Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Kdo byl Jan Tleskač? Stínadla se budou bourat?

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 31. 12. 2008, celkový počet příspěvků: 36.
Jan Redaktor
#1 | Vloženo 31. 12. 2008 21:37Tak jsem si zas tak zběžně prohlížel obsah některých rubrik na foglarwebu a narazil jsem v textu na to, že J. Foglar možná napsal čtvrtý díl o Stínadlech. Ne, že bych o tom věděl terpve od teďka, ale zrovna mě napadlo, že by o tomto tématu mohlo vzniknout nové diskuzní vlákno. Tak co si myslíte - existuje čtvrtý díl nebo ne? Já osobně si myslím, že ne. A proč? Protože už by se dávno našel... (Snadná odpověď :-) Tak co si myslíte vy? Nepletu se třeba?
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 31. 12. 2008 21:52Nejreálnější se mi jeví to, co uvádí Windy v Jestřábích perutích (a je to citováno i zde na webu). Jestřáb tímto názvem odpovídal novinářům na otázku, co ještě chce napsat. Kvůli špatnému zraku však již nic nepsal.
Na druhou stranu o materiálech, které jsou zapečetěny v jeho bytě v Křišťanově ulici (již to bude 10 let), nic nevíme. Ale o tom jsme se bavili již v několika jiných vláknech.
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 1. 1. 2009 9:15Jeho byt je uzavřený už deset let. Kvůli tomu soudu. Kdoví, co tam všechno je. Nevěřím, že ho Jestřáb stačil dopsat, ale mohl ho načnout. Navíc měl asi taky někde poznámky k té knize, aby si nemusel pořád všechno pamatovat - to se tak někdy dělá.
Jan Redaktor
#4 | Vloženo 1. 1. 2009 17:07I kdyby Jestřáb třeba román načnul, nebo měl k tomu připravené nějaké ty poznámky, jak trvdí Jiggi, stejně je nám to docela k ničemu. Na druhé straně bychom se však mohli z toho materiálu - pokud by teda nějaký byl - mohli něco dozvědět. Třeba na otázky, které zůstali nezodpovězeny, nemyslíte? :-) Jo - a nevíte někdo náhodou, kdy bude jeho v Křišťanově ulici odpečetěn? Ale to se asi neví, co...
Paja Administrátor
#5 | Vloženo 1. 1. 2009 17:18Jan
Až bude uzavřen soudní spor o Jestřábovo dědictví.
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 1. 1. 2009 20:43Možná by se tam něco našlo - třeba o tom Tleskačovi, nebo létacím kole, nebo ježkovi...
kubino Redaktor
#7 | Vloženo 1. 1. 2009 23:03Já přesně nevím jak je to se zapečetěním toho jeho bytu, mám pocit, že normálně k němu má někdo přístup, jako z rodiny třeba, soud pověří někoho, kdo majetek dočasně spravuje, než určí soud dědictví. Čili není to určitě tak, že by byl byt zavřený x let a nikdo do něj nevkročil, ten kdo to tam měl kontrolovat určitě ho napadlo prohledat materiály apod. I v rámci soudního řízení je sepsán veškerý majetek a to i každý sešit v tom bytě, určitě by se o pokračování vědělo, pokud by teda bylo v bytě nebo na místě jiné Foglarovy nemovitosti, pokud nějakou měl teda.
Paja Administrátor
#8 | Vloženo 1. 1. 2009 23:21Samozřejmě, že určitý správce existuje. Ale hledat knížku, o které nikdo neví, zda existuje, je to poslední, co ho zajímá. A v rámci soudního řízení nejde tolik o nějaké papíry v bytě jako o autorská práva na vydávání knih, ze kterých jdou samozřejmě peníze a také doposud udělené honoráře (tedy také peníze).
kubino Redaktor
#9 | Vloženo 1. 1. 2009 23:39To je pravda. Nicméně ten někdo třeba slyšel o tom pokračování, a třeba se porozhlédl, jestli v bytě něco není, co by mu mohlo hodit pěknej balík, třeba je to někde ke stažení na internetu to pokračování....:-D Ale to jsou jen dohady, dotyčný třeba vůbec nemusí vědět, kdo Foglar byl, ale to jsou jen dohady a spekulace, jakých můžeme vymyslet nesčetně, zajímalo by mě, kdy se ten soudní spor konečně vyřeší, s naší justicí to tipuji tak na pět až deset let.
dae Člen
#10 | Vloženo 1. 1. 2009 23:52Podle mě přeceňujete to, co je zapečetěno v bytě po JF. Pokud je mi známo, tak drtivá většina písemných materiálu byla ještě před zapečetěním převezena do Památníku národního písemnictví a tam je vše archivováno (tzn. je možné v tom bádat a také se tak děje - včetně kronik Dvojky a soukromých deníku JF). Klidně může bádat kdokoli, viz pamatniknarodnihopisemnictvi.cz.

Pokud vím, nestihlo se odvézt "jen" pár beden, ale v těch už bych nečekal nic extra zásadního.
Kawi Redaktor
#11 | Vloženo 2. 1. 2009 9:55Zajímavý odkaz, ani jsem nevěděla, že to je i na internetu takhle rozepsáno.
Paja Administrátor
#12 | Vloženo 2. 1. 2009 10:02kubino
Vím z konkrétního případu, že správce nemá nejmenší zájem něco řešit do uzavření soudního sporu.
Jinak justici bych nepodceňoval, problémem jsou myslím hlavně účastníci řízení, kteří se neustále odvolávají...

dae
Samozřejmě, že víme o tom, že Jestřáb nechal krátce před svou smrtí odvést materiály do PNP na Strahově. Než však všechno přestěhovali, zemřel, a proto v jeho bytě něco zůstalo. Zda je to podstatné nebo ne, nemůžeme objektivně posoudit. Na druhou stranu i v materiálech, které jsou v PNP se dodnes objevují novinky, poslední v řadě byl např. Pan Bacil.
Jan Redaktor
#13 | Vloženo 2. 1. 2009 10:51Tak se tady rozjela zajímavá diskuze. :-)
No - já si myslím, že si budeme muset počkat ještě pěknou řádku let, než-li zjistíme všechny tajemství Jaroslava Foglara.
jiggi Moderátor
#14 | Vloženo 2. 1. 2009 13:11Všechna asi nikdy...
dae Člen
#15 | Vloženo 2. 1. 2009 14:41Paja
Já jsem rád, že se pořád něco objevuje, jen toho logicky bude čím dál míň a budou to spíše "drobnosti" jako je zrovna Pan Bacil nebo nerealizovaný scénář RŠ. Já tím chtěl jen říct, že celý román, ani jeho významnější část bych rozhodně nečekal. Pokud bysme se něčeho mohli dočkat, tak maximálně nějakého rozboru námětu, ale asi ani to nám nebude bohužel dopřáno.
Jan Redaktor
#16 | Vloženo 2. 1. 2009 19:43A co je to vlastně ten Pan Bacil. Nějaká povídka či co?
dae Člen
#17 | Vloženo 2. 1. 2009 20:17Na základě soukromých deníku JF se podařilo doložit autorství scénáře ke čtyřem pokračováním humorného komixu pro dospělé (jmenoval se Pan Bacil), který kreslil v roce 1942 pan Fischer a vycházel v Kvítku. Autor textu přímo u komixu uveden není a JF se o tom nikde nezmiňoval, takže se to veřejné nevědělo.
Jan Redaktor
#18 | Vloženo 2. 1. 2009 21:33dae
Aha - to jsem vůbec nevěděl. Zajímavé. Aspoň jsem se dozvěděl něco nového... Jinak díky za informaci.
All
A nevíte ještě někdo o něčem dalším?
Bimbam Redaktor
#19 | Vloženo 5. 1. 2009 10:23Hodně důležitých věcí, takových základních kamenů svých knih, nosil Jestřáb jen ve své hlavě. Nikam si to nemusel poznamenávat, paměť měl vždycky jako slon. Tudíž ani já nevěřím tomu že by se něco podstatného z námětu či z identifikace jeho i našich hrdinů v bytě nalezlo. Spíš mravenčí pátrání ve starých novinách, časopisech, útržcích kronik může ještě leccos objevit.
Jan Redaktor
#20 | Vloženo 5. 1. 2009 14:28To je škoda. Takhle se toho asi moc podle mě neobejví.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.