Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: Bibliografie | počet přečtení: 3553

Expedice Borneo

Scénář kresleného seriálu Expedice Borneo připravil Jaroslav Foglar v polovině 80. let, výtvarně zpracován byl ale až u příležitosti 100. výročí narození spisovatele. Otištěn byl zatím jen jednou, a to v katalogu k výstavě „S Jaroslavem Foglarem od Bobří řeky do Stínadel“.


Stručný obsah komiksu

Tom získá práci v antikvariátu, kde náhodou ve skladu nalezne lodní patel s nápisem EXPEDICE BORNEO. Od majitele pana Mortena se Tom se dozví, že vak patřil jednomu námořníkovi, kterého Morten poznal v krčmě, když za něj zaplatil útratu. Námořník mu na oplátku pověděl svůj příběh. S několika kamarády ho vyslala zeměpisná společnost na ostrov Borneo. Měli pátrat po kmeni lovců lebek – Dajáků. Cestou však ztroskotali na vodopádech a byli zajati. Podařilo se jim uniknout a odnesli i několik lebek. Poté námořník dal panu Mortenovi svůj vak a řekl, že až zaplatí dluh, tak si ho vyzvedne. Již však nikdy nepřišel, neboť druhý den zemřel.

Pan Morten pošle Toma, aby pytel odnesl zpět. Ten tak učiní, ale otevře jej a najde v něm ony lebky. V závěru pan Morten Tomovi oznamuje, že zeměpisná společnost chystá výpravu na poloostrov Yucatán. Tom se vydává pátrat po městech starých Aztéků…

Historie vydání

O Expedici Borneo píše v publikaci Kreslené seriály Jaroslava Foglara její editor Ivan Vápenka, ve smyslu, že tento příběh je hotový pouze v podobě scénáře (Foglar, 1990). Ten připravil Jaroslav Foglar v polovině osmdesátých let pro nakladatelství Panorama, které však seriál nakonec nikdy nevydalo. Byla plánována čtyři pokračování: Tom, vášnivý čtenář, Historie lodního pytle, Nešťastný vodopád a Hrůzný nález.

Ukázka komiksu
Ukázka komiksu Expedice Borneo (Nosek a kol., 2007)

K realizaci kresleného seriálu došlo až u příležitosti stého výročí narození Jaroslava Foglara v roce 2007. Původní scénář upravila Ivana Peroutková a o ilustrace se postaral Jiří Petráček. Seriál, na čtyřech stranách, avšak nedělen na původně navržené kapitoly, byl zařazen do katalogu k výstavě „S Jaroslavem Foglarem od Bobří řeky do Stínadel“, jež se roku 2007 konala v Muzeu hlavního města Prahy.

Obálka katalogu
Obálka Katalogu k výstavě „S Jaroslavem Foglarem od Bobří řeky do Stínadel“
Expedice Borneo – přehled vydání
Rok vydáníTyp vydáníNakladatelství
2007katalog k výstavěOlympia

Seznam použité literatury

  1. FOGLAR, Jaroslav (1990). Kreslené seriály Jaroslava Foglara. Sestavil Ivan Vápenka. 1. vyd., Mladá Boleslav, Šebek a Pospíšil.
  2. NOSEK, Václav a kol. (2007). S Jaroslavem Foglarem od Bobří řeky do Stínadel [katalog k výstavě]. Praha, Olympia.