Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Jestřáb jako oddílový vůdce

Diskusní fórum · Život Jaroslava Foglara, téma založeno: 6. 9. 2008, celkový počet příspěvků: 9.
teni Člen
#1 | Vloženo 6. 9. 2008 22:10Zajímalo by mě, jak to bylo s Foglarovým vůdcováním.
Vím jen, že vedl dvojku 60 let (1927-1987). Proč to táhnul tak dlouho, nemohl si najít nástupce? Nebo oddíl nikomu předat nechtěl? Nebo se nikdo neodvážil ani pomyslet na to být Foglarovým nástupcem? Kdo po něm oddíl převzal? Po 60 letém vedení zkušeným a ostříleným Foglarem to musela být dost těžká úloha. Netrpěl nikdy Foglar syndromem vyhoření? Nikdy ho to věčné vedení oddílu neunavilo? Nebyl tam po tak dlouhé době výrazný stereotyp?

Vím, je to moc otázek najednou, ale znáte někdo odpověď aspoň na některou z nich? Víte o tom někdo něco?
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 6. 9. 2008 23:36Vyčerpávající odpověď na tyto otázky je možné najít v knize Stoletý hoch od Bobří řeky od Jiřího Zachariáše - Pedra (mimochodem také jeden z vůdců Dvojky po Jestřábovi).
Ale pokusím se něco ve zkratce napsat sem. Asi hodně chlapců mělo touhu nahradit Jestřába ve vedení Dvojky, organizovat ji po svém a lépe. Myslím si, že Jestřáb původně ani neměl úmysl někomu oddíl předat, alespoň ne v době, kdy byl plný síly. Chtěl, aby jeho odchovanci založili oddíly vlastní. Něco jiného nastalo v sedmdesátých a osmdesátých letetch, kdy se mu začal horšit zdravotní stav.
Jestřáb považoval vedení oddílu jistě za určité poslání, a dle jeho zápisků a výroků můžeme soudit, že celkově pro oddíl pracoval s chutí. O tom, že by trpěl vyhořením, jsem nikdy neslyšel, ale domnívám se, že s tím problém neměl. Myslím si, že rozhodně netrpěl nedostatkem nápadů, možná jich měl i „nadbytek“ (viz jeho dílo).
teni Člen
#3 | Vloženo 7. 9. 2008 21:45Díky za rychlou odpověď a tip na knihu.
Paja Administrátor
#4 | Vloženo 7. 9. 2008 22:15teni
Není zač, jestli to takto stačí. Jinak můžeme samozřejmě rozebrat něco podrobněji, to není problém.
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 8. 9. 2008 14:03A to se jednou vedení oddílu skoro vzdal - někdy ve třicátých letech na táboře.
Paja Administrátor
#6 | Vloženo 8. 9. 2008 16:00jiggi
Skoro vzdal... Já myslím, že se ani nechtěl vzdát, spíše šlo o nástroj k upevnění jeho pozice. Ale vždyť tu příhodu znáš.
jiggi Moderátor
#7 | Vloženo 8. 9. 2008 19:36Znám, ale dneska se to už nikdo nedoví, jak to přesně bylo.
teni Člen
#8 | Vloženo 8. 9. 2008 23:56Nu, tak se rozhovořte, ať se něco dozví i ti, co neznají :-)

Jinak mi šlo jen o to, že jsem se zamýšlel nad tím, zda po tak dlouhé době v čele oddílu mohl ještě nebýt všem na obtíž.

Z nedalekého okolí pamatuju jeden případ "nestárnoucí legendy" a tam všichni dost dlouho doufali, že už se legenda odporoučí brzy do skautského důchodu a ona dlouho ne a ne. S tím bratrem bylo zjevně velmi obtížné jednání a v mnoha ohledech byl dost zakonzervovaný a tak jsem byl vděčný, že byl našemu středisku přecijen dosti vzdálen.

Na druhou stranu existují určitě případy, kdy člověk pracující s mládeží zůstává i do velmi pozdního věku aktivní, aktuální, duchem mladý a mladému srdci přístupný. Jako příklad mě teď napadne asi jen sv. Jan Bosco - aspoň z toho, co znám z jeho životopisů - ale jistě se i ve skautských luzích a hájích takoví nalézají.

Tak mě napadlo zjistit, jak na tom vlastně byl z tohoto pohledu Jaroslav Foglar.
tomas fiala Redaktor
#9 | Vloženo 3. 2. 2010 16:20Foglar jako oddílový vůdce. Jeho oddílem prošlo mnoho hochů, ale rozhodně jich nebylo tolik jako jeho čtenářů. I když, každý Jestřábův čtenář, který uctívá v jeho knihách předtřásané zásady, je vlastně takový, jako by do Dvojky chodil.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.