Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Václav Levý | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3747

Z deníku pátrače I

Pojďme společně zalistovat deníkem neznámého pátrače a nahlédněme tak alespoň pomyslně pod roušku stínadelských tajemství...


... 14, 15, 16. Bylo to 16 kroků široké – ty baráky. Takže asi patnáct metrů ve skutečnosti. Hned tady u stromu, který roste na místě toho domu. Zeď je posunutá o kus dopředu po asanaci tady u kláštera, takže ulička končila až za vraty, ale ta zeď s okny je od nich docela dobře vidět. Měl jsem ještě docela čas, tak jsem šel směrem k M. na Vzkazovou zeď a k Jakubu. Vzal jsem to přes Talířek a Kožňáka, abych se vyhnul turistickýmu návalu. Pak přes Tlesk a odtud Železnými dveřmi kolem Dunivky. Zdálo se mi, že na zdi jsou nějaké divné značky, ale jestli byly, tak dost nečitelný. Byly psaný křídou a včera zasáhla Stínadla sprška. Ale dost dobře nechápu, kde se to tady vzalo. Před dvěma týdny tu nic nebylo a nezdálo se, že by se tady u Psů páně nějak Vontové poslední dobou projevili. Navíc jsou kousek odtud vzkazová místa. I když jsem slyšel něco o tom, že existují i nějaké tajné, kde se předávají vzkazy. Něco mě napadlo a šel to prověřit.

Ilustrace – pohled do slepé uličky

Vzkazový dveře – nic novýho. Strašák je ve stádiu oprav a prý z něho budou nějaký luxusní byty. Dost mě to štve, protože ten barák má dost velký sklepení a třeba by se tam něco našlo. Bylo by dobrý tam udělat výpravu, dokud to jde… No, u Jakuba byla vrata zamčená, to se dalo čekat. Teď po rekonstrukcích je to zamčený skoro pořád. Zajímal mě ten zazděný vedlejší vchod. Je tam díra a tam mohlo klidně být to tajné místo. Ale nic tam nebylo. Možná tam třeba vzkazy nebyly. Příště to musím zkusit zas. No, pak sem šel na Rváčov. Slyšel jsem něco o nějakém vzkazu na zdi. Opravdu tam byl – v té úzké části, ale ten liják zase všechno smazal. Bylo to na nic. Ze stromu, kde se před časem scházela MR už začínají padat listy. Prošel jsem průchodem do další ulice a odtud jsem šel na Rozdělku na tramvaj. Byla to dobrá výprava a dost jsem toho našel. Vzdálenosti jsem čekal, ale pořád mě mate, že je to naproti. Kdybych mohl vyzpovídat nějakého pamětníka, to by bylo dobrý, ale kde ho najít? Stínadla pomalu mizí.

Když jsem jel domů, měli jsme smůlu na revizora. Já byl na tom dobře, ale jeden chlápek ne. Měl prošlou jízdenku.


Z nalezeného deníku pátrače na půdě jednoho domu ve Stínadlech (konkrétně to bylo v ZS poblíž Modrých schodů – deník ležel v jedné krabici, nebyl zaprášený a podle některých věcí se dá soudit, kdy byl psaný) vyplývají některé skutečnosti. Na druhou stranu jsou zcela nepochopitelné jisté věci – třeba dost nelogický popis nějakých zdí u kteréhosi kláštera. Pátrač zřejmě jen zapsal údaje, o kterých až moc dobře věděl. Zbývá jen zjistit, co ho konkrétně na ono neoznačené místo vedlo (v deníku o něm není zmínka, snad se jednalo o cosi s velkou důležitostí, co nemělo být vyzrazeno, kdyby deník někdo našel) a co přesně objevil. Zdá se, že byl ve Stínadlech celkem orientovaný, ale mnoho věcí neznal. Nebo je neuměl dobře zapsat.

Jak se ale deník pátrače, který nebyl ze Stínadel (píše o jízdě tramvají domů) dostal na půdu starodávného domu? Odpověď se možná dovíme v dalších částech deníku.