Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Jak něco dobrodružného zažít?

Diskusní fórum · Nezařaditelné dotazy, téma založeno: 1. 3. 2009, celkový počet příspěvků: 24.
Rychlonozka Člen
#1 | Vloženo 1. 3. 2009 17:33Poraďte mi prosím, jak něco dobrodružného zažít?
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 1. 3. 2009 19:58Bloudíme tajemstvím země, ptáme se věcí mlčenlivých...
Paja Administrátor
#3 | Vloženo 1. 3. 2009 21:10Zajímavé tipy k dobrodružným příhodám uvádí Miloš Zapletal v knize Výpravy za dobrodružstvím. Vydalo ji nakladatelství Leprez (1998) a letos ji znovu uvedl na trh Knižní klub.
Rychlonozka Člen
#4 | Vloženo 2. 3. 2009 7:01Tak díky.
Kawi Redaktor
#5 | Vloženo 2. 3. 2009 20:40Možná stačí se zvednout od počítače, vyjít ven a dívat se kolem sebe. Ono to většinou přijde samo.
Jan Redaktor
#6 | Vloženo 3. 3. 2009 13:27A taky hraje dost důležitou roli, jestli bydlíš ve městě nebo někde na venkově. Každé má svoje výhody a nevýhody, ale to si jistě každý domyslí sám.
Rychlonozka Člen
#7 | Vloženo 3. 3. 2009 13:30Na venkově, ale není to tak příjemné jak si myslíš. Vyjdeš na konec ulice, tam komíny, obchody - prostě Ostrava. Co bych dal za Prahu.
Jan Redaktor
#8 | Vloženo 3. 3. 2009 14:08Záleží podle vkusu. Mně se třeba tady v Praze celkem líbí, ale má to taky svoje nevýhody: špatný vzduch, je to tady moc rušný, vysoká kriminalita atd. Ale je pravda, že ve městě má člověk obyčejně víc možností a výhod, ale nebylo by třeba k zahození, kdybych nějaký čas pobýval na venkově, aspoň bych to pořádně vyzkoušel. Já tady zrovna v Praze nezažívám tolik dobrodružství, jak si třeba myslíš, že bych o něj jen zakopával. Kde bydlím já - tedy sídliště - žádný Stínadla nejsou nebo nějaké tajmené čtvrti. V dnešní době je to trochu jiné než ve foglarovkách.
Jinak také zalážeí, co si představuješ pod pojmem dobodruřství. Jestli nějaké honičky v tajemných uličkách, ztracen v nějaké neznámé čtvrti a jiné příhody, nebo jestli pro tebe znamená dobrodružství třeba jen něco malého. To záleží zcela na tobě. Někomu příjde třeba dobrodružné, když něco zažije ve škole při odnášení sběru apod nebo tak něco. Jak vidím, tak jsem se moc rozpovídal, takže už raději mlčím. :-)
Bimbam Redaktor
#9 | Vloženo 3. 3. 2009 15:08Rychlonožko, většinou stačí oprostit se od běžného stereotypu a pustit volně uzdu fantazii a představivosti. Já jak kluk taky koukával na Ostravu a Enháčko přes Rychvaldský rybníky a jaký to bylo dobrodružství když jsem se vydal na kole podél trati do Hrušova, na staré haldy plné všeličeho a všelikoho. Mně vlastně ty dýmající komíny a sírou páchnoucí mlha lákaly do Ostravy jako někam jinam. Dneska když jdu na procházku se psem, tak zažívám zase jiné dobrodružství. Dobrodružství po zimě se budící přírody. Stačí se koukat na mezi, v remízku mezi poli. Prostě pozorovat a uvidíš spoustu věcí, kterých by sis ani nevšimnul. Jestřáb mnohé své nápady založil a vyšpekuloval právě na tom vycvičeném "pozorovacím talentu". Lidi, nezapomeňte, duben přichází ;-) .
jiggi Moderátor
#10 | Vloženo 3. 3. 2009 15:29U nás na kopcích ještě sněhové jsou. Jako každé jaro, vzniká nádherné panorama zeleného Budějckého údolí a zasněžených vrcholků Sierry Madre dole v Kalifornii. Ještě měsíc bude u nás padat bílá voda a pomalu bude mizet voda. Rozezní se orchestr pramenů větších i menších potoků. Protečou nekonečnými pralesy, kolem dávných vsí Prochodu a Žďáru, jejích tvrzí, přeteče rybníček u dávné tvrze pánů ze Vztuh. Nakonec dotečou do Dvořiště, kde se znovu vytáhnou jachty, pod nimiž snad v hloubce jen jednoho metru odpočívají trosky kdysi dávno zrazené královské tvrze, které na pomoc nemohl nikdo přijít.
Objeví se modrá obloha a znovu se probudí zvěř. Divoké kočky, daňci, srny, kolem staré vlčí jámy bude zase rušno.
Každé místo má své výhody. U Ostravy jsou zatopené povrchové doly, v Praze temné centrum, ruch všího života, který zde plyne už tisíc let. I o Prahu jako královské město se častokrát bojovalo. Nejslavněji v roce 1420, kdy Jan Žižka z Trocnova se ubránil jízdě o osmi tisíci jezdcích v nedostavěné pevnůstce a bývalé viničné věži se šestadvaceti lidmi. Do Prahy se dostaly zásoby, protože začínaly žně - a liška ryšavá, která znovu chtěla po šestnácti letech dobýt České země, odtáhla s nepořízenou.
Daleko na jihu táhnou se širé pláně, jsou bez konce, jen občas rušeny vinicí. Z prérie tam vystupují dakotské Black Hills s nalezišti zlata. Je to Pálava. Země skal, luk, hor vystupujících z rovné prérie nad velkými jezery u Dolních Věstonic, kde kdysi dávno a dávno, ještě před velikým Sámem, lovila tlupa lovců mamuty.
Jan Redaktor
#11 | Vloženo 3. 3. 2009 17:38Koukám, že jste se tady nějak moc rozepsali, hlavně Jiggi. :-) Fantazie u vás (a tedy i u mě) pracovala na plné oprátky a Jiggi se dostal až do dávné minulosti.
Rychlonozka Člen
#12 | Vloženo 4. 3. 2009 19:41Chci něco jako Rychlé Šípy.
jiggi Moderátor
#13 | Vloženo 4. 3. 2009 19:57To se dalo čekat. Nic jednoduššího bys neměl? =)
A teď mne omluvte, dámy a pánové, jdu na Ozzáka! =)
Jan Redaktor
#14 | Vloženo 5. 3. 2009 11:13Jiggi
To jsem netušil, že se díváš na Comeback. :-)
Rychlonožka
To jsem mohl tušit. :-) I já, když jsem byl o něco mladší jsem chtěl zažít něco jako Rychlé šípy nebo něco z foglarovek (taky jsem byl a nejspíš ještě jsem jimi okoluzlený), ale teď už po několika letech vím, že to nejde a to z více důvodů. Žádný takový klub nemůže v dnešní době existovat (a možná ani ne v minulosti), vy starší mi to jistě dáte za pravdu. Jako může existovat něco podobného, ale nikdy to nebude jako Rychlé šípy, že by ten klub zažíval ta samá dobrodružství nebo ještě jiná, která jsou ještě lepší atd. Doba je jiná, prostředí je jiné, lidé jsou jiní a byla by opravdu obrovská (zdůrazňuji obrovská) náhoda, že by se takový podobní kluci dali dohromady a snažili se žíd podle Rychlích šípů. Tím ti nechci kazit jaksi touhu něco takového zažít, ale pokdu budeš mít sílu, chuť a odhodlání, můžeš zažít něco podobného co jde v dnešní době uskutečnit a zažít, i když to bude odlišné od foglarovek, ale jako RŠ do zřejmě nikdy nebude, neboť takoví kluci jako jsou v komiksu či v knihách jsou většinou nereální, neskuteční (nemohou reálně žít), i když mají své skutečné vzory (třeba Láďa Velebil apod.).
Jen tak mimochodem - ještě si mi neposlal práce do tohodle čísla Eldorada!
Paja Administrátor
#15 | Vloženo 5. 3. 2009 11:46Jan, Rychlonožka
Pokud se zaměříš na vnější stránku věci, tedy vzhled RŠ, počet členů klubu, tak máš asi pravdu. Ale nesouhlasím s tím, že by v dnešní době nemohlo existovat podobné uskupení. Samozřejmě, že se doba mění - jsou jiné prostředky a možnosti, ale základní myšlenka ne. Za tím si stojím, už jen proto, že mám několik kamarádů, kteří by teoreticky v RŠ klidně mohli být.

Důležité je neupnout se na to, že si vezmi RŠ a budu chtít zažít popořadě přesně to, co oni. Jak už tady někdo zmínil, je třeba se dívat kolem sebe a dobrodružství se najde. A možné se pak zpětně budeš divit, jak podobné bude s těmi, co jsi četl ve foglarovkách.

Je tak mimochodem, zdravím všechny Pražáky, co mají jarní prázdniny, že Honzo. :-)
Jan Redaktor
#16 | Vloženo 5. 3. 2009 12:12Paja
No musím souhlasit s tvým argumentem, že by mohlo podobné seskupení existovat i věřím, že existují lidé, kteří by se po jejich vzoru a myšlenkách chovali, ale i tak - nikdy se nemohou označovat jako: "...že my jsme Rychlé šípy!", chodit v jejich oblečcích, že by Červenáček nosil ahojku nebo jak se té čepičce říká. Ani ten klub by nemohl mít členy takových úplně přesných povah, chování a vlastnstí jako hoši RŠ a určitě si v dnešní době nebudou nadávat "ty platážníku" nebo nebudou si říkát "...dej si placku na čelo!" apod. (Teoreticky by mohli, ale nejspíš by je veřejnost nemohla považovat za normální jedince, i kdyby třeba normální jedinci byli, v tož věřím). To by si na Rychlonožku, Mirka, Jindru, Červenáčka a Jarku museli jenom hrát.
Představte si, že bych například já šel v Praze po ulici a požádal bych nějakou neznámou stařenku, že ji vezmu nákupní tašky! Výsledek si dokážete jistě představit sami. :-)
Jinak se tebou, Pájo, v minulém příspěvku plně souhlasím, ale musel jsem něco namítnout. ;-)
Možná teď vypadám jako velký odpůrce RŠ, že je neuznávám a tak, ale tak to není. Snažím se jenom vidět takové věci, jaké ve skutečnosti jsou!
Jinak díky za pozdrav! Jarní prázdniny si pěkně užívám... :-)
Paja Administrátor
#17 | Vloženo 5. 3. 2009 12:28Jan
Víš, to je právě to o co nejde: mluvit jak v komiksu, říkat „já jsem Mirek Dušín“,... to z nikoho RŠ neudělá. A ani to snad není cílem a není to třeba k tomu, abychom prožívali různá dobrodružství.
Jan Redaktor
#18 | Vloženo 5. 3. 2009 12:44Paja
Zase souhlasím - dobrodružství nejsou jenom Rychlé šípy a foglarovky, ale i spoustu jiného, krásného, co nesouvisí jenom s Jestřábem, i když jeho dobodružná díla nás tak všechny zřejmě okouzlila (jinak by nevznikla ani tato stránka :-)).
Jinak bych už detailní téma RŠ asi nechal být. Každý člověk má na danou věc odlišný názor, než někdo jiný a stejně jsem se zatím vyjádřili jenom my dva a nevíme ještě názor ostatních diskutujících. :-)
jiggi Moderátor
#19 | Vloženo 5. 3. 2009 20:13Tady se to ale rozjelo!

Nelze kopírovat. Znám lidi s myšlením RŠ, kteří přitom mluví sprostě a dokážou se odvázat. Jde o určitý postoj v životě, to je to. Jestli přitom člověk pomáhá babičkám s taškama, zpívá Kovboje, nebo to dává najevo jinak, na tom už nesejde.
Rychlonozka Člen
#20 | Vloženo 6. 3. 2009 19:02Jan
Jo, prosím doporuč nějakou práci (jakoukoliv a já ji udělam).
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.