Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Václav Levý | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3890

Zajímavosti RŠ V: Rodina Červenáčka

V návštěvách rodin chlapců z klubu Rychlé šípy pokračujeme u Červenáčka.


První, s kým se z Červenáčkovy rodiny v seriálu (Foglar, 1999a) setkáme, je jeho maminka. V příběhu RŠ konají dobro (21) ji Červenáček žádá o bábovku pro Petra Macháčků. Maminka není proti, ale chce, aby jí synáček přinesl ze sklepa uhlí.

Maminka se poté objeví v příhodě RŠ shánějí desky (48). Červenáček se jí ptá, jestli budou ještě někdy poslouchat desku po babičce. Babička, snad z matčiny strany, je tedy zřejmě po smrti… Maminka ji Červenáčkovi klidně přenechá s tím, že jí desku případně přepíská.

Ukázka kresleného seriálu Rychlé šípy
Maminka Červenáčka v příběhu RŠ konají dobro (Foglar, 1999a)
Ukázka kresleného seriálu Rychlé šípy
Maminka Červenáčka v příběhu RŠ shánějí desky (Foglar, 1999a)

Až po delší době dostane maminka významnou úlohu v seriálu – v grotesce RŠ stěhují pohovku (106). Rychlé šípy od ní totiž do klubovny dostanou pohovku, jenže ji musí napřed odnést – a nebude to ale vůůůbec lehká práce!

Ukázka kresleného seriálu Rychlé šípy
Maminka Červenáčka v příběhu RŠ stěhují pohovku (Foglar, 1999a)

Teprve po letech se maminka objeví v příběhu RŠ na večerní hlídce (164), kde ji Mirek v Červenáčkově ostýchavé přítomnosti prosí, aby její syn mohl jít večer hlídat rozestavěnou klubovnu jednoho dívčího klubu.

Oba rodiče spatříme až v příběhu RŠ mají dobrou pověst, ale… (239) – i když jen v pozadí, bez výrazných rysů. Navíc si nemůžeme být úplně jisti, jestli jde o Červenáčkova otce. Šlo by o jeho jediné vyobrazení v seriálu!

Ukázka kresleného seriálu Rychlé šípy
Rodiče Červenáčka v příběhu RŠ mají dobrou pověst, ale… (Foglar, 1999a)
Ukázka kresleného seriálu Rychlé šípy
Teta Červenáčka v příběhu RŠ s bednou provázků (Foglar, 1999a)

Seriálem se také mihne Červenáčkova teta. V epizodě RŠ s bednou provázků (113) Červenáček svolá mimořádnou schůzku. Teta mu darovala bednu plnou provázků (Pozoruhodná žena!) – či spíš jen ty provázky, protože jak sama Rychlým šípům říká: Bednu mně pak zase vraťte!

Posledním příbuzným zmíněným v seriálu je Červenáčkův strýček, který synovci a jeho kamarádům půjčil svoji chatu (RŠ jedou na zimní výpravu [198]). Chata je uprostřed lesů nahoře v kopcích a celá výprava rozhodně nebude jednoduchou záležitostí…

Svoji komiksovou absenci si Červenáčkův tatínek (a také maminka) bohatě vynahradili v Záhadě hlavolamu (Foglar, 1999d). Červenáčkův táta se poprvé objevuje v drsné roli (s. 10) – Červenáček po výprasku od Dvorečáků ráno ani nemohl vstávat a hnul se z postele, teprve když se otec začal významně dívat po řemeni.

Oba rodiče (a hlavně maminka) jsou potom zmíněni při Jarkově návštěvě (spíš přívalu) do Červenáčkova bytu (s. 20), kde najde jen Červenáčka – a ještě pod postelí… Červenáčkova maminka si ještě toho dne večer přišla spolu s tou Rychlonožkovou pro synka do klubovny kvůli večeři (večeře byla ten den nezajímavá, protože pánové se poprvé rozkecali o TAM-TAMU).

Pro Rychlé šípy a TAM-TAM je důležitý Červenáčkův výtvarný talent – zdědil to umění po svém otci, malíři (s. 24). Červenáček byl mezi kluky z klubu výtvarný génius – měl to zkrátka v genech.

V románu Stínadla se bouří (Foglar, 1999b) Červenáček o rodině – rodičích (a hlavně tatínkovi) mluví v souvislosti s fotoaparátem, který u sebe měly Rezavé klíče (s. 122): Kdyby tatínek věděl, že jsem ho ze Stínadel nepřinesl, bylo by zle! Myslím, že bych už víckrát ani nesměl do klubu! A mám strach, že ztrátu aparátu brzo objeví. O vánocích se budeme doma jako vždycky fotografovat – a pak to praskne! (…)

V Tajemství Velkého Vonta (Foglar, 1999c) se pouze konstatuje to, co už tušíme v seriálu – totiž že Červenáček a Rychlonožka bydlí v horních patrech domu, kde mají Rychlé šípy klubovnu (s. 160).

Totéž se o Červenáčkovi a Rychlonožkovi dovídáme v Poselství ze Stínadel (Červinka, 2003) hned na začátku knihy – a zároveň, že obědvali doma (s. 16). Červenáčkova maminka se ocitne pod výslechem svého neprostovlasého synka (a Kuliferdy) kvůli klíči do klubovny, který si od ní před časem vypůjčil Mirek Dušín (s. 81-82)…

V Posledním tajemství Jana T. (Velinský, 2003) se nejprve znovu nepřímo setkáme s Červenáčkovým tatínkem (s. 27), malířem a ilustrátorem, který synovi věnoval vyřazený litografický kámen pro roztírání barvy a poradil mu i ve výběru tiskařských barev pro TAM-TAM. Později (s. 101) se od Červenáčka dovídáme, že tatínek si pořídil nový fotoaparát a ten, který dočasně před dvěma lety vlastnily Rezavé klíče, připadl Červenáčkovi… Nedlouho poté (s. 178) se po dramatickém dni na Loretánském rynku a v klubovně až těsně před devátou večerní Červenáček vrací (s kronikou a hlavolamem) domů v doprovodu ostatních a Slízli přitom menší kázání od Červenáčkovy maminky Ani se jí moc nedivím.

Seznam použité literatury

  1. ČERVINKA, Josef (2003). Poselství ze Stínadel. Vkládaná příloha, Moje 1. noviny.
  2. FOGLAR, Jaroslav (1999a). Rychlé šípy. 2. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-565-3.
  3. FOGLAR, Jaroslav (1999b). Stínadla se bouří. 5. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-604-8.
  4. FOGLAR, Jaroslav (1999c). Tajemství Velkého Vonta. 3. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-605-6.
  5. FOGLAR, Jaroslav (1999d). Záhada hlavolamu, dotisk 7. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-493-2.
  6. VELINSKÝ, Jaroslav (2003). Poslední tajemství Jana T. 1. vyd., Libouchec, Kapitán Kid ve spolupráci s nakl. Baset Praha. ISBN 80-7340-011-1.