Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3123

Hledá se majitel deníku

Na jedné stínadelské zdi se objevila kopie části deníku, jehož autora se kdosi snaží nalézt. Článek obsahuje fotografii i přepis předmětného textu.


Asi čtrnáct dní po vydání článku Dávno mrtví vstali z hrobu… jsem se šel opět podívat do uličky Ve Stínadlech, jestli se na zdi neobjevil nějaký nový vzkaz nebo obrázek. A skutečně jsem tam něco našel. Neznámý člověk hledá majitele deníku, z nějž vylepil na zeď kopii dvou stránek.

Fotografie ukázky textu z deníku
Ukázka z hledaného deníku – 1. část
Fotografie ukázky textu z deníku
Ukázka z hledaného deníku – 2. část

V následujícím odstavci uvádím doslovný přepis (bez jakýchkoli jazykových nebo stylistických úprav) textu části deníku.

(…) léta vůbec neměli svůj znak? Otázky se nám honily hlavama a potom tam ještě bylo, jak nějaký neznámý vont jde ulicema a vypráví, co si myslí o tý krádeži a jak nějaký kluci tam lezli prez zeť a vypadali dost hustě jako ty na těch fotkách. Pořát jsme na to koukali, hlavně na toho vonta co byl vidět jen ze zadu, jestli to není ten pán co nám dal to CD tak zvláštním způsobem. Ale asi to on nebyl. Možná byl jeden z těch, co ježka ukradli. Je jasný, že ve Stínadlech je spousta tajemství, který jsou dobře ukrytý a my je musíme objevit. Kdo ví, co se tam děje za večerů a po nocích, když už musíme bejt Dávno doma, ale je asi jistý, že se pravej ježek v kleci, ne nějaká plastová nebo kovová hračka zase objevil, tomu nasvěčují ty plakáty s ježkem a nápisem Široko daleko, což nevím, co přesně má znamenat, ale i to, že nám ten vont dal CD s filmem, co ukazuje na ježka z toho je prostě jasný, že se něco mele, že jde zase o ježka a tedy asi i o v Velký vontství ikdyž jsme toho pána žádnýho vonta neviděli a Široko je možná někde daleko a třeba i po smrti co si o tom mám myslet, furt o tom s Vaškem (…)

Co můžeme z ukázky usoudit? Autor a jeho kamarád se evidentně zajímají o Vonty a Stínadla. Podle kompozice textu, hovorových výrazů a hrubek však nevypadá na zdatného písmáka, text mírně postrádá logickou výstavbu a spíše připomíná proud myšlenek. Výrazy „hustě“ a „CD“ poukazují na současnost zápisku.

V textu je několikrát zmíněno CD předané starým pánem. Jaké data na něm byla, se však nedovídáme. Podobně není jasné, o jakou krádež ježka v kleci mělo jít. Týká se to snad události z roku 1997, která se stala na výstavě v Muzeu hlavního města Prahy?

Víte o tomto úryvku nebo celém deníku něco více, či jen chcete probrat jeho obsah? Dobře vám k tomu může posloužit naše diskusní fórum.

Případně, jste dokonce jeho majitel? V tom případě vás autor plakátku prosí o zprávu na zjbn@seznam.cz