Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3229

Co skrývá modrý výklenek?

I obyčejná cesta uličkami staré čtvrti může mít nečekané výsledky, někdy se stačí jen pozorně dívat kolem sebe. V článku nastíníme jeden objev tohoto charakteru z pražských Stínadel.


Je asi pravdou, že prochází-li člověk pravidelně některými místy, svým způsobem mu zevšední a stanou se pouhou kulisou jeho cest. Stává se tak netečným k mnoho zajímavým věcem, které se dějí jen o kousek výše, než kam dopadá běžně jeho zrak. Milý čtenáři, zkusil sis někdy projít ulicemi ve svém městě, kudy chodíš každý den, jako bys byl tam cizí? Najednou zjistíš, že město, o němž jsi byl dosud přesvědčen, jak ho dobře znáš, skrývá mnohé zajímavosti. Tu uvidíš zajímavý štít na domě, onde desku, který ti připomene významného rodáka nebo událost z dějin, domovní znamení, starý nápis apod.

Fotografie detailu modrého výklenku, v němž se nachází znak Stínadel
Stínadelský znak ve výklenku

Přestože se většinou snažím být bedlivým pozorovatelem svého okolí, i já občas při svých toulkách stínadelskými uličkami projdu někdy až příliš nevšímavě.

O to větším překvapením pro mě byl objev modrého výklenku. Sám o sobě by asi nebyl ničím zvláštním, možná v něm byla v minulosti umístěna soška svatého, ale nyní byl místem pro jiný obsah. Nemohl jsem přehlédnout výrazný znak Stínadel. Napadalo mě, proč je umístěn zrovna zde. A také, zda výklenek skrývá něco více. Nebylo úplně snadné to zjistit, ale nakonec plechovka svůj vzkaz vydala.

Fotografie domu s výklenkem
Pohled na dům s výklenkem

A jaké bylo jeho znění? Milý čtenáři, většinou v zápiskách ze svých cest po stínadelských uličkách uvádím detailně výsledky pátrání. Tentokrát jsem se rozhodl udělat článek trochu jiný; s otevřeným koncem a prostorem pro tvou fantazii nebo ještě lépe činy. Vždyť sebelepší reportáž na webu nemůže nahradit vlastní zážitek z pátrání v uličkách. Nápovědou, kde místo hledat, mohou dobře být zde uvedené fotky. A drobná rada na závěr: znáš-li nějaké „Dlouhé bidlo“, vyraz na výpravu s ním.