Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Pavel Novotný | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 4516

Meč Vontů

Meč Vontů je román volně navazující na stínadelské příběhy Jaroslava Foglara. Jeho autorem je Jiří Schwemlein – Hogan. Knižně vyšel jednou v nakladatelství Leprez.


Stručný obsah knihy

Čeněk Hoptáň se přistěhuje do města, kde jeho rodiče restituovali dům s malou továrnou. Se svou sestrou poznává okolí nového bydliště a zjišťuje, že o několik ulic dále se nachází tajemná čtvrť Stínadla. Čeněk, jehož kamarádi ze skautského oddílu zůstali daleko, se snaží navázat nové přátelství. Zpočátku v tom nemá příliš štěstí, ale díky tajemnému Taranovi nakonec s třemi dalšími chlapci založí klub, jejž nazvou Pět šípů. Zatím jsou čtyři, ale podle Taranových pokynů mají nalézt pátého člena ve Stínadlech. Čeňkova o rok mladší sestra Makina se přidává do klubu Káňata svých kamarádek ze třídy.

Pět šípů i Káňata se pouští do pátrání ve Stínadlech, kde právě probíhá obnova vontského hnutí. Kandidáti na Velké Vontství jsou tři a o vítězi má rozhodnout úspěšnost v nalezení vontských relikvií (ježek v kleci, vontské kroniky a meč).

Po čase chlapci zjišťují, že jejich pátý člen je právě jeden z čekatelů Velkého Vontství, který vede stínadelskou partu Triskel. Společnými silami pátrají po ježku v kleci. Jsou úspěšní, leč ježek jim je odcizen. Jelikož se jim podaří uchovat alespoň obsah ježka, získají další stopu vedoucí k místu, kde je uložen keltský meč – další symbol Vontů. S menšími problémy se Pěti šípům podaří meč nalézt a zachránit ho tak pro Vonty. Několik dnů poté nastává volba Velkého Vonta, v níž vítězí právě jejich stínadelský kamarád Vojta.

Historie vydání

Jiří Schwemlein – Hogan se narodil roku 1934 ve Veverských Knínicích (Databazeknih.cz). Jeho první vydanou knihou byl dobrodružný příběh vodáků Tajemství Volavčího jezera, který vyšel roku 1995 v nakladatelství Leprez. V témže roce uspěl v soutěži „O nejlepší dosud nepublikovaný rukopis, určený dětem a mládeži ve věku 11-15 let“ s knihou Společnost správných romantiků, jež byla o rok později vydána v Olympii.

Meč Vontů se stal vůbec prvním románem vycházejícím z motivů stínadelských foglarovek. Jeho příběh autor situoval do raných devadesátých let (drobné narážky na restituce a minulý režim v textu). Proti foglarovkám je zřetelné výraznější zapojení děvčat, taktéž jsou postřehnutelné změny v popisu Stínadel – zatímco u Jaroslava Foglara je znatelná inspirace starou Prahou, Hogan čerpá spíše z brněnských reálií (Nosek, 1999).

Václav Nosek (1999) v doslovu ke knize uvádí, že rám se prostě musí změnit – ale co se jistě nezmění, je ono foglarovské magické, tep zrychlující tajemno, hřejivé opravdové kamarádství a nikdy nekončící boj dobra proti zlu. S tímto ve své diplomové práci polemizuje Eva Káčerová (2010), jež Hoganův román hodnotí jako myšlenkovou napodobeninu Foglarova textu, kterou nezachraňují ani použité modernizující prvky. Noskem zmíněné atributy jsou v Meči Vontů zajisté přítomny, ale naprosto stejné už bylo objeveno a napsáno před půl stoletím samotným Jaroslavem Foglarem, tak proč číst kopii, když můžeme sáhnout po originálu (Káčerová, 2010, s. 65).

Meč Vontů byl zatím knižně vydán pouze jedenkráte a to roku 1999 v nakladatelství Leprez jako 28. svazek číslované řady KTO (Knihy táborového ohně). Objevují se také informace, že Jiří Hogan napsal pokračování Meče Vontů nazvané Dobrodružství Pěti šípů (Databazeknih.cz). O jeho vydání však v české národní bibliografii nejsou žádné záznamy.

Obálka knihy
Obálka knihy

Seznam použité literatury

  1. HOGAN, Jiří (1999). Meč Vontů. Praha, Leprez. ISBN 80-86061-18-3.
  2. KÁČEROVÁ, Eva. Foglarovská stopa v současné dobrodružné próze pro děti a mládež po roce 1989 [online]. Brno, 2010 [cit. 2018-08-08]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Luisa Nováková.
  3. NOSEK, Václav (1999). Po padesáti letech znovu do Stínadel. In: Meč Vontů. Praha, Leprez. ISBN 80-86061-18-3.
  4. Jiří Hogan. In: Databazeknih.cz [online] (2008–2018). [cit. 2018-08-09].