Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Jiggiho odpověď pro Vonty

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 19. 1. 2009, celkový počet příspěvků: 37.
Misule Člen
#1 | Vloženo 25. 1. 2011 15:01Koukám Jiggi, že ty tady na tom fóru prozrazuješ ze všech nejvíc. Že teda zrovna tobě vadí nějaká další knížka, když sis tady z toho utajování a prozrazování udělal živnost :-( Mám pocit, že ti někdo vzal vítr z plachet a to tě žere.
Molka Člen
#2 | Vloženo 25. 1. 2011 16:17Misule
Jiggiho osobně neznám, ale tohle vyjadření na Jiggiho osobu považuji, Misule, za dost ubohé. Jen tím naznačuješ, že nevíš oč tu běží.
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 25. 1. 2011 16:20Nežere, jen mě štve, že lidi přestávají používat vlastní myšlení (já přece nikdy netvrdil, že to, co jsem z uliček kdy věděl je pravda). Četl jsem ukázku z nové knihy. Opravdu mě překvapuje, že autor uvádí jako datum Tleskačova úmrtí rok 1911, protože nechápu, jak k tomu vůbec mohl dospět. Ale i kdyby... Píše to jako jasnou a "neměnnou pravdu". Přitom to mohlo být kdykoli...
Mimochodem, k té živnosti: Já jsem to na zde na webu poblikoval jako zajímavost ve svých 16 letech zadarmo, z úcty k Jestřábovi a lidem z uliček.
Jde ale o jinou věc. Právě psaní stylu "bylo to takhle a ne jinak" jde proti Myšlence, ale i proti Jestřábovu odkazu. Vždyť na Stínadlech je hlavní to přemýšlení a hledání. Stalo by mnoho a mnoho věcí, kdyby na konci Záhady hlavolamu pan Foglar dopsal závěr: "Dočeli jste příběh ze života Rychllých šípů. Mnohé z vás jistě zajímá, jestli se něco podobného nestalo. Víte, to bylo tak..." Kouzlo zmizí, jen když ho najdeš zamčené a usilovnou prací k němu najdeš klíč, tak tě těší. Je to jako snadně vydělané, získané peníze nebo dárek - ztrácí k němu člověk zájem a úctu...
Molka Člen
#4 | Vloženo 25. 1. 2011 17:18Pravda je, že určitý rozdíl mezi konzumací "pravdy" a hledáním "pravdy" lze nalézt :-))) Pokud za něco "ti z uliček" stáli tak už dlouho mohli tušit, že někdo něco prozradí a buď se na to připravili a nebo to nevěděli či to nechali být a pak jsou jejich dny - dny jejich světa sečteny. Poté se zrodí něco nového, nebo také ne. Jiggi - na tomhle toho asi moc nezměníš.
Rychly Kelt Člen
#5 | Vloženo 25. 1. 2011 18:19Jiggy ví proč to píše a proč Vy reagujete... Jak jinak než ti co by chtěli vědět víc tak mají záporné reakce.. A Jiggy mlčí..

Proč by ne.. O tom to přesně je...

Stejně jako je to v jedné písničce, jak se hledá Eldorado, tak stejně se vlastně hledají Stínadla :-)

Protože my už dávno víme, že nad zlato a bohatství
je moudrost a uvážlivý čin, že Eldorádo není kdesi
v dálce, ale docela blízko v našich srdcích
a v našem myšlení, a že jeho pravé jméno je láska
mír a porozumění. Nosíme je v sobě a ptát se na
něj je naše přirozená povinnost.
Misule Člen
#6 | Vloženo 26. 1. 2011 18:50Molka
Tak mi to tedy vysvětli Molko! Jiggiho kvasí nějaká knížka a přitom tady zveřejnil už tolik věcí, že i na fóru můžeš číst: "Jiggi píše zajímavé příspěvky, ale začínám mít pocit, že občas toho prozradí víc než by bylo záhodno". Když tedy sám píše a odhaluje, najednou mu vadí, když někdo to samé ve větším měřítku vytiskne. A pak to zdůrazňování, že ta knížka stojí peníze. To je přece tak české a ubohé, tak obohé!
Misule Člen
#7 | Vloženo 26. 1. 2011 18:56Jiggi
"Opravdu mě překvapuje, že autor uvádí jako datum Tleskačova úmrtí rok 1911, protože nechápu, jak k tomu vůbec mohl dospět. Ale i kdyby... Píše to jako jasnou a "neměnnou pravdu". Přitom to mohlo být kdykoli... " - Ale ty budeš jiggi vždycky překvapován, protože žiješ ve svým vlastním světě. Nevím kde si co četl, ale i v té knížce autor u roku 1911 píše, že všechny výpočty mají pouze orientační charakter. Techniku, jak k roku 1911 dospěl vysvětluje v poznámce "pod čarou". To je tak ubohý kritizovat něco, co neznáš, tak ubohý!!! Čert vem nějakou knížku, ale tohle je ubohý!
kubino Redaktor
#8 | Vloženo 26. 1. 2011 20:18Misule
Řekl bych, že jsi úplně vedle. Jiggi tady toho skutečně řekl dost, avšak pochopí to stejně jenom zasvěcení lidé a těm ostatním, kterým ty nechceš, aby to věděli, co já vím, to stejně nic neřekne nebo je to nezajímá. Mnohem více říká asi daná kniha, kde to jistě není psané v hádankách apod. to by jí jinak nikdo nevydal, pokud by nebyla zajímavá a jasně formulovaná pro nepátrače a stínadelské neznalce, nemám pravdu?
Molka Člen
#9 | Vloženo 26. 1. 2011 20:36Misule
Řekl bych, že Jiggiho prozrazování vede čtenáře jeho příspěvků k určitému hledání souvislostí, přičemž onen výsledek nalezeného nemusí vést vždy k totožnému výsledku jako u autora. Takže bych to chápal tak, že prozrazení není cíl. Je to prostředek. Třeba prostředek k dalšímu hledání, nebo nalézání dalších souvislostí. Mohu se ovšem mýlit, neboť je to můj názor / pohled - na Jiggiho prozrazování.
jiggi Moderátor
#10 | Vloženo 27. 1. 2011 9:42Misule: Jen jsem napsal, že jsem viděl ukázku, ze které mi není jasné, jak autor dospěl zrovna k roku 1911 a pochopil jsem to tak, že podle autora to je jediné možné a správné datum - to mě štvalo podobně jako já štvu tebe. =)
Mimochodem, proč bych nemohl mít kritiku i u ukázky? Mein Kampf (nebo jak se to píše) jsem také nečetl, ale odsuzuju ho.
Každopádně jsem cestou ze školy prohlédl knihkupectví, ale Mýtus jsem neviděl. Což je taky škoda, docela mě to začíná zajímat z pátračského hlediska. Na netu jsem třeba našel recenzi, která nedávala dobrý smysl, nevím jak to přesně bylo, nějak o soupeření F. s M., ale v knížce to asi bude jinak.
Molka Člen
#11 | Vloženo 27. 1. 2011 11:24jiggi
Jiggi - pokud chceš vědět jak to bylo se soupeřením F. s M. tak se zeptej M. nebo F. :-)
Ten rok je nalezen logicky správně. Takhle (jako v knize) podobně postupovalo už několik pátračů. Jako základ je brán Tleskačův deník a v něm uvedé dny v týdnu a datum. Takže lze některé roky vyřadit. Pak je tam jakási logika časové osy. Zde se mi však vyvstává ona věta - Třeba je vše jinak, že...
jiggi Moderátor
#12 | Vloženo 27. 1. 2011 13:24Asi tak (F. a M.). :)
Paja Administrátor
#13 | Vloženo 17. 2. 2011 18:48Jinak trochu dost jsme se odchýlili od původního tématu (když opominu to, že samotné vlákno je dost staré). K diskusi o knize Mýtus zvaný Stínadla prosím o použití příslušného vlákna.
Bimbam Redaktor
#14 | Vloženo 7. 4. 2011 10:56Nazdar, lidi, jen se trochu vrátím k tomu datu 1911 - můj osobní názor je ten, že právě v tom tleskačově deníku jsou schávlně posunuté dny v kalendáři, aby nešlo tak jednoduše vystopovat správný rok. Není to neobvyklé a klíč k tomu "správnému" posunutí jistě existuje. ŽJBN B.
Paja Administrátor
#15 | Vloženo 7. 4. 2011 14:22Bimbam
(Jé, jakou radost mi udělalo, že vidím zprávu od Bimbama. :) To mi připomnělo, že jsem se ti chtěl ozvat... v dohledné době to snad provedu.)
Molka Člen
#16 | Vloženo 9. 4. 2011 0:20Ten rok 1911 může být logicky správně, ale zároveň může naprosto odvádět od podstaty hledaného.
Duch Člen
#17 | Vloženo 26. 2. 2014 0:59Jiggi, myslím, že rozumím Tvému postoji. Neměl by ale být příliš zkostnatělý, protože pak bys byl papežštější, než papež. Sám Foglar chtěl brzo před svou smrtí Stínadla z prvního dílu trilogie demytologizovat a v posledním díle to trochu udělal. Mohl si to už dovolit, protože původní lokality hlavních dějů už byly také zbourány a přestavěny. Za to se jimi dnes můžeme procházet v 3d modelu Langweilovy Prahy.
Dokonce ani Bekov, náhradní trasa do Stínadel, už dnes není tovární čtvrť.

Řeší se zde románové datum, nebo skutečné datum? U toho druhého bychom si museli vybrat, kterou z legend budeme považovat za odrazový můstek. Pokud tu Petrskou, tak se to nemohlo stát ve 20. století.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.