Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Záhady v Záhadě hlavolamu

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 29. 2. 2008, celkový počet příspěvků: 6.
Jan Redaktor
#1 | Vloženo 29. 2. 2008 11:33Zajímalo by mě, odkud se vzal Jan Tleskač ve Stínadlech. Já bych řekl, že s tam narodil. Asi :-)
Rád bych ještě upozornil, že nejsem zas tak velký znalec foglarových děl, tak moje příspěvky raději někdy neberte vážně. :-)
Jan Redaktor
#2 | Vloženo 29. 2. 2008 11:37Jo ještě jedna věc, která mě docela zaujala, že mají všichni nejraději Stínadelsko trioologii a hlavně Záhadu hlavolamu. Abych řekl pravdu, já Stínadelskou trilogii zas tak nemám rád, poněvadž... poněvadž se mi trochu zdá taková divná. Nevím, jak bych to měl přesně vylíčit a popsat, a tak raději mlčim. :-)
Rychlonozka Člen
#3 | Vloženo 29. 2. 2008 12:18Já to nevím jistě ale myslím si že je to moc jednoduchá odpověď, že se narodil ve Stínadlech. Ale pokud by byl odjinud, jak by se tam dostal? To je dobrá otázka co myslíte?
jiggi Moderátor
#4 | Vloženo 29. 2. 2008 14:02Jan Tleskač... Záhadná postava se svým Ježkem v kleci. Psal si deník a spadnul ze zvonice sv. ...
Ale není to tak dávno, když jsem přišel (kromě jiných) na další záhadu, která dosud nikoho nenapadla! Je v Záhadě hlavolamu v Tleskačově deníku. Co to vlastně četl za knížku o tom námořníkovi, co ztratil paměť a nemohl najít ostrov s pokladem? Jak se ta knížka jmenovala, pokud existovala? Co takhle to vyřešit? =)

Jo, Honzo, pokud jde o to, že se ti Trilogie zdá trochu divná, nic si z toho nedělej. Ne, že bych tě srážel, ale ne každý má pro ty drobnůstky oči. Ale co bych za to někdy dal, kdybych bydlel alespoň půl roku v jednom městě...
Zmizelá kronika u Dunivky, Jan T., Tlesk, Kocouří hrádek, Srd- atd... =)
Bimbam Redaktor
#5 | Vloženo 29. 2. 2008 14:20Hmm, Jan Tleskač se přece ve Stínadlech ani nikde poblíž nenarodil, to by ho nenašli jako opuštěné dítě na ulici - a to je poznamenáno přece už v Záhadě hlavolamu.V povídání starého kostelníka myslím. Kdyby se tam totiž narodil a do třeba tří let vyrůstal, vědělo by o něm zcela jistě okolí. Což se zde nestalo.
K záhadě knížky o námořníkovi se ztracenou pamětí - ten příběh existuje částečně dokonce i v jedné Verneovce. Jako úvod do děje hlavních hrdinů. Jenže já si nemůžu vzpomenout na jméno té jedné z mnoha a mnoha Verneovek, co jsem četl. Tak dobrou pamětí se zase chlubit nemůžu :-( Ale knížek o mořích, pokladech, námořnících a plachetnicích zase až tolik nebude, třeba na to někdo při čtení po večerech narazíme. Předpokládám že by se mohlo jednat o knížku vydanou v době první republiky, takže hurá do nějaké větší knihovny a prohrábávat knižní katalogy. Taky škoda že nebydlím v jednom velkém městě, kde je obrovská knihovna se vším co kdy vyšlo... Možná by se to dalo najít pomocí netu některé knihovny prý mají svůj knižní fond zpracován i pro možnost internetové výpůjčky.
Jan Redaktor
#6 | Vloženo 29. 2. 2008 15:44Julese Verna taky rád čtu, ale napsal tolik knih, že se v tom nedá vůbec vyznat. Zatím jsem od něj přečetl jen dvě knížky a jednu povídku, za to jsem viděl spoustu filmů a kreslených pohádech na motivy jeho knih. A jsou moc pěkné.
Jo a ještě k Stínadelské triologii. Nemyslel jsem, že se mi jako nelíbí, ale je prostě od ostatních foglarovek odlišná.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.