Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3585

Zajímavosti RŠ I: Vodní nehody Rychlých šípů

Při pozorném čtení Rychlých šípů můžeme narazit na různé kuriozity, z nichž mnohé jsou spíše dílem nechtěného než autorským záměrem, což je při počtu pokračování zcela pochopitelné. V několika pokračováních potkají Rychlé šípy nehody, které mají co do činění s vodním živlem. Zajímavé však je, že jejich původcem zdá se být ve všech případech ten samý člen klubu.


První díl seriálu o zajímavostech v kresleném seriálu Rychlé šípy bude pojat trochu lehčí formou, podíváme se na nehody, které se staly chlapcům z klubu v souvislosti s vodou.

RŠ se vozí

V sedmnáctém pokračování RŠ nacházíme první nehodu. Hoši najdou na výpravě lesní klouzačku a hned ji vyzkouší, Jindra dokonce s rozběhem a skončí tak v potoce. Ostatní mu pomáhají ven, ale to se již řítí Jarka Metelka a tak v potoce koupají nakonec všichni.

Ukázka z kresleného seriálu – Jarka Metelka sráží chlapce RŠ do potoka
Ukázka z příběhu RŠ se vozí (Foglar, 1999)

RŠ na zimním stadionu

Při této události v 56. pokračování seriálu zahraje svou roli voda v pevném skupenství, tedy led. Ke konci příběhu vidíme padajícího Rychlonožku na led. Toho Rychlonožku, který prohlásil, že zkazí-li někdo krasobruslařské vystoupení klubu, bude sedm neděl drhnout podlahu klubovny. Podívejme se však, kdo byl jeho soused ve formaci – Jarka Metelka.

Ukázka z kresleného seriálu – RŠ bruslí, blíží se pád Rychlonožky
Ukázka z příběhu RŠ na zimním stadionu (Foglar, 1999)

RŠ u vodotrysku

Zde, v 78. příběhu, Rychlé šípy se snaží vylovit míč, který malému chlapci spadl do kašny. Jarka Metelka přichází z plánem, který však končí pádem Rychlonožky a Jindry do kašny. Není už to trochu podezřelé, třetí „vodní“ nehoda a zase v ní má prsty Jarka Metelka?

Ukázka z kresleného seriálu – Jindra a Rychlonožka spadli do kašny
Ukázka z příběhu RŠ u vodotrysku (Foglar, 1999)

Seznam použité literatury

  1. FOGLAR, Jaroslav (1999). Rychlé šípy. 2. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-565-3.