Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Když Duben přichází

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 23. 5. 2009, celkový počet příspěvků: 16.
Rychlonozka Člen
#1 | Vloženo 23. 5. 2009 14:39Ahoj, právě čtu Když Duben přichází, zbývá už jen pár posledních kapitol. No, ale samozřejmě jsem ji už jednou četl. Chtěl bych vědět váš názor na tuto psychologicky propracovanou knihu, většinou to asi bude názor kladný. Mě se tato kniha dost líbí, stejně jako všechny,ale podle mně Foglar napsal mnohem lepší (viz. triologie, HoBř, atd...).
Samozřejmě je to ale hodně kvalitní kniha, je zajímavá i pro to, že se odehrává skoro celá ve školním prostředí. Každý má ve třídě svého Draňáka, Lubor je asi v nás těch slušnějších a Fanků zrovna moc asi není. A co takový Denk, který už od útlého věku pil pivo a napodobující hýkavý hlas školníka? No, prostě podle mně je ta kniha dost dobrá.
Jan Redaktor
#2 | Vloženo 23. 5. 2009 18:54No jo, je to fajnová knížka. Pamatuju si ji, jak jsem ji před několika lety úplně hltal a přečetl jsem ji ani ne za dva dny. Patří mezi mé nejoblíběnejší. A také se vsadím, že všichni máme podobné spolužáky, jací jsou popisování v knize, včetně Denka.
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 23. 5. 2009 19:11Nejlepší Jestřábova kniha - a jedna z nejlepších knížek asi vůbec.
Mimochodem, já jsme spíš ten Denk. A máte to vydání od Olympie? Na obálce je ulička, kde jsem dneska byl.
Jan Redaktor
#4 | Vloženo 23. 5. 2009 20:06No já taky nejsem Lubor. :-)
Jiggi
A jaký myslíš vydání? To nejnovější nebo takové to starší, kde na obálce není ilustrace od Čermáka?
Paja Administrátor
#5 | Vloženo 23. 5. 2009 20:14Co se týče vydání, mám stejnou otázku jako Honza. V Olympii tato kniha vyšla 4x, tak napiš třeba rok.

Já mám třeba zase spolužáka, který z poloviny splňuje charakteristiku Řeziny. S tím rozdílem, že se nechce stát normálním. Teď už to tedy není takové, ale když jsme byli trošku mladší (no vlastně ve věku hrdinů románů), tak to bylo přesně, jak z knížky.
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 24. 5. 2009 9:12Ta od Čermáka. Je to vlastně logické.
Rychlonozka Člen
#7 | Vloženo 24. 5. 2009 12:56To jak je nejblíže pohledu Lubor (takový trochu podivný vzhled), uprostřed Fanek a vzadu u popeláku Řezina? Tak asi to myslíš ne.
A to jako fakt taková přesná ulice je? Já myslel že je nakreslená jen tak,no to je jedno. Já bych se asi přiřadil k Luborovi, co se týče Fanka tak toho ve třídě fakt nemáme no a Vojtu asi taky ne. Tam se směje každý každému. Denků tam je víc, Draňáků taky...
jiggi Moderátor
#8 | Vloženo 24. 5. 2009 13:27Ano, ta ulice existuje a vůbec hodně Čermákových obrázků má pravdivý základ.
kubino Redaktor
#9 | Vloženo 25. 5. 2009 0:01Knižní děj si pamatuji jenom rámcově, nicméně vím, že se mi tenkrát velmi páčila. Akorád ten smutný konec:-( No jo, grázlové jsou v každé třídě, to není žádná novinka... každý se v někom najde.

Náš pátrač Jiggi... Tak jestli myslíš to vydání, které myslím já, tak tuším co je to za ulici, nicméně je poněkud zbarvená. Mno asi budu s panem Čermákem muset udělat rozhovor pro Eldorádo abych se něco dozvěděl:-D Naposledy jsem s ním měl tu čest se vidět loni v únoru tuším. A do dalšího čísla udělám rozhovor s pátračem Jiggim:-D Pár věcí mě zajímá, ale kdo má dneska čas nad tím přemýšlet, když se nám rozrůstá redakce a je spousta novinek:-))) Asi pojedu pátrat do Mlázovic. Stínadla jsou okoukaná, ale brzy půjdu do své oblíbené čajovničky. Vždycky když tam s někým procházím, vzpomenu si na Foglara. Sivičko, Sivičko...
jiggi Moderátor
#10 | Vloženo 25. 5. 2009 13:58Kubino
Hm, to jsem netušil, že chodíš s holkama do čajoven.
A s rozhovorem nemám námitek. =) Ale nemáš žádnou moji fotku, já teda o jedné svojí vím, je dost stylová. V pozadí je loď a řeka na navigaci.]
kubino Redaktor
#11 | Vloženo 25. 5. 2009 15:28:-D Jak jsi přišel na to, že s holkama:-D Ne, že by to také nebyla pravda, ale v mém předchozím příspěvku jsem se o tom nezmiňoval, pokud se jedná o Sivičku, tak to je název té čajovničky. Já radši chodím do nádražních hospůdek, páč miluju vlaky:D Maj tam levný pívo a skvělý lahvičkový limonády za pár kaček, jsou to takový ty klasický hospůdky z první republiky.:) Ovšem na historickou hospůdku Šatlavu v Českém Krumlově to nemá, tam mají výbornou česnečku, každý rok tam chodím a v Úvalech, tady máme takovou zapadlou picérii, mňam. No nic, to je asi do jinýho vlákna, hospodky restaurace a jiné podniky:-D
Ale bylo by zajímavé se dozvědět kam chodíte hltat drby:) vyzvídat apod. Jeminkote, já už jsem se toho v těchto zařízeních dozvěděl, samí pamětníci tam jsou, a ti občas vykládají zajímavé věci.
tomas fiala Redaktor
#12 | Vloženo 14. 8. 2009 21:07Mně se Když Duben přichází líbí, je to hodně psychologické, nebo něco v tom smyslu. Právě to tak trochu působí na obtíž některým čtenářům. Můj kamarád kvůli tomu tu knížku nedočetl, ale asi to četl příliš v nízkém věku.
jiggi Moderátor
#13 | Vloženo 15. 8. 2009 11:49Když mi bylo deset, vůbec se mi to nelíbilo, četl jsem to teď nedávno a jak jsem to najednou pochopil a viděl jsem pár známých lidiček, jak si přehazujou šálu nebo provaz přes traverzu...
tomas fiala Redaktor
#14 | Vloženo 27. 8. 2009 11:46Co je to vlastně ta traverza? Vím, že je to v knize, ale nějak nevím, co to je.
Paja Administrátor
#15 | Vloženo 27. 8. 2009 12:05Traverza dle wikipedie, jde o ten první význam. ;)
jiggi Moderátor
#16 | Vloženo 27. 8. 2009 13:37Traverza, nebo větev...

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.