Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: Zajímavosti | počet přečtení: 3759

Krabička poslední záchrany

Krabička poslední záchrany – balíček drobného vybavení pro nouzové situace je také jedním z „vynálezů“ Jaroslava Foglara.


Krabička poslední záchrany aneb KPZ je dnes běžně rozšířeným vybavením a již po desítky let pomáhá nejen skautům v obtížných situacích. Již méně známou je skutečnost, že autorem tohoto nouzového konceptu je Jaroslav Foglar. V jednom čísle předválečného Junáka našel seznam věcí, které by měl skaut mít po kapsách. Jestřáb si ke straně napsal A co krabička? (Raba, 2005, s. 120). Později se k nápadu vrátil a popis KPZ se v říjnu 1935 objevil v časopise Malý hlasatel (Lebeda, 2005).

A co tato krabička obsahuje? Především různé maličkosti, které mohou být často potřebné, ale většinou je jinak sebou nemáme. Tedy kousek svíčky, škrtátko a několik zápalek, drátek, provázek, gumičku, březovou kůru, náplast, obvaz, hřebíky, napínáčky, tužku, zavírací i obyčejné špendlíky, jehlu a nit, drobné mince, křídu, poštovní známky, žiletku, gumu, čistý papír. Samozřejmě je možné si krabičku vylepšit o novodobější součástí - např. jízdenka na MHD, malá LED svítilna, zapalovač, magnet apod. Celé vybavení je vhodné umístit do co nejmenší krabičky, abychom ji mohli mít stále u sebe. Dříve to byly krabičky od špendlíků či diabolek, dnes převažují od vitamínů.

Seznam použité literatury

  1. LEBEDA, Milan (2005). Krabička poslední záchrany slaví 70. narozeniny [online]. Publikováno 11. 10. 2005 [cit. 2010-08-03].
  2. RABA, Jiří (2005). Jaroslav Foglar v hádankách a vzpomínkách. Praha, Ostrov. ISBN 80-86289-43-5.