Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: Bibliografie | počet přečtení: 3972

Hry Jaroslava Foglara

Hry Jaroslava Foglara jsou jednou z příruček mezi foglarovkami. Jedná se o sborník her, které byly roztroušeny v Jestřábově díle, anebo které vymyslel pro svůj oddíl.


Historie vydání

Dvacátý pátý svazek edice Sebrané spisy Jaroslava Foglara sestavil, podobně jako tři výbory z kronik a příručku Z Bobří hráze, Miloš Zapletal. Ten je sám velkým odborníkem na hry a je autorem největší české encyklopedie v této oblasti (čtyři svazky, vydalo nakladatelství Olympia a později Leprez). Jako zdroj posloužily oddílové kroniky, rubriky v časopisech Mladý hlasatel, Junák, Vpřed a Čigoligo nebo dříve vydané foglarovky – Náš oddíl, Kronika Ztracené stopy, Poklad Černého delfína (Zapletal, 2000, s. 243).

Obálka knihy
Obálka 1. knižního vydání sborníku Hry Jaroslava Foglara

Miloš Zapletal na sborníku začal pracovat v polovině osmdesátých let a dokončil ho v roce 2000. Téhož roku knihu vydalo nakladatelství Olympia ve standartní úpravě ostatních foglarovek. Svazek doprovází ilustrace Marko Čermáka a také několik obrázků převzatých z kronik a časopisů. Na konci je uvedena tradiční ediční poznámka Václava Noska, tentokrát však netradičně pojatá jako rozhovor s editorem tohoto výboru her Milošem Zapletalem.

Hry Jaroslava Foglara – přehled vydání
Rok vydáníTyp vydáníNakladatelství
20001. knižní vydáníOlympia

Seznam použité literatury

  1. ZAPLETAL, Miloš (ed.) (2000). Hry Jaroslava Foglara. 1. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-680-3.