Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Kde jsou Stínadla?

Diskusní fórum · Rychlé šípy a Stínadla, téma založeno: 29. 2. 2008, celkový počet příspěvků: 26.
Rychlonozka Člen
#1 | Vloženo 29. 2. 2008 17:30Jiggi, nepsal jsi už dávno, že jsi byl ve Stínadlech? Mám to brát jako vtip? Jinak by tedy vážně existovala ta tajuplná čtvrť plná spletitých uliček, dvorků a náměstíček. Už asi vím, že odpovíš tak, že nic bližšího povědět nemůžeš, ale alespoň jsem to zkusil.
jiggi Moderátor
#2 | Vloženo 29. 2. 2008 18:36Ano, byl jsem v troskách Stínadel.
jiggi Moderátor
#3 | Vloženo 1. 3. 2008 17:23K Ježounovi - pardon: Rychlonožkovi: Každý si pod Stínadly představuje fantastickou rozpadlinu, ale skuste si jít potmě i po obyčejném sídlišti. Paneláky, které budou ve dne vypdat nudně najednou zezáhadní. A i když Stínadla fantastická jsou, ne tak, jak si mnozí představují.
A celkově: Jak vám dupe vichřice? U nás jenom krapet fouká. Máme v uličkách Čánkovský blizard, takže na kopcích to bude docela zajímavý.
javor Člen
#4 | Vloženo 2. 3. 2008 13:42Co se týče Stínadel, tak myslim, že jsem tam s Pájou už taky byl (někdy v zimě asi kolem 7. hodiny večerní), řeknu vám to je nezapomenutelný zážitek. Fakt nádhera.
Kde se asi rozkladají Ti bohužel nenapíšu, protože si myslím, že by to bylo vůči Pájovi nefér. Právě on mi ukázal jejich kouzlo a za to jsem mu nesmírně vděčen. Jinak co se týče atmosféry, jak již jsem zde napsal je to nezapomenutelné. Ani nevím k čemu by se dala přirovnat. Prostě kdo neprožije neuvěří. :)
jiggi Moderátor
#5 | Vloženo 2. 3. 2008 13:44Stínadla tak, jak jsou popsána v trilogii tak vypadala, ale pak nastalo: "Stínadla se budou bourat?"
Ono vůec s Městem je to moc a moc složité, stará a nová Stínadla jsou dva samotné celky, ale jsou vzájemně propojena. Je toho zkrátka strašně moc. Ani já úplně všechno nevím a už se mi z toho motá hlava. Čím víc toho člověk ví, tím víc nalézá otázek, ale to je na tom to krásné.
Kde se konkrétně Stínadla nalézala? To je strašně těžké odpovědět! Nejen kvůli jednoduchému prozrazení, ale i proto, že jde právě o stará a nová Stínadla. Obojí jsou propojena, ale oboje jsou přitom jinde. Možná to zní zmateně, ale neumím to jinak vysvětlit!
jiggi Moderátor
#6 | Vloženo 2. 3. 2008 18:39Někdy ti tu Prahu závidím, Honzo. Ale to už jsem psal.
Rychlonozka Člen
#7 | Vloženo 2. 3. 2008 19:56Dobře tedy jiggi a javore. Už vím co tím myslíš. Stínadla jsou jen jen v naší fantazii a krásné jsou tak, jak si je umíme představit. Ale stále nechápu: nová a stará Stínadla ,vzkazová vrata na nich dopis - to už snad ani fantazie být nemůže. Ale tak mně napadá: proč by vlastně Stínadla být nemohla, přece je to jen městská čtvrť s tajemstvími. Architekt čtvrti to asi vymyslel dobře.
Rychlonozka Člen
#8 | Vloženo 2. 3. 2008 19:58Dobrý den pane správce. Neukázal by jste mi taky kouzlo stínadel. Působí to sice jako vtip ale myslím to vážně.
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 2. 3. 2008 20:51Rychlonožko, nejdříve připomenu 1. nepsané pravidlo těchto stránek a to říká, že si navzájem (pokud to někomu výrazně nevadí) tykáme. Takže pana Správce si nech na někdy jindy. :-)
Nyní k dotazu. Ukázat kouzlo Stínadel… docela nesnadný úkol. Kouzlo je asi právě to, co každý musí najít sám. Můžu 2 lidem na stejném místě říci stejné informace, ukázat jim stejné ulice a domy, ale jestli Stínadla uvidí, to už je jen na nich…
Základní informace o tom, kde Stínadla jsou, najdeš i tady na stránkách, jde to vyčíst i z příspěvků v diskusi. Správně píšeš, proč by Stínadla být nemohla? Aby někdo mohl přečíst zprávu ze vzkazových dveří, tak musejí existovat... A podobně, příkladů najdeš více, tak zkus hledat. :-) Možná právě to hledání je součástí kouzla Stínadel?
Bimbam Redaktor
#10 | Vloženo 3. 3. 2008 10:36Stínadla byla a jsou a doufám že ještě pár století budou. Stejně jako jejich věže, domy, sklepy, průchody a hlavně zvony. Ručně ovládané zvony, co pamatují mnoho a třeba i Tleskačův zvon někde v šeru, třeba byl přenesen ze zrušeného kostela na jinou věž a vzpomíná na dávného zvoníka... To jestli Stínadla lidi uvidí nebo nepoznají už je jen a jen na nich a v nich. Škoda že tu nejsou runy, něco bych vám napsal.
Když bydlíš Honzo v Práglu, poslouchej v šest večer na ..íně - uslyšíš mimo jiné i Velkého Dominika ;-) bim-bam bimbat.
Jan Redaktor
#11 | Vloženo 3. 3. 2008 14:01Pro Bimbama: Myslíš v Karlíně? Tam já nebydlím. Bydlím totiž v jiné části města a na sídlišti. Tak asi toho Velkého Dominika neuslyším. Nevadí však, dokážu si to představit. :-)
Rychlonozka Člen
#12 | Vloženo 3. 3. 2008 14:07Paja
Tak by jsi mi to mohl ukázat?
jiggi Moderátor
#13 | Vloženo 3. 3. 2008 16:47Dunivá Kateřina jde slyšet z kostela poblíž Míčového kouta a zvon Jana T. přenesen nebyl, ani zrekvírován...
Ještě k Rychlonožkovi: Ukázat? Prstem bodnout do mapy, do fotek? Samo, že ne! =) Ale tu a tam bys něco mohl objevit z Tajemství Stínadel. A v celé trilogii je toho až moc.
Stará Sínadla a nová... Těžko vysvětlitelný pojem, kdybych to neřek rovnou a to se nedělá - mezi pátrači se radí.
Ano, Stínadla jsou v lidech samotných. To lidé tvořili a tvoří tuto čtvrť, Vontové jsou jen lidé, Jan T. byl jen člověk, i Hlavy byly lidé. Když pomineme nějaké věci, jako je hlavolam, kámen tvaru sr-(nedoplněno), průchody, dvorky, uličky i náměstíčka. A Vzkazové dveře (a Vzkazová zeď a vrata ve Vontské uličce). No, snad to je všechno.
Rychlonozka Člen
#14 | Vloženo 3. 3. 2008 20:14Jiggi už zase tě jdu otravovat. Zdá se mi, že ta Stínadla jsou vážně jen fantastická.
Nediv se jiggi, nemůžu tě pochopit. Ale stále doufám, že opravdu byla nebo jsou a myslím jiggi, že ty toho víš více než dost, ale co víš, nepovíš:-(
Paja Administrátor
#15 | Vloženo 3. 3. 2008 20:38Rychlonožko, už to naznačil o několik příspěvků dříve jiggi – otevři si Tajemství Stínadel a zkus se nad tím zamyslet a odpověz si na otázky, které z textu vyplývají. Ne vše je tam řečeno doslova, ale skryté je tam mnohé.
Mnoho lidí pochybovalo o existenci Stínadel. Na druhou stranu u mnoha Jestřábových knížek víme, čím se inspiroval. Ať to jsou Hoši od bobří řeky, Modrá rokle, Přístav volá nebo již zmiňovaný Když Duben přichází. Víme, kdo byly vzory postav těchto knih, víme, co z toho třeba prožil Jestřáb sám. U Stínadel to tak není, tam se Jestřáb vše snažil utajit. Na druhou stranu tak nejasné to nemusí být ani se Stínadly, ale dá to trošku větší práci při hledání faktů a přemýšlení.
Když to shrnu: Jestřábovi knihy vychází z reálného prostředí, sám to mnohokrát zdůrazňoval, zvláště u některých. Samozřejmě drobné úpravy děje do knihy jsou pochopitelné. Ale proč by najednou napsal tři knihy, které by byly pouze „fantastické“?
Bimbam Redaktor
#16 | Vloženo 5. 3. 2008 11:46Jan
Ne, nemyslel jsem "v" Karlíně, napsal jsem přece "na ....íně" Teď už to teda píšu už s přesným počtem teček místo písmen. Nejlepší místo k poslechu je tam u studánky, co z ní teče voda z trubky, kolem je asfaltovej chodníček. Pod ní ve svahu byly a snad ještě sem tam jsou ovocné stromy (hrušky, jabka). To už by snad napadlo i Bohouše se Štětináčem kde to je.....
Jiggi
V knížce se píše že byl kostel zrušen a zvon odvezen.Samo že se nemusí nutně jednat o jeden a týž kostel a jeden a týž zvon.On to mohl schválně Jestřáb prohodit aby zhoršil pátrání.:-) Což mne ani nepřekvapuje.
Jan Redaktor
#17 | Vloženo 5. 3. 2008 14:04Bibmbam
Už vím, co asi myslíš. Na Petříně. Tam už to mám blíž, než na Karlín. :-)
jiggi Moderátor
#18 | Vloženo 5. 3. 2008 14:59O tom zvonu se to píše v mladohlasatelské verzi?
Jenom, Honzo, nechápu, jak to můžeš mít blíž na Petřín, než Karlín, když to je asi tak stejně daleko z Bohnic? =) (Ale možná se pletu, protože v Bohnicích jsem nikdy nebyl.)
Chtěl jsem ještě něco napsat, ale už mě nic nenapadá. Zapoměl jsem to.
Jan Redaktor
#19 | Vloženo 5. 3. 2008 15:35jiggi: Možná se mi to jenom zdá, že je to na Petřín blíž. Nevím. Vždyť je to přece jedno. :-)
Paja Administrátor
#20 | Vloženo 5. 3. 2008 16:08jiggi O tom, že zvon byl z věže kostela sv. Jakuba snesen, je psáno jak ve vydání v Mladém hlasateli, tak v ostatních.
<  1  2  >

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.