Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

Skauting v moderní době

Diskusní fórum · Skauting a klubaření, téma založeno: 19. 5. 2008, celkový počet příspěvků: 10.
Jan Redaktor
#1 | Vloženo 19. 5. 2008 13:59Jak to tak vypadá, máme tady několik skautů. :-) Vím o Pájovi, Kawi...? A třeba další, o kterých však nevím. Já teda skaut nejsem, i když jsem když jsem byl mladší chtěl skautem hrozně být. Snil jsem o tom, jak budu se skautem jezdid do Sluneční zátoky, do Sinovíru. Ne že bych ani teď skautem nechtěl být, ale už je na to trochu pozdě začít a tady v okolí mého bydliště o žádném nevím. A nikdy to už nebude jako za Foglara.
kubino Redaktor
#2 | Vloženo 19. 5. 2008 14:52Právě proto, nikdy to nebude jako za Foglara. Já sice vedu dětské oddíly, mají pravidelné schůzky a výpravy, duchem to jsou takoví skauti, ale jako jo i ne jestli chápete. Dneska je mnoho oddílů, od turistických až po vodácké, ale jen hrstka z nich si říká skauti. Toto označení už se nepoužívá, ale duch a podstata zůstává a doufám, že zůstane stejná. Foglarovy myšlenky jsou nezcizitelné:-)
Paja Administrátor
#3 | Vloženo 19. 5. 2008 17:07kubino
Označení skauti se už nepoužívá... Tak s tím rozhodně nemůžu souhlasit. I v současné době existuje mnoho skautských oddílů (které slovo skaut mají jak v názvu, tak v programu) a Junák rozhodně není mrtvou organizací.
Jan
Myslím, že začít se skautem můžeš i teď. A jestli jsi doposud nenašel v Praze žádný oddíl, tak jsi špatně hledal. :-)
To že už skautování nikdy nebude jako za Foglara je možná pravda, doba se změnila. Ale vždyť to hned neznamená, že to bude špatné. Bude to jiné, ale také pěkné.
kubino Redaktor
#4 | Vloženo 19. 5. 2008 22:43Paja
Spíše jsi mě nepochopil, jenom jsem chtěl říci a možná to tak nevyznělo, že dneska z deseti oddílů se skautskou činností si skauti říká pouze jeden z těch deseti. Ani nevím proč tomu tak je, ale tak zase proč by si říkali skauti, když můžou být třebas Upírci a náplň je stejná, název vymírá a již se užívá vyjímečně. Já osobně byl členem vodáckého oddílu, oddíl greenhorns a Upírci, kde jsem vedoucím. Musím říci že greenhorns i Upírci mají skautskou činnost, ale skauti to názvem nejsou a nikdy bych je tak nenazval, doba to holt nechce, nevím. Je to na delší diskusi.
Paja Administrátor
#5 | Vloženo 20. 5. 2008 16:11kubino
Ale ty si myslíš, že v dříve byly všechny mládežnické organizace skauti? To zdaleka ne. Např. v první republice mimo velmi vlivný Sokol existovalo mnoho menších uskupení, jako je dnes. I tehdy „skautské metody“ používaly organizace, které neměly slovo „skaut“ nebo „junák“ v názvu.
...ale skauti to názvem nejsou a nikdy bych je tak nenazval, doba to holt nechce... Tak pokud to nejsou skauti, tak je logické, že je tak nenazýváš. Ale jako důvod bych spíše viděl to, že nejsou členy některé skautské organizace, ne že doba to nechce. Popravdě řečeno nechápu, proč by měl být v současné době problém někoho nezvat skautem. Před rokem 1989 by to bylo pochopitelné, tam by to asi nebylo kvůli problémům vhodné, ale dnes?
Rychlonozka Člen
#6 | Vloženo 20. 5. 2008 18:34Jo. Je jiná doba. Hoši (i děvčata) jsou rozmazlenější a rozmazlenější. Jejich mluva je obhrouhlá. Kdysi jsem nemluvil skoro vůbec sprostě a ještě se mi za to smáli. To určitě taky znáte ne? Ale snad by se dalo realizovat všechno. Jen chtít. Ale třeba mi to stále nevychází.
Ke skautům: u nás se zase Junáckému oddílu říká Skaut nebo Junák. To slovo u nás zase tak nevymizelo. Ale tady je zase všechno špatně zorganizované(alespoň takový mám názor a nejsem sám). Toť asi vše. Mějte se plantážníci.
Havran Člen
#7 | Vloženo 24. 3. 2013 19:32JE pravda, že doba je jiná,
já jsem vedl skautský oddíl od poloviny 80 let do roku 1997. A s dnešními dětmi už se takové věci, co jsme tenkrát dokázali, už vůbec dělat nedají. Před dvaceti lety jsme byli hrdí, že máme na sobě skautský kroj, dnes se za to lidé stydí, ho mít na veřejnosti na sobě. A to je jen ilustrace s tím, jak je na tom dneska skauting.
Falka Člen
#8 | Vloženo 21. 11. 2016 19:29Lidičky, je to tu vůbec ještě živé? Škoda, že jsem o těchto stránkách nevěděla dříve, já, taková milovnice Foglarovek. :(
Jsem skautka a musím říct, že je to skvělé. U nás jsou holky i kluci 11 - 18 a je pravda, že ti malí mnohdy zlobí a nepřijdou radši k žádné práci. No jo, děti... Ale od těch 14 jsou to super lidi, ochotni ke každé práci. Je důležité být s těmi dětmi trpělivý, ony se nakonec vyloupnou.
Paja Administrátor
#9 | Vloženo 24. 11. 2016 17:17Falka
Ahoj, diskuse v posledních letech poněkud ustala, ale nic nebrání tomu se k ní opět navrátit, když se najdou návštěvníci, kteří budou u ni mít zájem. :)
kubino Redaktor
#10 | Vloženo 10. 12. 2016 19:43Přesně tak, třeba se i vzkřísí činnost slavného Eldorada. :)

Chcete-li reagovat, musíte se napřed přihlásit.