Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Film Záhada hlavolamu

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 5. 3. 2009, celkový počet příspěvků: 28.
Jan Redaktor
#1 | Vloženo 5. 3. 2009 11:29Tak jsem se vám včera podíval na film Záhada hlavolamu a rád bych k tomu cosi řekl. Film je podle mého mínění docela zdařile natočený, ale chybělo mi tam něco takového ryze foglarovského.
Mimo jiné je tam několik nepřesností atd. Třeba tam chybí úvod s těmi tenisovými kurty a podávání míčků jak RŠ dostanou od Dvorečáků výprask. Ve filmu to zcela chybí rovněž jako Tonda Plíhalů. Podle filmu vydávalo Sběrač Bratrstvo kočičí pracky, a když chtěli Rychlé šípy pomáhat lidem s nošení tašek atd., byli odmítání. To se tam podle mě vůbec nehodilo a kazilo to kouzlo RŠ. Vypadalo to jako nějaká groteska, parodie.
Chyběla mi tam také ta stínadelská nálada a tajemno. A těch věcí je více. Ale musím uznat, že se ten film docela podařil a moc se mi líbil. Teď mě zrovna nenapadají další nedostatky, musel bych se kouknout na film znova.
Podle mě by se měl natočit nějaký nový pořádný film, myslím že by to s dnešní technikou a možnostmi nebyl příliš velký problém, ale kdo by to financoval? A také by to chtělo vzít nějakého zkušeného a známého režíséra, který by si s tím hravě poradil. Nemyslím Spielberga. :-) Zajímalo by mě, co na to říkáte vy ostatní, myslím na film?
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 5. 3. 2009 11:51Je zajímavé, že odborníci kritizují film právě za to, že výkony herců jsou hodně amatérské. Ale to jen na okraj.

Film se samozřejmě od knihy trochu liší, ale daleko méně než televizní seriál z 60. let.

Souhlasím s tím, že filmu chybí to foglarovské. Je to prostě jen příběh převedený na filmové plátno, ale ta výchovná část, tak pro foglarovky typická, v něm chybí.

Myslím, že by dnes ani nebyl problém s technikou a možná i režisérem, ale hlavně s financemi. Pokud vím, tak Záhada hlavolamu v roce 1993 nedopadla z finančního hlediska moc slavně.
Jan Redaktor
#3 | Vloženo 5. 3. 2009 12:17Ale když si to tak vezmeš, ty herci určitě nechodili na hereckou nebo divedelní školu a jistě bylo pro ně těžké se chovat jako Rychlé šípy, když je vlastně ani nikdy neviděli, jak se chovají a tak, že jo! :-)
Taky jsem zapomněl v minulém příspěvku napsat, že se ti herci moc Rychlým šípům nepodobali. Ale chápu, že je těžké najít takové herce, kteří by se podobali svým komiksovým předlohám.
Bimbam Redaktor
#4 | Vloženo 5. 3. 2009 14:11A kterejpak že film máte na mysli? Ten od Kotka a nebo nějakej jinej? Kotek je hlavně režisérem a tvůrcem dokumentárních filmů, pokud vím tak hodně velké procento ve filmu vystupujících osob byli totální neherci. Čili i lidé třeba z divadelního oddělení konzervatoře nebo nějakého divadelního spolku by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Ale hlavně si myslím, že Kotek chtěl natočit film o Záhadě hlavolamu, ne o RŠ. Sám říkal že přenést na filmový pás to, co je v Jestřábových knihách skryto mezi řádky je strašně těžké a i když se o to pokoušel, ne zcela se mu to podařilo. A nemám to z nějakého článku v novinách či ze statí filmových kritiků, ale přímo od něj, když jsme se v natáčecích pauzách sem tam o lecčem bavili. Je hodně těžké chtít po nehercích aby se chovali před kamerou tak nějak přirozeně, protože i když se chovají přirozeně, stejně to pak na plátně vypadá všelijak. Ale přítom když se něco natáčí - pokud budete moci, někdy se na něco takového jděte kouknout jak to vzniká - tak pohyby a mimika skutečných herců vypadají při tom velmi divně, nepřirozeně - ale po zpracování materiálu je to při promítání úplně přirozené. Zřejmě na to má vliv technika používaná při natáčení, že sem tam něco musí být až nepřirozeně podtrženo, zahráno, nasvíceno a pak to vypadá "normálně", zatímco to odehrané normálně vypadá jakoby nedotažené. Ten film má svý mouchy, jak by ne, ale já sám jsem moc rád že vznikl. A natáčel se celý v reálu, ve skutečných existujících ulicích, prostorách, věžích. Něco v Práglu, něco v Olmíku.
Jan Redaktor
#5 | Vloženo 5. 3. 2009 17:13Bimbam
Jo - mysleli jsme ten od Kotka z roku 1993. Žádný jiný ani neznám. Ty máš ale jinak zajímavý známosti, to ti teda povím. :-) A co je to prosim tě ten Olmík? Olomouc?
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 5. 3. 2009 20:08K těm známostem: Co já vím, tak tam hrál taky Eskalik, i když jsem ten film neviděl. To by to vysvětlovalo.

Jan
Oni ji dávali v televizi, tu Záhadu?
Jan Redaktor
#7 | Vloženo 6. 3. 2009 9:30Jiggi
Ne nedávali, to by se v našich televizích musel stát jedině zázrak, aby něco takového vysílali. Stáhnul jsem si to z internetu.
Bimbam Redaktor
#8 | Vloženo 6. 3. 2009 10:20Jo, Olmík je Olomouc, Prágl je Praha a Čánkov je někde u Lišova :-)) Ten film od Kotka v televizi ale dávali, dokonce opakovaně, už je to nějakej rok zpátky. Naposledy tuším předloni, stejně jako Cesty za Modrým světlem. Jo Eskouš tam hrál bezejmenného obyvatele tajemné čtvrti v koženým kabátu. Proč myslíte že tam měl Kotek tolik "neherců"? Uvažujte že je taky dokumentarista ;-) a hlavně přítel Stínadel a těch, kteří v nich žijí.
Rychlonozka Člen
#9 | Vloženo 6. 3. 2009 19:34Nemůžete tu dát odkaz nebo tak něco?
Taky jsem přymýšlel o tom, zda by se mohl v dnešní době natočit nějaký takový film o RŠ, bylo by to super. Ale chtěl bych podobný, jak se psal příběh v knize, i když kniha nahradit nejde.
Kawi Redaktor
#10 | Vloženo 6. 3. 2009 23:11Mě osobně se ten film líbil. Pamatuju se, že jsem ho viděla kdysi dávno a pak jsem se kolik snažila sehnat a až teprve před půl rokem jsem se na něj koukla znova. Mimochodem, ve filmu je i Brno - Rychlonožka tam zakopne na schodech, po kterých skoro denně chodím. :)
Paja Administrátor
#11 | Vloženo 7. 3. 2009 8:48Odkaz možný není (viz pravidla při registraci).
Kawi Redaktor
#12 | Vloženo 7. 3. 2009 10:01No, pokud by sis ho chtěl stáhnout (ať už je to legální nebo ne), určitě ten odkaz najdeš někde na internetu. Stačí to zadat do Googlu.
andyt Člen
#13 | Vloženo 7. 3. 2009 10:44Nieco malo o filmoch a seriali s Jezkom je aj na mojej stranke zahadahlavolamu.info.
Zaujimalo by ma, ci niekto videl film Poselstvi ze Stinadel.
kubino Redaktor
#14 | Vloženo 7. 3. 2009 13:05Film se mi zdál spíše nezdařilý, platí zde jedno velmi známé pravidlo, že film je vždycky stokrát horší než knížka a každý ví proč. Nicméně vím, že díky filmu někteří mladí chlapci i děvčata začali číst foglarovky, čili i z tohoto hlediska je přínosem. Nejlepší scéna v něm je asi tato: "Koho volíš? Losnu nebo Mažňáka?" Zbytek každý zná.:-D Taky ty efekty byly dobrý, jako to prostředí, ta hudba tam. Naopak oblečení šípů mi přišlo strašně divné, jakoby se tam vůbec nehodilo, Vontové byli v tom filmu dobře oblékaní, šípy jak z karnevalu. :-D
jiggi Moderátor
#15 | Vloženo 7. 3. 2009 16:17To říkal Eskalik.
Jan Redaktor
#16 | Vloženo 7. 3. 2009 18:56Pokud máte zájem o stažení filmu, odkazy mimo jiné můžete najít na stránce www.stinadla.estranky.cz. (Stránka je to na nic, všechno je zkopírovaný tady odtuď z foglarwebu, ale jediný, co je tam navíc jsou ty odkazy na stažení filmu.)
Jan Redaktor
#17 | Vloženo 7. 3. 2009 19:00andyt
No ten film jsem neviděl, ale slyšel jsem o něm.
kubino
Jo s tím Losnou a Mažňákem to bylo dobrý. To se mi líbilo. Jinak souhlasím s tím oblečením. Rychlé šípy nosili něco trochu odlišného a s tímhle by na karnevalu vyhráli určitě první místo. :-)
dae Člen
#18 | Vloženo 8. 3. 2009 0:07jiggi
Eskalik ještě žije? :o) Toho jsem viděl naposledy snad před deseti lety. Už na něj ani nemám kontakt, bydlel (pokud mě pameť neklame) někde na Karolíny Světlé.
jiggi Moderátor
#19 | Vloženo 8. 3. 2009 14:15Nevím jestli žije, ale přesto, že jsem ten film neviděl, tak vím že to tam říkal.
dae Člen
#20 | Vloženo 8. 3. 2009 22:25Pokud bys na Eskala měl nahodou kontakt, byl bych vděčný. Fakt dlouho jsem ho neviděl (nekteří tady se možná ještě ani nenarodili :o)) a rád bych po letech pokecal, případně konečně kouknul na jeho Džungli. :o) Dik
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.