Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Autorská práva – Jan Jandourek

Diskusní fórum · Bibliografie Jaroslava Foglara, téma založeno: 11. 6. 2014, celkový počet příspěvků: 2.
kubino Redaktor
#1 | Vloženo 11. 6. 2014 22:57Dnes jsem si přečetl knihu Sociologie zločinu a v kapitole o krádeži průmyslových práv jsem našel tuto informaci, raději odcituji celé:

"Každý ví, že ježka jako literární "předmět" vymyslel Jaroslav Foglar. Jenomže hlavolam nazývaný Ježek v kleci byl patentován již 7. dubna 1896. Od té doby se objevily další patenty a průmyslové vzory, které byly původnímu hlavolamu podobné. Jenomže v tom je právě problém. Hlavolam je poměrně populární a dalo by se s ním dobře obchodovat. Spisovatel se, podle toho, co je známo z otevřených zdrojů, pokusil šíření hlavolamu zabránit, ale neměl zřejmě šanci uspět. Nejen proto, že ještě před skončením sporu zemřel, ale také proto, že si průmyslový vzor ježka v kleci nedal nikdy patentovat a jeho podobu zřejmě ani sám nevymyslel. Navíc existuje ve více variantách, sloupkové a válcové, atd., což není třeba do podrobností rozebírat. Takže zatímco je právně na pováženou vytvořit nové knihy s postavami, jež vymyslel Jaroslav Foglar, jak se o tom třeba přesvědčil Jaroslav Velínský, který jedno takové pokračování rychlých šípů napsal a dostalo se mu důtklivého upozornění právníků, ať toho nechá. S ježkem v kleci ale můžete zacházet volněji."

Ono autorská práva s těmi průmyslovými souvisí, ale průmyslová musí být patentována, jinak je kdokoliv může použít. Také mě ale zaujala ta věta, že Jaroslav Velínský byl upozorňován... Pokud vím, tak třeba Hrnčíř měl od JF přímo posvěcení psát Uctívače Ginga, ale co Velínský? Není to vlastně krádež duševního vlastnictví? Vybudovat si prodejnost knihy na něčem tak známém jako jsou Rychlé šípy?
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 12. 6. 2014 10:34Kid by asi tu knihu nepochválil, protože byl dost háklivý na "Velínský" - jmenoval se "Velinský". :)

Pokud vím, upozorněn na to skutečně byl a šlo o hlavní důvod, proč nepokračoval v dalším psaní.

S Jestřábem o tom někdy v 90. letech mluvili a Foglar prý nebyl proti.

Faktem je, že na Posledním Tajemství se dalo vydělat asi mnohem víc, než kolik za něj Kid obdržel za honorář.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.