Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Nápad – časopis

Diskusní fórum · Časopis Eldorado, téma založeno: 3. 10. 2008, celkový počet příspěvků: 145.
Jan Redaktor
#1 | Vloženo 3. 10. 2008 15:41Víte, plantážníci, dostal jsem takový - možná i hloupý nápad, který mi už hlavou vrtá hodně dlouho, řekněme měsíc. Možná to zprvu hned nepochopíte, nebo se mi třeba vysmějete, ale když už jsem začal psát, tak to dopovím. Zkrátka - jedná se o takový nápad. Už vás déle nebudu napínat a tak to na vás rozbalím. Což takhle vytvořit takový foglarovský časopis pro kluky a holky v počítačové formě, který by si mohl potom třebas každý návštěvník této stránky vytisknout a tak. Něco jako bývalý Mladý hlasatel, Vpřed, Junák... ale pojali bychom to po vlastním a neopičili se. Vypadalo by to následovně. Utvořila by se taková, řekněme redakce, kde bych byl například já a všichni, kteří by měli zájem spolupracovat, ať už být redaktorem "časopisu" nebo jen nějakým příspívatelem. Ten "časopis" by byl v počítačové formě, například v pdf nebo doc, to jedno, by vycházel jednou za dva týdny, to bychom se potom dohodli. Byl by zveřejňován na foglarwebu. Bylo by to takové spestření webu pro staré i mladé foglaristy, kteří tuto stránku ať už pravidelně či jen zřídka kdy navštěvují. A co by ten "časopis" v uvozovkách obsahoval? Také bychom se na tom dohodli. I na názvu. Nápišu jen nějaké příklady: Nechci se tím chlubit, ale když jsem v uvozovkách spisovatel a Jiggi také (o hodně větší a úpěšnější než já), my dva bychom tam mohli připívat povídkami, románem na pokračování, komiksem na pokračování, básničkami atd. Pája, kdyby chtěl by mohl také něčím příspívat do "časopisu" třebas o skautingu nebo o Foglarovi, protože jak jistě všichni víte, tak se v tom dost dobře vyzná. Ten by se také postaral o to po grafické a počítačové stránce, protože je v tom dost dobrý. A ostatní, kteří by měli zajém, tak by se přihlíásili a mohli by psát článkym, měli by vlastní rubriku a tak. Nevím, jestli jste mě dost dobře pochopili a jsem připravený co se týče odpovědí na vše. :-)
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 4. 10. 2008 8:28Řekněme, že to není špatný nápad. Dejme tomu, že by se to i uskutečnilo, ale problém je v čase. Když to vezmeš kolem a kolem, abychom dělali čtrnáctideník, na to padne několik hodin a težko říct, jak bychom to my vytíženější stihli. Ale jestli se to někdy uskuteční, rád budu přispívat! =)
Jan Redaktor
#3 | Vloženo 4. 10. 2008 9:41Jiggi: Já tě naprosto chápu s tím časem. Počkám na názor ostatních.
Kawi Redaktor
#4 | Vloženo 4. 10. 2008 11:35Nápad je to zajímavý. My sice se SPJF nějaký časopis pro děcka děláme, ale klidně se připojím i k tomuto.
Jan Redaktor
#5 | Vloženo 4. 10. 2008 18:08Kawi: To jsem rád. :-)
Tak to už jsme zatím tři. Snad se přidá i někdo další...
Jan Redaktor
#6 | Vloženo 4. 10. 2008 18:37Všimnul jsem si Pájo, že jsi trochu poupravil název vlákna. Rád bych také věděl tvůj názor na tuhle věc. Ještě ses totiž nevyjádřil a z 90 procent vše záleží na tvém rozhodnutí.
Paja Administrátor
#7 | Vloženo 4. 10. 2008 18:38Nespěchej tolik... před chvilkou jsem přijel ze setkání sběratelů v Praze, takže jsem si nové příspěvky ve fóru přečetl teprve teď. Ale vyjádřím se.
Jan Redaktor
#8 | Vloženo 4. 10. 2008 18:53Správce: OK, tak to se omlouvám.
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 4. 10. 2008 22:19Nápad je to zajímavý a chvályhodný a kdyby se podařil uskutečnit, mohl by přinést do foglarovského světa zase něco nového. A není ojedinělý, již před prázdninami mi e-mailem přišlo něco podobného (takže třeba by se zapojilo i více lidí).

Tvorba časopisu (jakéhokoli, i elektronického) vůbec není snadná věc. Pokud se do toho někdo pouští nezištně, vyžaduje to, aby časopisu byl ochoten věnovat určitou část svého času a byl připraven na to, že musí pravidelně plnit nějaké závazky.

Zároveň je důležité určit, jaká bude náplň časopisu, jestli bude fungovat jen ve směru redakce > čtenáři (tzn. že čtenář si vždy časopis přečte, něco se třeba dozví, pobaví se a tím to skončí) nebo bude komunikace mezi redakcí probíhat i v druhém směru, tzn. nejen od redakce ke čtenářům v podobě časopisu, ale i od čtenářů k redakci v podobě nějakých odpovědí. (Doufám, že je to pochopitelné).

To by asi k obecné pasáži stačilo. Nyní konkrétněji:

Časopis by měl také vycházet v pravidelném intervalu. Souhlasím s Jiggim a myslím si, že čtrnáctideník je nereálná možnost. Když se zvládne měsíčník, bude až moc velký úspěch.

Jako správce foglarwebu mohu pro časopis vyčlenit nějaký diskový prostor na serveru, v tom není problém. A nejreálnější podoba je PDF.

Každý časopis potřebuje svoji redakci, to jsi již zmínil. Ale ta především musí mít svého šéfa, bez toho by celý projekt brzy skončil. Šéf by měl mít na starosti vymyšlení plánu nadcházejícího číslo (samozřejmě třeba po dohodě s ostatními) a dále pak vybírání příspěvků od spolupracovníků, aby je měl všechny včas a časopis mohl vyjít. Šéf se asi nemusí starat o technickou stránku věci, ale měl by dát vědět, jak si dané číslo představuje (to je vlastně dle plánu). Šéf redakce bude dále ten, s kým budu jako administrátor webu ohledně časopisu komunikovat a od koho budu chtít všechny příspěvky.

Asi by mi nedělalo velký problém čas od času napsat nějaký článek. Řízení redakce časopisu si však na starosti nevezmu, byl bych ochoten časopis zpracovat po technické stránce před vydáním.

Závěrem: Předtím, než se vůbec do časopisu pustíte (me) je třeba vše podrobně domluvit. Nemá smysl začínat, když nic není konkrétně vymyšleno a domluveno, existuje jen několik Honzových idejí. A i na to domlouvání by již bylo třeba, aby se někdo ujal role vedení redakce. Pokud to nikdo nebudete chtít dělat, asi nebude mít smysl v tuto chvíli dále pokračovat.
kubino Redaktor
#10 | Vloženo 4. 10. 2008 23:33ahojky, teďka jsem měsíc neměl internet kvůli přestěhování a ještě jsem si nestihl všechno přečíst, nicméně s tímto nápadem bych souhlasil i nesouhlasil. V časopise by vesměs byly články, pozvánky, zajímavosti, romány na pokračování atd....ale články můžete na foglarweb psát také, pozvánky také a co se povídek týče, Pavel jistě rád vytvoří novou rubriku, kde by byly dobrodružné povídky třeba. Ten časopis už je, ale ne v podobě časopisu, jestli mi rozumíte. Foglarweb je časopis takvej, proto mi to celé příde tak trochu zbytečné, ale to je můj názor a každý má právo na svý. Já osobně jsem rád, že mám čas na psaní mých románů, protože nakladatel neustále klepe na vrata, že chce další knížku, to je to strašné, takže já bych asi moc nepřispěl, ještě škola do toho. Třeba bych si čas našel, ale v nejbližším měsíci, čas není, pojedu na podzimní tábor jako vedoucí, výpravy, oddíly, psaní, škola, tenis.....a takhle to má jistě skoro každý.
Jan Redaktor
#11 | Vloženo 5. 10. 2008 10:24Já bych si tu roli šefredaktora, nebo jak tom mám nazvat, vzal klidně na triko, pokud by to nikomu nevadilo a nechtěl by být on či ona šéfredaktorem.
Na jedné straně s kubinem souhlasím, že je to trochu zbytečné, když foglarweb vlastně takový časopis vlastně je, ale vemte si, že kdyby to byl časopis v počítačové formě, třeba v pdf, mohl by so ho každý vytisknou a propagovat u svých nejblížších (rodiny a přátel), kteří třeba neznají tuto stránku a neumí třeba s počítačem a internetem pracovat, jako například můj děda. Tak by se ten časopiss mohl rozšiřovat ne jenom po internetu, ale i po normálním reálném světě. Myslím, že by ten časopis můj děda moc ocenil, "vždyť jeho vnuk bude šéfredaktor". :-) Myslím, že moje rodina by byla pravidelným odběratelem.
Dvoutýdeník to být nemusí, to jsem dával jenom jako příklad. Sice se mi zdá měsíčník moc dlouhá doba, ale těm vytíženějším rozumím a proto bych si vzal úlohu šéfredaktora na sebe, jelikož mám toho času víc než vy, když nejsem na středních školách, gymnnáziu nabo v práci.
Co se týče redakce, nebo je občasných přispívatelů, kteří by psali tu a tam nějaký článek, beru všechny, co se přihlásí. Čím nás bude víc, tím lépe. Stačí napsat do tohoto vlákna nebo mě na e-mail: Johny8x@centrum.cz, tam bychom to podrobněji domluvili, co se týče toho přispívání do časopisu.
S fungováním časopisu bych si to také představoval jako Pája. Ne jenom redakce ke čtenářům, ale i naopak.
Dále jsem rád, Pájo, že by si vyčlenil nějaké místo na disku pro časopis a postaral ses o jeho počítačové spracování. To bychom potom vše domluvili přes e-mail, kde bychom to vše po technické stránce vyřešili. (Napsal bych ti, jak bych si časopis představoval a tak.)
Plán, co by časopis obsahoval, bych si také vymyslel. Ostatně o už nedělám poprvé. Svých časopisů už jsem si vytvořil několik. Nemusel by být časopis nějak extra dlouhý. Třebas dvacet stran, na tom bychom se také odhodli, stejně jako na jeho názvu.
To je asi vše, co bych k tomu zatím řekl. Počkám na názor ostatních.
Paja Administrátor
#12 | Vloženo 5. 10. 2008 13:33Je pravda, že Informační systém určitou roli e-časopisu (spíše možná e-novin) má. Právě proto by tento Honzův časopis musel být něčím jiný. Měla-li by to být jen statická verze Informačního systému, velkou naději na úspěch by to nemělo. Je proto důležité vymyslet, čemu by se měl časopis věnovat. Fakta a aktuality jsou skutečně uveřejňovány v Informačním systému a navíc tam je možno přidávat novinky pružněji, než v časopise vycházejícím jednou měsíčně. Takové věci bych tedy do časopisu ve velkém nedával. Spíše by to mohly být nějaké povídky a romány, jak psal Honza plus věci, u kterých nevadí, že nevyjdou hned. Pokud se chceš do šéfredaktorování Honzo pustit, já proti tomu nic nemám. Ale připrav se na to, že to tak jednoduché není. A rozhodně by bylo vhodné, abys měl kolem sebe několik lidí, kteří by tvořili pevný základ redakce, jinak nikdo nebude chtít nic dělat. Pak samozřejmě můžeš mít i občasné přispěvatele. Jinak měsíc pro tvorbu amatérského časopisu není dlouhá doba, pokud to chceš dělat pořádně. Nějakou dobu ti potrvá než nové číslo naplánuješ, pak se musí články napsat, to také není hned a pak je potřeba časopis vydat. Měsíc je tak akorát, pokud budou všichni pracovat s takovým nadšením, jako ty. Zapojit do časopisu čtenáře je dobrá věc, ale zase se ti to daleko více zkomplikuje. Musíš si nechat nějaký čas na čtenářské odezvy, pak je zpracovat... A jak konkrétně by podle tebe měli lidé k časopisu reagovat? Chceš, aby ti posílali svá díla, obrázky, chceš pořádat soutěž nebo snad něco více? :-) "...Nemusel by být časopis nějak extra dlouhý. Třebas dvacet stran..." Honzo, dvacet stran není zas také málo. :-)
Jan Redaktor
#13 | Vloženo 5. 10. 2008 14:39Správce: To jsem rád, že nemáš nic proti tomu, abych se stal šéfredaktorem časopisu. Jenom jestli s tím souhlasí i ostatní... Už jsem nad tím dost přemýšlel, co by měl ten časopis nejspíš obsahovat v každém čísle. Nějaké básně, asi tak dvě povídky, román na pokračování a tak dva komiksy na poseldních stranách. Dále by tam měli být takové pravidelné rubriky, jako: Skauting, Něco z historie, přírody, geografie... Potom tam také nějaká zábavná rubrika (kde by byly různé soutěže, hádanky a hlavolamy), potom takové rekapitulace nejzajímavějších událostí, které se staly minulý měsíc, různé reportáže a články a to je asi prozatím vše. Myslem jsem, aby čtenáři třeba posílali nějaké dopisy, kde by třeba psali co se jim v časopisu nelíbí, co by tam chtěli mít... A také aby občas posali nějakou tu báseň či povídku. I nějaké souěže by tam byli... A co se týče redakce, rád bych tedy s jistotou věděl, kdo by měl zájem se mnou do toho jít a být redaktorem!
Rychlonozka Člen
#14 | Vloženo 5. 10. 2008 15:11Já souhlasím
Jan Redaktor
#15 | Vloženo 5. 10. 2008 15:15Rychlonožka: Takže bys chtěl být v redakci?
Jan Redaktor
#16 | Vloženo 5. 10. 2008 15:18Každý napište buď ano nebo ne. S tebou Pájo počítám. :-)
Paja Administrátor
#17 | Vloženo 5. 10. 2008 15:20Akorát teď přemýšlím, co moc bude mít takový časopis společného s Foglarem, mimo to, že se částečně inspiroval z MH nebo Vpředu. Jestli by nebylo vhodnější pro něj vytvořit na internetu nové místo - stránku, kde by byl a měl by tak pro sebe více prostoru. Přijde mi také totiž, že ten časopis má blíže k tvému „janwebu“ než k těmto stránkám. Samozřejmě i v tom případě by byla určitá „mediální“ podpora ze strany foglarwebu možná, ale asi bych se již nechtěl starat o grafiku a technické provedení časopisu. Ale to je vše možná moc dopředu. Především bude třeba po sestavení redakce vytvořit nějaké vzorové číslo, o kterém se můžeme dále konkrétně bavit.
Paja Administrátor
#18 | Vloženo 5. 10. 2008 15:23Jan Jako s redaktorem se mnou nepočítej. Nemůžu ti to slíbit. Něco jiného je psát články do Informačního systému tady, kde je to na mě, kdy jaký článek vyjde. Ale abych pravidelně každý měsíc měl napsat několik článků, to bych asi nezvládal, protože mám ještě jiné povinnosti a i zájmy.
Jan Redaktor
#19 | Vloženo 5. 10. 2008 15:31Správce: Tak alespoň s občasným přispívatelem... Nějaký ten článek o foglarovi, když se v tom tak vyznáš nebo skautingu... Ale i kdyby si neměl být zájem být i občasným přispívatelem, nic se neděje...Sice to bude škoda, ale je to tvé rozhodnutí. A to, že ti přijde, že se ten časopis více podobá k mé stránce, není tak zcela pravda, chtěl jsem ten časopis dělat pro návštěvníky fogarwebu a ne pro návštěvníky mé stránky, stejně jich tolik není jako tady...
kubino Redaktor
#20 | Vloženo 5. 10. 2008 15:49Co se týče románu na pokračování, troufám si říci, že jsem dost zkušený pisálek, jeden dobrodružný v počítači mám, ale dva roky sem na to nesáh, musel bych to upravit, ale pokud budeš chtít, není problém, abych dělal román na pokračování, stačí říct buď ano nebo ne a už máš dvě stránky časopisu hotové.:-)
<  1  2  3  >
Toto téma je uzamčeno, není možno přidat příspěvek.