Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Mezi Vonty

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 19. 11. 2008, celkový počet příspěvků: 40.
Paja Administrátor
#1 | Vloženo 19. 11. 2008 19:55Napište své názory na nový román Václava Levého Mezi Vonty.
Jan Redaktor
#2 | Vloženo 19. 11. 2008 19:57Nestačím zírat! Něco takového jsem vůbec nečekal, že se tady objeví, že jste se o tom ani nezmínili, pánové. Jiggi, gratuluji k dalšímu románu. :-) V nejbližší době si ho s radostí přečtu stejně jako první díl!
kubino Redaktor
#3 | Vloženo 19. 11. 2008 20:09Taky zírám, ani slůvko ste se o tom nikdo nezmínili, pěkný překvápko, už vím o čem jste tady mluvili v jistém vlákně diskusního fóra:-D Mno přiznám se, že jsem nečetl ani první díl, protože na počítači mi čtení dělá problém, bolí mě z něho oči, musím si to nechat vytisknout a tolik stránek není jen tak. Až to přečtu, posoudím a určitě se k tomu vyjádřím. (Já bych to vydal:-)) Jinak co zatím mohu říct je to, že ilustrace jsou velmi pěkné a kvalitní, něco takového by potřebovalo Eldorado, pokud bys do toho měl chuť vytvořit nějaké ikonky každé rubriky.

Spisovatelům zdar hoši. Jenom mě těší, že aspoň někoho v dnešní době zajímá literatura a dokonce i sám píše, to se mi líbí, moc takových mladých lidí co s chutí píší popravdě řečeno není.

Já jsem se dal na psaní humoristických románů, protože jsem usoudil, že to je přitažlivé pro lidi, kteří normálně třeba i nečtou a také proto, že jsem se u žádné knížky nikdy moc nesmál. Dobrodružné romány mně asi moc nejdou, jediné co jsem napsal s dobrodružnou tématikou je román, který publikuji v Eldoradu, který podle mého názoru moc dobrý není:-D.

Mno zrovna dneska sem přemýšlel co budu dělat volné dny o Vánocích, tak mám dobrý tip.

Jedině je škoda, že to Jiggi nemáš ve standardních formátech knihy. Tudíš 3 cm okraje, dole 3,5, písmo 14 bodů a na A4. Při tisku se dá tisk dvě stránky na jeden list a je to přesně jako kniha.
Ale to samozřejmě není důležité:-D, ale lépe se to čte.

Hodně zdaru přeje nadřízený z Eldorada:-D:-)
Bimbam Redaktor
#4 | Vloženo 19. 11. 2008 20:12Ostatním čtenářům doporučuju nejen přečíst jako noviny ale i zamyslet se a přemýšlet. A třeba se k Jiggiho dílku vracet znovu a znovu. Ten příběh jím sepsaný stojí celkem za to. Více se zde nebudu rozepsávat, můj náhled na dílo už autor zná z mailu. A ne že si na to čtivo někdo položíte hrnek od kakaa a chleba se sádlem, carramba. (To je jakási nadávka pistolníků od mexickejch hranic :-)) ).
Paja Administrátor
#5 | Vloženo 19. 11. 2008 20:25kubino
Změnit velikost písma a okraje by nebyl problém. Mám MV samozřejmě i v upravitelné podobě.
Vím, jaký tisk máš na mysli, sám si také takto často některé materiály tisknu ale podle mě by MV i v této podobě šlo takto vytisknout. Na velikosti písma snad nezáleží.
Jan Redaktor
#6 | Vloženo 19. 11. 2008 20:31Mně se také na počítači špatně čte a bolí mě z toho oči, nicméně jsem Tajemství Stínadel rozlouskal, ale abych pravdu řekl, moc si už z toho nepamatuji. Ono je to jiné čtení na počítači než v knížce, to víte nejlíp sami. Nejspíš si oba romány vytisknu, tak to bude nejlepší a použiju to jako knížku.

Jen tak mimochodem, já jsem se zas dal na psaní dobrodružných příběhů, protože je všechny úplně hltám a nestačím je vůbec číst. Jsem teprve v literární tvorbě mírně pokročilý. Něco mi bude trvat, než vytvořím nějaké takové dílo jako Jiggi, kterému se klaním. Psaní humoristických děl jsem ještě nikdy nezkoušel, protože si ostatně myslím, že kdybych něco napsal, tak by se tomu nesmál nikdo kromě mě (a to nad svojí hloupostí) :-).
Jan Redaktor
#7 | Vloženo 19. 11. 2008 20:35Mimochodem jsou k tomu velmi pěkné ilustrace.
jiggi Moderátor
#8 | Vloženo 19. 11. 2008 20:51Važte slova, dámy a pánové! Ještě jste to nečetli... =)
Abyste nebyli příliš zklamaní.
A nyní jako laskavý autor jednotlivě:

Pan šéfredaktor Kubino
Dobrodružný příběhy se pěkně čtou, ale člověk má strach, aby to napsal co nejlíp, to znám. Zrovna dělám středověký western podle skutečných událostí tady u nás. Humoresky jsou fajn. Třeba u povídek Šimka a Grossmanna - ehm... kašly kašly - cosi - smíchy...

Pan vicešéfredaktor Honza
A vlastně to platí pro všechny: Těší mě, že se vám zamlouvají ilustrace. Jak teď po večerech z legrace dělám takový westernový komiks, tak sem se toho hodně naučil a nepřipadá mi to tak úplně dobré.
A ještě něco. Vůbec ti to nebude trvat dlouho. Ty už jsi Vláďu snad napsal, ne? A vůbec to nebylo špatný, i když teď děláš na druhé vylepšené verzi.

Bimbam Si, Amigo, carramba! To se někdo opovažte tam udělat nějakej mucho flekanec a uvidíte! Osobně vám přijedu pogratulovat přes půl republiky s odjištěnými Smith&Wessony! =) Jinak má zde Bimbam pravdu, že je tam snad možná něco zakukleno i pro pátrače, takže příkladem třeba redaktor Rychlonožka má možnost se dále vzdělávat.

Celkově
Menší dodatek (Promiň, Pájo, že tě takhle shazuju =)). Za grafickou úpravu je zodpovědný jakýsi Správce neurčitých stránek... lá - la - la - la... a ne já... já nic já muzikant... fítarata - fita - fita... =).
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 19. 11. 2008 21:01jiggi
Já se tím netajím, že grafická stránka MV je moje práce. Ale už jsem psal výše, nepovažuji jinou velikost písma za takový problém pro tisk dvou stránek na jeden list.
Ale dost, o tom toto téma není. Zde se má řešit MV jako takové a ne velikost písma. :-) Aby se z toho zase nestal IT diskuse.
kubino Redaktor
#10 | Vloženo 19. 11. 2008 21:23Víte plantážníci, a to směřuji především k Jiggimu. Většinou se autorům jejich práce nelíbí, tak je to s filmem a knihami a i s jinými věcmi, jistě to každý zná. Ale ejhle, jiným lidem se to líbí. Zkrátka tím chci říct, že třeba ani já osobně sem nikdy nebyl ani na 70% spokojený se svojí literární prací, a přesto si ode mě značné procento studentů nechává dělat slohovky:-D. A někdo taky mé knížky čte a tvrdí, že se mu to líbilo. Ovšem aby autor poznal, zda to myslí vážně nebo je to jen přetvářka, na to už má každý svoje nástroje. Například když si někdo přečte první díl a přečte si i druhý, tak to o něčem svědčí, že Jiggi:-D. No jak říkám, chvíli mi potrvá, než mi to jeden kámoš v práci vytiskne a pak se do toho dám, jen mě víc poutá ten druhej díl než ten první, nevím čím to je, asi ty lepší ilustrace i název:-).
jiggi Moderátor
#11 | Vloženo 20. 11. 2008 14:59To už tak holt v našem spisovatelském cechu bývá.
Bimbam Redaktor
#12 | Vloženo 20. 11. 2008 15:30Ano, Jiggi, a je to tak správné. Každý autor „neustále“ přemejšlí co by a jak by napsal třeba jinak, hledá hluchá místa a zamotané odstavce. Ovšem nesmí tomu zase moc podléhat, protože pak by nedal veřejnosti v plen ani řádku. Všeho moc ale i nedostatek škodí.
Jan Redaktor
#13 | Vloženo 20. 11. 2008 16:37Jo to znám z vlastní zkušenosti. :-)
Kawi Redaktor
#14 | Vloženo 20. 11. 2008 19:20Tak je to konečně tady. Jsem si říkala, Jiggi, kdy už to konečně zveřejníš, psal jsi mi o tom už před několika měsíci :) Zatím jsem teda četla jen ten článek o tom a úplně se těším. Jedna věc mě v tom článku zaujala. Nevím, možná jsi mi to psal, ale četl jsi tu jistou kroniku (jak jsem o ní kdysi psala)? Nějaké věci mi tam připadají mírně skutečné. Ještě teda nevím, jak to vypadá v románu, ale hned se na něj vrhnu. Sic nerada čtu texty na počítači, ale holt se budu muset přemoct, jistě to bude stát za to. No nic, to jsem se zase rozepsala, jdu číst.
Kawi Redaktor
#15 | Vloženo 20. 11. 2008 21:10Už jsem v jedné pětině a čím dál zajímavější. A při čtení si připadám, jako bych chodila po místech, která znám...
jiggi Moderátor
#16 | Vloženo 21. 11. 2008 15:45A nechodila...?
kubino Redaktor
#17 | Vloženo 23. 11. 2008 15:25Tak jsem Jiggi dočetl Tajemství stínadel. Měl jsem v plánu ti k tomu něco napsat delšího, ale ono opravdu není co, protože až na drobné stylistické chyby je to dokonalý. Přečetl jsem to na jeden nádech. Akorád jsem se nedozvěděl, co je to hlavní tajemství, ale to byl asi záměr a dozvím se to v dílu Mezi vonty nebo ne? Trochu mi bylo líto Kuby a Pavla, že v těch Stínadlech nebyli, ale jelikož taky píši, tak vím, že když je tam hodně lidí, hůř se to píše :-D. Lepší je psát o méně lidech. Jinak na konci toho díla píšeš doslova:

Konec 7 dílu hlavního hrdiny. Je to chyba, nebo máš skutečně i další díly?
Dílo opravdu kvalitní a pěkné, úpřímně musím říci, že ze 70 % tě můžu srovnat s Foglarem. Buď seš fakt dobrej, což si myslím že jo, nebo to dělá to oblíbený téma Stínadla.
jiggi Moderátor
#18 | Vloženo 23. 11. 2008 19:43Kdyby nebylo těch šesti dílů, asi bych neměl takové zkušensoti a dopadlo by to bídně.
kubino Redaktor
#19 | Vloženo 23. 11. 2008 20:09A těch 6 dílů nabídnout nemůžeš? Jsou taky o Stínadlech? A co to tajemství, dozvím se to Mezi Vonty? Seš moc stručnej:-), pane mistr:).
Kawi Redaktor
#20 | Vloženo 24. 11. 2008 0:58Tak jsem v sobotu přečetla Mezi Vonty a něco bych k tomu napsala. Knížka se mi líbila kvůli tématu jako zatím ostatně všechny podobné.
Ale přece. Přišlo mi, že asi ta hlavní zápletka, tedy MV, že byla taková obyčejná. Po tom, co se v celé knize dělo jsem čekala jaksi víc. Taky tam byla spousta věcí, které byly nějak zdůrazněny, a čekala jsem u nich jakési rozuzlení, čehož jsem se nedočkala a zklamalo mě to. Myslela jsem si, že budou hrát nějakou roli v ději a ono nic. Třeba ty desky, nebo poznámka, že Vojtovi vypadl z dopisu od MV nějaký papírek či ten vzkaz psaný neviditelným inkoustem. Někdy jsem měla z knížky dojem, že se jen zabývá popisem míst, spousta názvů, údajů a děj skoro žádný.
Taky to, že se ti kluci pohádali kvůli Velké Vontce mi přišlo divné (ale možná proto, že jsem holka, nevím). Ale závěr byl pěkný. Sice mi trochu neseděl k té knize, ale napsáno to bylo pěkně, tak foglarovsky. Tak to je asi všechno, co mě napadlo. Sice jsem tu napsala jen samé věci, které mi vadily, ale jak jsem úvodu psala, líbilo se mi to. Bylo třeba super při čtení, když se tam psalo o nějakém místě, já si ho v duchu představila a vzápětí ho autor popsal stejně, jak jsem si představila. :)
Z toho mi taky přišlo, že tato kniha byla v popisu Stínadel konkrétnější než Tajemství Stínadel a že už popisovala jedna konkrétní Stínadla a ne nějakou vymyšlenou čtvrt. Jsem ráda, že Jiggi zase něco na stínadelské téma napsal. A jak soudím ze závěru už žádné další pokračování nebude. Škoda.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.