Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Mezi Vonty

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 19. 11. 2008, celkový počet příspěvků: 40.
Bimbam Redaktor
#1 | Vloženo 24. 11. 2008 10:23Kdopak ví, Kawi, proč si nachystal Jiggi do svého díla ty nakousnuté a nedopovězené věci? Třeba proto aby je někde dál použil. Kdo už nemá v plánu psát dál, tak vše v závěru tak nějak vyloží. Tady zůstalo pár věcí "v luftě" a kdoví proč. Snad ne proto, že na ně ve víru postav autor zapomněl. No jo, no, kdo má furt přemejšlet za osm lidí a ještě to nepoplést a dokonce napsat že. Samo že některý věci jsou trochu půjčené odjinud (smrtku dělal i mastičkář Bína, souboj na řece měl naposled Kapitán Kid ve svém PTJT že, leč ani Kid nemůže odolat inspiraci holčičí party Ransomkama - Vlaštovky a Amazonky ) a je fajn že takhle připoměl dobrého autora.
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 24. 11. 2008 14:46Přesně tohle jsem očekával, když jsem počítal s tím, že to budou lidi číst! =) Že některé věci jsou takové nemastné a neslané, protože to je z pohledu Hlavního hrdiny a ne Stínadel. K některým nakousnutým věcem: Bimbam má pravdu, opravdu jsem kdysi pomýšlel i na třetí díl a tak tohle vypadá jak to vypadá. Možná ho někdy napíšu, ale to byste mě museli móóóc přemlouvat. =)
(Že se ti kluci pohádali kvůli Velké Vontce? Asi to do stínadliánů nepatří, ale to je věkem.)
Navíc teď na ten třetí díl moc času nemám. A taky uvidíme, jak dopadne anketa. U Tajemství Stínadel vyzněla tak, že téměř 95% lidí se ten příběh zamlouval, což člověka potěší.
Tady opravdu nevím...

Kubino
Ne, těch předchozích šest nenabídnu. První tři bych skartoval, čtvrtý a pátý potřebuje přepsat (a tak trochu zahrabat v paměti) a ten šestý mám pořád rozepsaný a měl bych ho spíš dělat znova. Kdysi jsem se o něm jistému Johnymu8x zmiňoval, že až to bude v počítači, že by to mohlo být snad na pokračování v Eldorádu. Ale to bude až za dlouho.
kubino Redaktor
#3 | Vloženo 24. 11. 2008 18:48Skartovat je tuším se s:-)
Jan Redaktor
#4 | Vloženo 25. 11. 2008 7:38Já si myslím, že je to "z". Zmněna stavu, ne? Nebo "s"? No nevím, já tohle slovo skoro nikdy nepoužívám.
Bimbam Redaktor
#5 | Vloženo 25. 11. 2008 11:02Skartovat je se "s". No a drobná pomůcka - nejsem-li si zcela jistý, jak se nějaké slovo správně píše, použiju slovo jiné či překopu větu tak, abych se onomu slovu vyhnul :-).Takže první tři by se mohly hodit na smetiště dějin či do sběru anebo prostě vymazat z paměti (počítače).
Jan Redaktor
#6 | Vloženo 25. 11. 2008 17:29Bimbam
Jé - díky za radu. :-)
Milan Člen
#7 | Vloženo 9. 2. 2009 10:59Samá chvála, samá chvála. Víc kritičnosti (a skromnosti) by neškodilo. Na otázku „Je to dobré?“ bych odpověděl „Není to špatné“. Dějově oba texty ovšem automaticky navádějí srovnávat s trojdílnou stínadelskou sérií Jaroslava Foglara a toto srovnání nemůže pro autora vyznít příznivě. Když ponechám stranou otázku stylistiky, vadí mi nejvíc gramatické chyby. Obzvláště u člověka, který toho napsal (a píše) - jak sám udává - víc.
Paja Administrátor
#8 | Vloženo 9. 2. 2009 11:27Milan
Je pravda, že někteří přispěvatelé v tomto vlákně MV přirovnávali k Foglarovi - asi se jim to opravdu tolik líbilo, je to jejich názor. Proto i díky za tvůj, i když opačný. V tomto vlákně jsi možná takto reagoval jako jediný, ale prohlédneš-li si anketu k MV na hlavní straně, zjistíš, že nejsi sám.
I já s tebou souhlasím, že automatické porovnávání s Foglarem asi není to nej. Tím neříkám, že TS a MV se mi vůbec nelíbí, obě jsem samozřejmě četl a bavilo mě to. Pro mě asi největší rozdíl mezi TS a MV a Foglarem je ten, že Foglar ve svých knihách měl i něco více než dobrodružný příběh - nějaké vhodně zakomponované výchovné poselství a to myslím dělá Foglara Foglarem.
Gramatické chyby jsou samozřejmě věc špatná a neměly by tam být; k tomu není co dodat. Velká většina jich byla před vydáním opravena, ale je jasné, že do budoucna je třeba této záležitosti věnovat více pozornosti. A nyní nemyslím jen na Jiggiho MV, ale i na tento web, kde by se určitě také chyby našly.
jiggi Moderátor
#9 | Vloženo 9. 2. 2009 14:06Jsem rád, že má někdo i tenhle názor na MV.
Ale teď k věci: Myslím, že tolik gramatických chyb tam není, jistě překlepy, které jsou vlastně všude. Je ovšem třeba si uvědomit, že v každém nakladatelství je korektor, který chyby vyhledává! =)
Stylistika je věc dost ošemetná a spíš bych to nazval stylem. Je mi sedmnáct a psal jsem to v šesnácti letech. Chtěl jsem vystihnout šesnáctiletýho kluka, kterým je hlavní hrdina a tak jsem mu dával i takové myšlení. Navíc to vlastně navazovalo na pár původních příběhů, takže jsem nechtěl vše znovu měnit. Každý autor zkrátka píše jinak. Asi jako srovnávat Jestřába s Karlem Mayem. Oboje je pěkné, ale každé jinak. Samozřejmě, když jsem psal jakoby pokračování Trilogie, chtělo to asi blížit se Jestřábovi. Jenže já nepsal o první republice, ale přibližně konci 90. let (pokud uvedeme do kontextu události v příběhu) nebo spíš průběh 90. let. To je samozřejmě jiná doba a těžko by uspěl uhlazený Mirek Dušín.
Mimochodem, nevím přesně, kde jsem se ukázal jako neskromný (což pro mě může vyznít špatně, když to nepoznám - znamenalo by to, že nejsem skromný).
A jen dodatek: Nemám z toho ani korunu. Což považuju za výhodu. Na Jestřábovi a Vontech bych vydělávat nechtěl. Přišlo by mi to sprosté.
Milan Člen
#10 | Vloženo 10. 2. 2009 11:10Paja a Jiggi

Překvapila mne tak rychlá reakce Pájova i Jiggiho na můj kritický diskusní příspěvěk. Byl bych rád, kdyby nejen oni, ale každý kdo bude tuto diskusi sledovat, nechápali mou kritiku ve zlém. Spíše naopak: měla by přispět ke zkvalitnění práce autora, zejména té budoucí, neboť předpokládám, že ten, kdo se (zejména v tak raném věku) věnuje spisování, hned tak nepřestane. Podezřívat autora ze zištných důvodů psaní mne ani nenapadlo!
Pokud se týká té kritičnosti a neskromnosti u autora ji vidím v tom, že zveřejnění svých děl uspěchal a vychází "na světlo boží" s dílem, které není zcela hotové - vyžadovalo by kontrolu a dopracování (možná i někoho literárně i gramaticky zkušenějšího - nejde jen o překlepy), u účastníků diskuse (i jim byla moje poznámka určena) v tom, že jen chválí a nedostatky přehlížejí (nebo je nevidí ?), ale tím autorovi (dá se říci začínajícímu ?) poskytují "medvědí službu".
Závěrem: jsem příjemně překvapen, že se mezi mladými najdou lidé i s takovými, pro dnešní mladou generaci tak nezvyklými, zájmy.
Paja Administrátor
#11 | Vloženo 10. 2. 2009 11:58Milan
Reagoval jsem poměrně rychle jen díky tomu, že mám prázdniny a jsem u počítače, diskuse. Rozhodně důvodem není obsah tvého příspěvku; reagoval bych takto na jakýkoli jiný, pokud by se na diskusi v onom čase objevil a chtěl bych k němu něco říci.
A myslím, že už v předchozím příspěvku jsem jasně řekl, že mě takový příspěvek těší a že s ním téměř ve všem souhlasím. Tzn. ve zlém to rozhodně nechápu a myslím, že snad ani Jiggi ne. Je mi naprosto jasné, že 20 příspěvků plných chvály autora téměř nikam neposune, zato jeden upozorňující na nedostatky ano. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že téměř nikdo z diskutujících není literárním odborníkem, takže sem píše své názory běžného čtenáře.
jiggi Moderátor
#12 | Vloženo 10. 2. 2009 14:42Já to ve zlém nemyslel. Pokud jde o literární zkušenosti, tak si myslím, že to není ani příliš o věku, ale o tom jak dlouho člověk píše. Nechci se tím nějak vychvalovat, protože vím, že za osmdesát let bych psal zase o něco lépe.
Milan Člen
#13 | Vloženo 21. 2. 2009 12:32Jiggi
Máš pravdu v tom, že schopnost psát (dobře psát) není jen otázkou věku. Hlavní roli hraje především nadání, ale neméně podstatnou roli hraje i cvik, zkušenost a praxe. Mnohému je možné se naučit také četbou. Je třeba číst, číst a číst (ovšem kvalitní literaturu).Četbou je možné se naučit i mnohem víc než ve škole pravopisu, slohu a obdobným „grifům“ spisovatelského „řemesla“ (v dobrém slova smyslu). I v tom je odpovědnost autora, že se sám stává učitelem svých čtenářů. Dále musí mít autor nejen pocit potřeby psát, ale musí svým sdělením (pokud nepíše jen sám pro sebe) čtenáře poučit, pobavit, vyvolat či sdílet pocity či náladu. Jsi mladý, vytrvej, přeji Ti úspěch, který nespočívá jen v tom, kolik románů Ti nějaké nakladatelství vydá, ale především v tom, jaké pocity ze svého konání budeš mít Ty sám.
tomas fiala Redaktor
#14 | Vloženo 24. 8. 2009 11:21Mně se knížka hrozně líbí, škoda že nevyšla knižně. Bohužel si ji nemůžu vytisknout, jinak bych se k ní asi vracel. Píše se tam také o řece, ale já mám takový pocit, že ve Stínadlech od Foglara řeka nebyla a že to tam snad i bylo uvedeno.
kubino Redaktor
#15 | Vloženo 24. 8. 2009 12:00Mno já se snad dokopu k tomu to konečně přečíst, četl jsem první díl, který se mi velmi páčil, ale teďka nějak nemám náladu číst něco dlouhého z monitoru:-).
jiggi Moderátor
#16 | Vloženo 24. 8. 2009 12:11Ale je tam zmínka o řece. Taková správná a člověk jí musí vydedukovat.
tomas fiala Redaktor
#17 | Vloženo 27. 8. 2009 12:16V čem je zmínka o řece? V Trilogii? Ve kterém díle? Zkoušel jsem to hledat, ale nic. Asi bych musel znovu přečíst celou knihu, vlastně tři.
Zemle Redaktor
#18 | Vloženo 19. 4. 2010 16:22No, abych chránila své oči před větším počtem dioptrií, tak to teď číst nebudu, ale alespoň vím, že k narozeninám si obě knihy nechám vytisknout, a dát do kroužkové vazby a pěkně je zařadím do knihvny vedle Foglara:-)
Rychlonozka Člen
#19 | Vloženo 22. 4. 2010 18:55S tou řekou, zkus to hledat v Záhadě.
tomas fiala Redaktor
#20 | Vloženo 25. 4. 2010 10:21Díky, budu. Ale nejprve musím dočíst Děti kapitána Granta a tři knížky z knihovny.

Jinak já jsem si zatím vytiskl jen první díl, druhý zadám tiskárně, až si zase seženu více papíru (ono se to nezdá, ale Eldorado mi ho už spotřebovalo celkem dost).
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.