o čem třeba napsala Kawi. A jí bych chtěl tímto zamávat a poslat hlášku, že každá práce udělaná pro ostatní nemusí být jimi pochopena ale bylo určitě dobré ji udělat :-)
Danek Člen
#9 | Vloženo 4. 2. 2009 21:13Já chodím do skautu už skoro tři roky a určitě to není mrháním časem. A nejlepší jsou tábory, na které jezdíme vždy na začátku prázdnin. My jakožto první oddíl nelovíme bobříky, ale máme orlí pera. Každý čtvrtek máme družinové schůzky a jednou za čtrnáct dní máme oddílové schůzky a na nich i na těch družinových toho prožijeme mnoho zajímavého. Jednou za měsíc jdeme na výpravu do přírody.
Tento web se mi velice líbí, protože se o skauting a všechno kolem zajímám a Foglarovi knihy jsou mé nejoblíbenější.
Paja Administrátor
#10 | Vloženo 4. 2. 2009 21:17Danek
A jak se tvůj oddíl jmenuje a odkud je? Pokud máte webové stránky, neváhej sem dát odkaz.
kubino Redaktor
#11 | Vloženo 4. 2. 2009 22:06Mno já se také vyjádřím, do skautu jsem chodil v první a ve druhé třídě, tenkrát mě to celkem bavilo, ani nevím proč jsem tam pak přestal chodit, každopádně pak jsem začal jezdit na vodácké tábory, za čas jsem tam jezdil jako vedoucí, pak se ozvala jiná organizace, s tou dnes také spolupracuji, a pak se ozvala ještě jedna organizace co vede schůzky přes rok a s tou také spolupracuji a teď jsem založil i svůj oddíl. Ten kdo mě zná aspon trochu tady na foglarwebu tak ví, že tou první organizací jsou Přátelé přírody - Upírci, o.s. druhou jsou Greenhorni, svobodný oddíl a mé sdružení.
Jak se vlastně definuje skauting, já sám si myslím, že mé sdružení má se skautem kromě právní subjektivity i mnoho společného, přírodu, zálesáctví atd. Vůbec je hodně oddílů a sdružení (třeba Tomíci, to znáte určitě), co se tváří a dělají to samé jako skauti ale skaut v názvu nenesou. Cíl zůstal zachován, smysluplné naplňování volného času mládeže, kouzelná to věta:-D. Fakt lituji těch lidí, co nikdy do žádného sdružení, do skautu apod. nechodili, nevědí o co přichází. Sem se zase rozkecal, mno nic, čauky:-)
Danek Člen
#12 | Vloženo 5. 2. 2009 15:16No náš oddíl se nejmenuje nijak jsme prostě 1. oddíl. Náš oddíl má tři družiny a já sem u Tygrů. Jsem z Varnsdorfu to je na severu Čech ve Šluknovském výběžku. A webové stránky nemáme, protože by se na to prý stejnak nikdo nedíval. Už sem se o to taky zajímal proč je nemáme. Já bych je klidně zřídil, ale neumím dělat web a nebo něco takovýho, ale kdyby se něco chystalo dám vám vědět.
Rychlonozka Člen
#13 | Vloženo 5. 2. 2009 17:12Já jsem do skautu chodil méně než rok, bylo to kolem 4. třídy. Musel jsem skončit, protože jsem dal přednost fotbalu, ale ten oddíl nebyl moc dobře vedený, takže to není zase tak strašné.
Paja Administrátor
#14 | Vloženo 16. 2. 2009 22:24Z NK již vím, že Danek svému oddílu začal <a href="http://www.vdfskaut.websnadno.cz/" target="_blank" rel="nofollow">stránky</a> tvořit. Tak dávám odkaz i sem a brzy bychom se měli dočkat i obsahu.
paco Člen
#15 | Vloženo 10. 10. 2009 21:13Nějak jsem to přehlédl, skautem jsem od září, uvažoval jsem o skautu již dříve ale v pátek nebyl čas. Jsem ze trojky, Krahujců Česká Třebová. Mládež co do tohodle oddílu zase tak moc skautská není. Hry hrajeme a na výpravy chodíme, tábory se pořádají, normálka.
tomas fiala Redaktor
#16 | Vloženo 12. 10. 2009 15:01Já osobně skautem nejsem, ale skautské myšlenky jsou mi známy z Foglarovek. Myslím si, že nezáleží na tom být přímo přihlášen do oddílu, ale stačí alespoň myšlenky skautů šířit, ať už jakoukoli možnou formou, pokud se jedná o formu vhodnou. Kamarádství doma i ve škole (hlavně ve škole) je velice důležité.
Bobr Člen
#17 | Vloženo 17. 8. 2010 12:48Nazdar! Takže mnozí již asi podle pozdravu tušíte, že já skautem jsem. Mám tu čest být ze stejného oddílu jako bratr Pája. Sám jsem se ke skautování dostal jako malý kluk přes foglarovky po tátovi. Doba totality skautingu nepřála a tak jsem měl to štístko poznat, jaké to bylo v pionýrském oddíle, turisťáku, neoficiálním foglarovském klubu, trampské osadě. Se Sametovou revolucí se mi splnil klukovský sen a já se mohl stát skautem. Skauting je pro mne životní styl a dnes vím, že bych nikdy neměnil. Myslím, že i starými skauty často užívané úsloví "Jednou skautem, navždy skautem!" je výstižné. Někdo z výše diskutujících zmínil, že je to v zásadě jedno, že některé spolky, organizace, ... jsou si svou činností velmi blízké a jde jim o společné, tedy smysluplnou výplň volného času. Není to přesná citace, ale podstatu myslím vystihuje. A právě v tomto si myslím, že se skauting od všech ostatních odlišuje. Nikterak tím nechci snižovat jejich smysl, význam a důležitost. Všech si nesmírně vážím. To co je na skautingu pro mne a myslím, že i pro stovky a tisíce dalších nejkrásnější, je jeho duchovní rozměr. Něco, co jde dál za hranici výplně volného času. Vím, že to přináší i starosti, jak psala sestra o něco výše, ale radosti převyšují. Skauting je dík tomu opravdu životní cestou, životním stylem ne jen odpoledním kroužkem s prázdninovým táborem. Ale to je na dlouhé a dlouhé večery povídání...
Danek Člen
#18 | Vloženo 27. 9. 2010 21:43Nazdar po roce, naše stránky jsou již přes půl roku v plném provozu a tak kdybyste se chtěli podívat na naše schůzky, akce, výlety apod... zde je www.vdfskaut.wbs.cz.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.