Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Václav Levý | kategorie: Zajímavosti | počet přečtení: 4447

Jezerní kotlina – Prokopské jezírko (?)

Prokopské jezírko – romantické místo v nacházející se v pražském Prokopském údolí, o němž je známo, že bylo oblíbeným a četným cílem výprav Jestřábova oddílu. Mohlo být toto místo inspirací Jaroslava Foglara při popisování krajiny v knize Chata v Jezerní kotlině?


Jestřáb ve svém příběhu Chata v Jezerní kotlině popisuje krásné místo za městem v přírodě se skalami, roklemi, potoky a jezerem – Jezerní kotlinou. Kdysi v rozhovoru pro jeden časopis naznačil, že se jednalo o Prokopské jezírko v Prokopském údolí, které se tehdy nalézalo za hranicemi Prahy. Jezerní kotlina měla písčité dno, pláž a byla obehnána skalními stěnami. Mělo však odtok, který Jezírko u Hlupočep nemá. Také zde rostly květiny se žlutými květy (začátek příběhu). Mohlo to být někdy v dubnu. V tuto dobu kvete tařice skalní, která roste na skalách, keřových svazích a podobně. Přesně v těch místech (Pavel pronásleduje „kohosi“, ještě neví, že je to Ludva) měla ona rostlina růst v knize. Jen šafrán v celém okolí nikdy nerostl…

Samotné Prokopské jezírko vzniklo roku 1905 (podle jiných až 1912) zatopením zdejšího lomu. Po odstřelu skály se narazilo na tak vydatý pramen, že všechny věci zůstaly dole a dělníci museli rychle utéct pryč. Ani v hloubce se prameny příliš neshodují - mělo mít hloubky 12 metrů, dnes pod vlivem nánosů asi 10. Jinde se však setkáme jen se třemi až čtyřmi metry. Prý se tu stalo právě kvůli hloubce několik smrtelných úrazů při skocích do vody ze skály (?).

Fotografie Prokopského jezírka
Prokopské jezírko

Jezírko je napájeno podzemní vodou. Mívalo i přirozený přítok – ten ale zanikl v 70. letech minulého století při stavbě kanalizační štoly. Voda byla čistá, takže se zde uchytil okoun říční. Byl spatřen i sumec, kapr či karas…

Ať už Prokopské jezírko bylo předobrazem knižní Jezerní kotliny, nebo ne, rozhodně se jedná o krásné a zajímavé místo. Jestřáb do Prokopského údolí chodil už jako chlapec, později i se Dvojkou. Jezírko jistě dobře znal.

Doufám, že se objeví víc článků na jakékoli téma. Ale já mám (skoro) prvenství! =) Takže se snažte, registrovaní plantážníci!