Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Rváčov

Diskusní fórum · Aktuality, téma založeno: 26. 11. 2021, celkový počet příspěvků: 9.
Havran Člen
#1 | Vloženo 26. 11. 2021 18:22Zdravím, po několika letech opět zde, a to díky novému komiksu Rváčov. Začíníá stejně jako mé dávné povídky a úvodní kapitoly nikdy nedokončených románů o Stínadlech, t.j. od tehdejšího obchodního domu Máj. K diskusi je otázka - může tento komiks oslovit současnou generaci náctiletých, aby se z nich stali pátrači jako před 30 lety ? Nebo je to jen v dnešním světě další viruální realita? A co Prašina? Nejsou to Stínadla 21. století?
Paja Administrátor
#2 | Vloženo 28. 11. 2021 15:56K Rváčovu se nemohu blíže vyjádřit, jelikož jsem se s ním zatím blíže neseznámil.

Prašinu jsem četl, všechny tři díly. Líbila se mi, čtení jsem si užíval. Z mého pohledu jde o povedené dílo, čtivě napsaný dobrodružný příběh, který určitě mladé čtenáře osloví. Nicméně, nejsem si už jist tím, že bude mít takový přesah mimo literární svět, jako měly (mají) knihy Jaroslava Foglara.
Havran Člen
#3 | Vloženo 14. 12. 2021 18:45Na Rváčov se těším, mám ho objednaný i přes poměrně velký peníz. Jsem na něj zvědavý, až ho budu mít, o dojmy se zde rozdělím.
Havran Člen
#4 | Vloženo 1. 1. 2022 13:56Tak Rváčov přečten, docela doporučuji, i když podle skutečnosti jsou zde postavy dle těch, co jsem v reálu znal kompilovány z několika skutečných do jedné fiktivní, nicméně část těch příběhů se skutečně odehrála. I ten původ některých postav z Jižního Města, možná to byli i kluci z mého oddílu, kteří od nás koncem 80. let odešli právě do Stínadel, do tehdejší organizace zvané Město.
tomas fiala Redaktor
#5 | Vloženo 2. 1. 2022 15:22Čili, pokud to nebudu brát doslova, můžu si z příběhu udělat hrubou představu, jak to ve skutečnosti probíhalo a vypadalo?
Četbu Rváčova mám teprve před sebou, ale snad by bylo dobré mít od začátku jasno. Tedy jestli to brát jako jiné (smyšlené) příběhy, posuzovat napínavost a podobně, anebo i jako svědectví skutečných událostí. (Sám to nebudu mít možnost při čtení posoudit, nemám se čeho chytit.)
Havran Člen
#6 | Vloženo 6. 10. 2022 19:37Zdravím, při návtěvě tohoto webu se mi na mysl dere otázka obdobná z jiných míst a jiného času: když padne v džungli strom a nikdo tu není, kdo by to viděl či slyšel, vydal jeho pád nějaký zvuk?
tomas fiala Redaktor
#7 | Vloženo 13. 10. 2022 8:11I když to nemá žádnou souvislost s tímto diskuzním vláknem, ozvu se tady, ono to té pavučině snad nemůže ublížit... Mám - už dlouho - stejný dojem. Ale i když mě to mrzí, neberu to tragicky. Foglarweb je plný informací, přehledně zpracovaný, cenný. Dobře si pamatuji, jak mi před lety, když jsem bral do ruky své první foglarovky, pomohl se v lecčems zorientovat.
Diskuzní fórum, pravda, je vyprahlé až běda. Jenže co s tím? Nejlíp kdyby si sem našla cestu současná mladá generace čtenářů, těch, pro které jsou vydání v Albatrosu prvním kontaktem s foglarovským světem. Obávám se však, že tahle generace si bude raději povídat jinde, než na diskuzním fóru.
Paja Administrátor
#8 | Vloženo 20. 11. 2022 15:37tomas fiala
Ano, je to tak. Bohužel rozvoji foglarwebu a tvorbě nového obsahu se už nemohu věnovat jako dříve, jelikož své úsilí musím soustředit na jiné projekty. Dokud to bude možné, tak zůstane stránka v této statické podobě, která si snad ještě své čtenáře a zájemce najde.
Duch Člen
#9 | Vloženo 3. 9. 2023 1:00Hlavně, že pořád žije Myšlenka. Už sám Foglar byl na dnešní poměry utopický snahou vytáhnout děti z biografů do ulic a stejně i dnes bychom je tam rádi vytáhli od elektroniky. Na vrchol se pátračství dostalo až v 80. letech a to je od sepsání prvního díla slušná doba. Myslím, že i dnešním dětem je třeba dát čas. Třeba až z nich budou čtyřicátníci, tak zjistí, že bez tajemství a dobrodružství při pátrání po nich, je život poněkud nuzný. Foglarův svět možná zemře s námi, ale dokud Myšlenka žije, najdou si vlastní kdekoliv jinde a o to přece jde a vždy šlo.

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.