Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Václav Levý | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 3332

Příchod či Odchod Smrtihlavů?

Jedním z pokračování stínadelských příběhů Jaroslava Foglara je i Poslední tajemství Jana T. od Jaroslava Velinského. Roku 2007 se mezi foglarovci šířila informace o plánech autora napsat ještě jeden díl. Čeká čtenáře Příchod Smrtihlavů?


… Ve středu v podvečer se počasí ještě zhoršilo. Mlha zhoustla a páchla uhelným kouřem. V nazelenalé záři pouličních plynových lamp vířilo barevné listí, předčasně otrhané ze stromů náhlými poryvy studeného větru. Chodci spěchali ulicemi s vyhrnutými límci kabátů a tu a tam bylo vidět i otevřený deštník - i když nepršelo, všudypřítomná mlha prosakovala až na kůži...

Obálka knihy
Obálka knihy Poslední tajemství Jana T.

To byla krátká ukázka z Posledního tajemství Jana T. – čtvrtého dílu Stínadel Jaroslava Velinského – Kapitána Kida. Příběh vyšel v roce 2003, byl mezi nejprodávanějšími tituly a dnes je nejspíš zcela rozebrán. Pravda, minulý rok se v nakladatelství Daemon vyskytl krátce znovu (asi našli nějaký zapomenutý balík, plantážníci nečesaní), ale to byla spíš výjimka.

V roce 2007 se začaly objevovat zprávy, že Jaroslav Velinský chystá pokračování s názvem Příchod Smrtihlavů. Dlouho se rozmýšlel a začal ho i psát. Pak byl zaneprázdněn patnáctou finkovkou (Bouda). Navíc se objevily informace, že vzhledem k nevyřešenému sporu o dědictví Jaroslava Foglara by mohl být i stíhán za porušení autorských práv. Teď v Kostelci jsem se autora přeptal (samozřejmě kvůli vám =)), jestli se situace nějak nezměnila a tak všelijak podobně. Bohužel ne, navíc jsou i jiné starosti než zrovna Rychlé šípy... Dočkáme se snad někdy v budoucnu Příchodu Smrtihlavů? Snad... bohužel ale příchodu smrtihlavů jsme se kdysi dočkali... Vždyť si stačí uvědomit, kdy se odehrává Poslední tajemství Jana T.

Seznam použité literatury

  1. VELINSKÝ, Jaroslav (2003). Poslední tajemství Jana T. 1. vyd., Libouchec, Kapitán Kid ve spolupráci s nakl. Baset Praha. ISBN 80-7340-011-1.