Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3626

Kde Stínadla nebyla

Otázka, zda Stínadla ve Foglarových příbězích měla svůj reálný předobraz, dodnes zajímá mnohého z čtenářů. Jaroslav Foglar byl sice v odpovědích na toto téma poměrně zdrženlivý, přesto však lze o jednom městě říci, že v něm se tato starobylá čtvrť nenalézala.


Všeobecně známým faktem je, že Jaroslav Foglar nikdy s určitostí neprozradil, kde (a zda vůbec) ve skutečnosti byla Stínadla. Spekulací a dohadů o tom bylo a ještě bude mnoho. Zkusme si ale položit opačnou otázku. Neřekl někdy Jaroslav Foglar, kde Stínadla nebyla? Ano, odpověď na tuto otázku nám prozradil. Nebylo to asi v žádném rozhovoru, stačí si pozorně přečíst knihu Záhada hlavolamu.

Možná teď nevěřícně kroutíte hlavou, listujete románem a chystáte se článek zavřít. Vydržte však ještě chvilku. Podívejte se, jaké vydání Záhady hlavolamu máte. Abyste vypátrali, kde Stínadla nebyla, musíte mít úplně první vydání (vkládaná příloha Mladého hlasatele z let 1940 až 1941) otevřené na straně 28. Nemáte-li však toto vydání, nezoufejte. V obrázku pod tímto odstavcem je pro nás důležitý úryvek zobrazen.

Ukázka textu z prvního vydání Záhady hlavolamu
Přistěhování Jindry Hojera v prvním vydání Záhady hlavolamu (Foglar, 1940–1941)

Už vidíte? Jindra Hojer se do města, kde byla (jsou) Stínadla, přistěhoval z Brna. V Brně tedy (jako v jediném městě v celé republice) Stínadla být nemohla. Informaci o Brně však najdeme pouze v prvním vydání Záhady hlavolamu z Mladého hlasatele. Pro porovnání zde uvádím stejný odstavec ze souboru stínadelských románů Rychlé šípy ve Stínadlech (Foglar, 2005):

„Nejhůře při tom dopadl Marynčák,“ vykládal cestou k tržnici Mirek spíše k Jindrovi Hojerovi než k ostatním. Jindra se totiž přistěhoval do města teprve před třemi roky a neznal skoro nic z událostí, jež se zde seběhly dřív.

Proč byl z textu v dalších vydáních vypuštěn název města, dnes nevíme. To zůstalo dalším tajemstvím Jaroslava Foglara.

Seznam použité literatury

  1. FOGLAR, Jaroslav (1940–1941). Záhada hlavolamu. vkládaná příloha časopisu Mladý hlasatel, Praha, Melantrich.
  2. FOGLAR, Jaroslav (2005). Rychlé šípy ve Stínadlech. Praha, Olympia. ISBN 80-7033-894-6.