Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Eldorado č. 37

Diskusní fórum · Časopis Eldorado, téma založeno: 15. 5. 2014, celkový počet příspěvků: 14.
Paja Administrátor
#1 | Vloženo 15. 5. 2014 0:50Květnové číslo je na webu...

Potěšila mě nová ilustrace na obálce - nevím, zda ještě zbývaly nějaké od J. Šubrta, ale už jich určitě moc není, tak obrázky od nových ilustrátorů se budou hodit. Snad jen, asi by nebylo špatné na obálce uvést nějakou „identifikaci“ čísla - úplně by to vybízelo napsat do prázdného obdélníku nahoře. Možná byl pro tento účel určen a jen se na to zapomnělo.

Další, co mě napadlo již dříve, je záhlaví - nadpis rubriky komiks. Trochu mi přijde, že v tomto případě je nadbytečné, že by stačilo vložit jen obrázek komiksu, který by byl i větší, hezky skoro přes celou stranu.

Pro příště bych zvážil, zda by nestálo za to nějak lehce podbarvit pozadí jednotlivých stran - viz starší čísla Eldorada.
tomas fiala Redaktor
#2 | Vloženo 15. 5. 2014 16:12Netradičně ilustrovaná obálka mě také okamžitě padla do okna - věřím, že z "netradiční" se brzy stane "tradiční". V souvislosti s tím mi opět přišla na mysl ta kreslená záhlaví jednotlivých rubrik, určitě by dala Eldoradu trochu jinou příchuť. Vzhled dělá hodně. Nechtěl by se toho ujmout například nový malíř Tomáš Pála?

Skutečně mě potěšila rubrika Zážitky z cest. Na cestách člověk zažije asi ta největší dobrodružství, jaká zažít může - a může se jednat klidně o cyklovýlet do sousední vesnice.

A dovolím si nahlédnout na Eldorado jaksi globálně. Líbí se mi poměrně velká pestrost rubrik. Pokud to srovnám s prvním obdobím, mnoho rubrik vymizelo (třeba Western). Některé trvají v obměněné podobě stále. Příběhy na pokračování vycházejí skoro celou dobu. Pak jsou tady ale i rubriky, které se teprve usazují - třeba návod na nějaké vyrábění nebo španělština.

Na závěr ještě nápad ohledně čtenářské obce. Dříve fungoval docela pěkně Fanklub. Někteří členové byli sice potom neaktivní (po ukončení jejich členství pak Fanklub lehce prořídl), přesto však právě Fanklub tvořil hlavní čtenářskou složku a stále se rozrůstal - až do doby, kdy nastala ve vydávání Eldorada dlouhá odmlka. Nestálo by za to Fanklub obnovit?
tomas fiala Redaktor
#3 | Vloženo 15. 5. 2014 16:14Omlouvám se za případné chyby - hned po odeslání příspěvku jsem si první přímo na prvním řádku... A možná jich tam bude víc.
Marta25 Člen
#4 | Vloženo 15. 5. 2014 16:33Ahoj, co se týče záhlaví, tak už se to řeší ... Do příštího čísla už by měly nějaké býti. Dobře, s komiksem to teda příště uděláme takto, záhlaví bych tam ale asi nechala, aby bylo vidět, kdo se o to postaral, pouze bych to nějak zmenšila. Nemyslím si, že Fanklub je v současnosti řešením, které hledáme. Abychom mohli založit Fanklub, potřebujeme nejdříve stabilní čtenářskou základnu, a ta v tuto chvíli není. A na závěr - podbarvení stran. Už mě to také napadlo, hlavně u tohoto čísla, pokusím se do dalšího čísla něco vymyslet.
kubino Redaktor
#5 | Vloženo 15. 5. 2014 20:37Nové číslo je velice pěkné, kladně hodnotím zejména posilu v redakci, zejména "kreslířskou" část. Ohledně rubrik si myslím, že si své místo našlo "Co je nového?", vidím to jako docela zajímavé sloupky. Filmové i knižní novinky jsou rovněž podnětné, v podstatě mám výtku pouze ke grafickému zpracování, kdy bude ještě nějaký čas trvat, než se najde vhodný grafik i počítačový program - zatím by bylo možné odstranit alespoň nejednotnost například uvádění zdrojů (někde jsou modré, někde černé, jinde zvýrazněné)... Vtipy mají v čísle zřejmě pouze roli "výplně", a čtenář to pozná, otázka ale je, co s tím? :-( To se nepodařilo vyřešit ani před lety, tak snad přijde nějaký nápad... Držím palce, je vidět, že se číslo zlepšuje :-)
Marta25 Člen
#6 | Vloženo 16. 5. 2014 20:33Osobně si myslím, že grafika není v nijak zvlášť špatném stavu. Jasně může být lepší, ale já na to jednak nemám čas a prakticky ani možnosti. A z pohledu laika, a já se na to tak dívám, je to dobré. Co se týče těch vtipů a citátů, nemyslím si, že by to byla pouze nějaká výplň. Jasně, kdybychom dělali časopis pro starší čtenáře s jinými zájmy apod, tak to naprosto chápu, ale my se zaměřujeme na jinou věkovou skupinu, a ta teda vtipy jako může. Já mám raději časopisy, kde takové osvěžení je, než není.
dupynka Člen
#7 | Vloženo 17. 5. 2014 19:55Dobrý den, děkuji za kladné hodnocení mé kresby na přebalu časopisu. O záhlaví a rubryky se také postarám, doufám že se výtvarné zpracování budou také líbit. Děkuji Dupynová
dupynka Člen
#8 | Vloženo 17. 5. 2014 19:58Marta25
Jsem poněkud starší než čtenáři na které jste zaměřeni, ale vtipy můžu taky. A pro mne roli nějaké výplně nezaujímají, Spíš je to příjemné spestření čtení a ladí člověka do pohody.Ne nadarmo se říká že smích léčí.
Tess Člen
#9 | Vloženo 18. 5. 2014 20:43Tohle číslo se mi líbí asi nejvíce. Ta hlavní stránka je moc pěkná, zaujala mě.
Rubrika zážitky z cest je moc pěkná. Všechny fotky se mi líbí. Je to dobrý nápad.

Už dál nevím, co napsat. Prostě krása.
Havree Člen
#10 | Vloženo 24. 5. 2014 21:35ahoj, tak k novému číslu bych chtěla říct....obálka mi připadala ošklivá, ne že ten obrázek je ošklivý, je krásný, ale mohli jste zůstat u předchozího stylu obálky, jinak dobrá grafika, zajímavosti dobrý, vyučování španělštiny výborný....zkrátka dobrý
Verca Člen
#11 | Vloženo 25. 5. 2014 16:24Obálka je velmi pěkná, ale bohužel mi připadá trochu nekvalitní. Jinak po grafické stránce s tímto číslem nemám problém. Líbí se mi. I články jsou zajímavé. Opět jsem ráda za španělštinu a zaujal mne lapač snů. Palec nahoru. :-)
kubino Redaktor
#12 | Vloženo 30. 5. 2014 11:44Také jsem toho názoru, že se mělo zůstat u původní grafiky, kde se jen vkládaly nové obrázky... Na grafiku od Famisa to nemá, ono to nejde ani nakreslit grafiku, ta se musí udělat, čili bylo hezčí, když byla grafická šablona a obrázek se vkládal do ní :-) Toť můj názor.
Paja Administrátor
#13 | Vloženo 30. 5. 2014 13:55Mně by se více líbila grafika obálky použitá u čísel 20 - 22. Je sice náročnější na výrobu, ale hlavní obrázek je tam dominantnější. V té zjednodušené se šikmým obrázkem se mi zdá, že ten se někdy v pozadí trochu ztrácí.
kubino Redaktor
#14 | Vloženo 31. 5. 2014 23:33Pravda, jen nemám původní verzi, která by šla upravovat, ale třeba by to šlo dopátrat od autora :) Na výrobu to je náročnější, něco dole musí být jako upoutávka, tedy nějaké obrázky, ale třeba by to rovněž šlo něčím jiným nahradit...

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.