Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: Život JF | počet přečtení: 4638

Předlice – bydliště Jaroslava Foglara

Jaroslav Foglar během svého života vystřídal několik bydlišť a zejména v dětství se jeho rodina stěhovala poměrně často. Povětšinou bydlel v Praze, až na dvě výjimky – Předlice a Poděbrady. Prvním zmíněným mimopražským bytem Jestřába se zabývá tento článek.


Do Předlic u Ústí nad Labem se Foglarovi přestěhovali v roce 1910, když tam Jindřich Foglar (otec JF) získal zaměstnání u České obchodní společnosti (Foglar, 1997, s. 10). Nebylo to pro ně místo úplně nové, rodiče v Předlicích již bydleli dříve a narodil se jim tam Jestřábův starší bratr Zdeněk (Bohoušek.cz, 2005). Ten již v roce 1910 chodil do místní německé školy (česká v Předlicích nebyla). Ani poprvé však Foglarovi nebyli v Předlicích dlouho. Dokládá to domovská příslušnost Zdeňka Foglara v Jičíně. Domovskou příslušnost v tehdejší době mohl získat občan, pokud v daném místě bydlel po určitou (poměrně dlouhou) dobu. V opačném případě člověku zůstávala příslušnost do předchozího bydliště, případně ji dědil dle svých předků. Proto můžeme předpokládat, že předkové Jaroslava Foglara pocházeli z Jičína, nebo tam alespoň po nějakou dobu bydleli.

Přetisk historické fotografie domu v Předlicích
Dobový snímek domu v Předlicích, v němž bydlel Jaroslav Foglar (Foglar, 1997)

K tomuto bytu se váží vůbec Jestřábovy první dětské vzpomínky – podvečer s barevným západem slunce, růže darovaná strážníkem nebo cesty s maminkou elektrikou (tramvají) do centra Ústí (Foglar, 1997, s. 10–11).

Současná fotografie Školního náměstí v Předlicích
Západ slunce na Školním náměstí v Předlicích, dům s bytem Foglarových je za stromy vpravo (foto: Tramp Sam, 2008)

Dle vyprávění pamětníka Foglarovi bydleli v rohovém domě v přízemí na rohu Školního náměstí a Mahenovy ulice.

Současná fotografie domu JF v Předlicích
Rohový dům v Předlicích, kde bydlel Jaroslav Foglar (foto: Tramp Sam, 2008)
Současná fotografie domu JF v Předlicích
Pohled od bývalé hospody na dům, kde bydlel Jaroslav Foglar (foto: Tramp Sam, 2008)

Předlické idyle učinila konec nová práce Jindřicha Foglara. Kromě práce úředníka začal pro Českou obchodní společnost prodávat uhlí (s. 12). Při tom si poškodil své již nemocné srdce. Přes rady odborníků se rozhodl absolvovat léčbu v začínajících lázních Poděbrady. Tam se s celou rodinou roku 1911 odstěhoval, ale již po 14 dnech kvůli nevhodné léčbě zemřel. Jestřábova ovdovělá maminka se se svými dětmi vrátila do Prahy.

Seznam použité literatury

  1. FOGLAR, Jaroslav (1997). Život v poklusu. 2. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-482-7.
  2. Bohoušek.cz (2005). Po stopách Jaroslava Foglara (3) - Předlice u Ústí nad Labem aneb stopa vede do Jičína [online]. Publikováno 22. 8. 2005. [cit. 2009-07-20].