Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 5392

RŠ ve zvukové podobě

Populární příhody Rychlých šípů se dočkaly několika audio zpracování. Ve čtyřicátých letech byly vybrané příběhy z komiksů vydány na gramofonových deskách. Později byly též dramatizovány stínadelské romány, ať již pro rozhlasové vysílání, nebo k distribuci na zvukových nosičích.


Rychlé šípy na gramodeskách

Obálka CD
Obálka CD Rychlé šípy na gramodeskách

Po zákazu vydávání Mladého hlasatele se Rychlé šípy přemístily ze zadních stran časopisu na gramofonové desky značky ESTA (Foglar, 1997). Dne 1. 12. 1941 byly natočeny první dvě, další dvě následovaly 22. 6. 1942. Bylo na ně zpracováno sedm příběhů: Rychlé šípy na saních, Rychlé šípy robí šlapohyb, Rychlé šípy na kluzišti, Rychlé šípy hrají divadlo, Rychlé šípy loví bobříky, Rychlé šípy na strágule, Rychlé šípy a Dlouhé Bidlo. Hlasy postavám příběhu propůjčili hoši z Foglarova skautského oddílu:

  • Mirek Dušín – Vlastimil Outlý (Vlasta),
  • Jarka Metelka – Jaromír Michal Průša (Míša),
  • Jindra Hojer – Antonín Horáček (Šmudla),
  • Červenáček – Boris Navrátil (Cyklon),
  • Rychlonožka – Vladimír Novotný (Valda),
  • Jedovatý dědek – Jiří Navrátil (Jiří N.),
  • Dlouhé Bidlo – Josef Starec (Prófa),
  • Bohoušek – René Dittmar (Šušík),
  • kompars – Alois Pleskot (Flík), Zdeněk Trpišovský (Balů), Ivo Bučina (Ivo).

Scénickou hudbu měl původně tvořit Jarmil Burghauser – Jumbo, ale nakonec byl dosazen smluvní autor ESTY S. E. Nováček. Režisérem nahrávek byl Jan Seidl. V roce 1997 byly desky převedeny na CD Rychlé šípy na gramodeskách, které Tiskové a distribuční centrum Junáka vydalo jako přílohu speciálu časopisu Skaut-Junák.

Rychlé šípy na magnetofonových kazetách

Vybrané komiksové příhody Rychlých šípů byly též mezi lety 1993 a 2001 zaznamenány na magnetofonové kazety (Panáček v říši mluveného slova, 2006). Vyprávění Miroslava Šimka (kazeta 1 a 2) a Josefa Fouska (kazeta 1 až 10) vydal Hurikán Records Dalibora Jandy. První díl příběhů byl též nahrán na gramofonovou desku, server virtuální národní fonotéka též uvádí další dvě vinylové desky z let 1997–1998 (jejich obsah pravděpodobně odpovídá páté a šesté kazetě). Roku 2008 byly nakladatelstvím Hurikán records příběhy Rychlých šípů z první kazety vydány na kompaktním disku (Žďárský, 2008).

Rychlé šípy na rozhlasových vlnách

Rychlé šípy se šířily i rozhlasem. Ostravský rozhlas vysílal v roce 1965 soutěžní hru Záhada hlavolamu a o rok později i Stínadla se bouří (Nosek, 1999, s. 83). Roku 1966 o prázdninách zařadila stanice Československo 1 do programu Záhadu hlavolamu, o dva roky později se Rychlé šípy šířily po drátě do Mladé Boleslavi. V devadesátých letech byla řada foglarovek dramatizována pro vysílání v pořadech Českého rozhlasu pro děti mládež (Rádio na polštář, Domino). Mezi nimi můžeme nalézt i dvě stínadelské – Záhadu hlavolamu a Stínadla se bouří. Scénář na motivy Foglarových knih zpracoval Jiří Hromádko, za hudebního doprovodu Štěpána Raka příběhy vypráví Alfred Strejček.

Stínadelské příběhy v produkci Supraphonu

Záhadu hlavolamu v dramatizaci a pod režijním vedením Petra Obdržálka nahrál roku 1990 v Lucerně Supraphon. Autorem hudby je Zdeněk Merta, zpívá Kühnův dětský sbor a příběh vypráví Ladislav Mrkvička. Záznam byl následujícího roku vydán na dvou gramofonových deskách.

Obálka CD
CD Záhada hlavolamu (1999)
Obálka CD
CD Záhada hlavolamu (2007)

Mírně zkrácená verze vyšla na CD roku 1999 v edici Supraphonu nazvané „Za dobrodružstvím“. V roce 2007, v rámci oslav 100. výročí narození Jaroslava Foglara, bylo CD Záhada hlavolamu vydáno znovu, přičemž proti předchozímu vydání byla doplněna úvodní stopa. Nahrávka tak vyšla téměř v originální stopáži (limitované maximální délkou audio CD 80 minut). Digitální záznam Záhady hlavolamu v plné délce nabízí od roku 2017 Supraphon k zakoupení na svém eshopu ve formátech MP3 a FLAC.

Obálka CD
CD Stínadla se bouří (2009)
Obálka CD
CD Tajemství Velkého Vonta (2010)

Zvukové adaptace dalších dvou románů stínadelské trilogie následovaly Záhadu hlavolamu až po téměř dvaceti letech. Příběh Stínadla se bouří, nastudovaný pod vedením Petra Obdržálka, vydal Supraphon roku 2009, Tajemství Velkého Vonta vyšlo o rok později. Vyprávění Ladislava Mrkvičky doprovází hudba Jaromíra Klempíře. Jednotlivé postavy hrají členové pražského dětského divadla Ty-já-tr. Všechny tři příběhy publikoval Supraphon roku 2011 ve společném kompletu tří alb nazvaném Rychlé šípy.

Obálka CD
CD Rychlé šípy (2011)

V listopadu 2017 Supraphon vydal audioknihu Záhada hlavolamu pro pokročilé čtenáře (k dispozici jako datový soubor formátu MP3 nebo FLAC). Autorem tohoto detektivního příběhu se stínadelskými motivy, jenž v tištěné podobě nebyl dosud vydán, je Jan Drnek, nahrávku načetl Antonín Kaška. Obsah knihy nastiňuje následující anotace z webu nakladatele (Supraphonline):

Je rok a půl po válce. Nastupující komunistický režim postupně obsazuje silové složky. Zkušený kriminalista nechce vstoupit do strany a tak je převeden na nedořešené případy. Vybírá si dávné nevyjasněné úmrtí pražského hocha Jana Tleskače. Kdo byl ve skutečnosti Jan Tleskač a kde se vzal ve Stínadlech? Jak a kým byl zavražděn? K jakému účelu byl kdysi vyroben záhadný hlavolam – ježek v kleci? V čem spočívala jeho skutečná hodnota? Je spisovatel Jaroslav Foglar v tom všem také nějak zapletený? Proč si kriminalista vybral právě tento případ?

Času není mnoho a nebe nad Stínadly se již opět zatahuje temnými mračny. Vše objasní detektivní příběh plzeňského spisovatele Jana Drnka – Záhada hlavolamu pro pokročilé čtenáře.

Seznam použité literatury

  1. FOGLAR, Jaroslav (1997). Rychlé šípy na gramodeskách [zvukový záznam]. Praha, Junák – svaz skautů a skautek ČR. 1 CD.
  2. FOGLAR, Jaroslav (2011). Rychlé šípy [zvukový záznam]. Praha, Supraphon. 3 CD.
  3. NOSEK, Václav (1999). Jestřábí perutě, 1. vyd., Praha, Olympia. ISBN 80-7033-618-8.
  4. ŽĎÁRSKÝ, Robert (2008). Dalibor Janda vydal opět příběhy Rychlých šípů, tentokrát na CD [online]. Publikováno 30. 6. 2008. [cit. 2018-08-15].
  5. Rychlé šípy 1/10 (1993-2001). In: Panáček v říši mluveného slova [online] (2006). [cit. 2018-08-15].
  6. Virtuální národní fonotéka [online] (2013).
  7. Záhada hlavolamu pro pokročilé čtenáře. In: Supraphonline [online] (nedatováno). [cit. 2018-08-15].