Záhlaví stránky (Foglarweb – stránky o Jaroslavu Foglarovi)
foglarweb

| autor: Václav Levý | kategorie: RŠ a Stínadla | počet přečtení: 4055

Co mají společného Široko, Ilči a Ríh?

V článku se pokusíme vysvětlit z hlediska jazykového původ a význam jména Širokka – tajemné postavy v masce pohybující se po Stínadlech.


Čtenáři mayovek se asi zamýšlí, jestli jsem se nezbláznil. Co může mít společného stínadelský přízrak s oběma vraníky?

Přece jméno Ilči znamená Vítr, Ríh jakbysmet. A ta třetí osoba? Až do sedmdesátých let jsme znali Širokka, od té doby ubylo jedno v názvu. Co vlastně znamenala ta dvě písmena, proč je Jaroslav Foglar (či snad Širok(k)o) použil?

Fotografie Širokka v masce
Širokko

Chorvatsky se jistý vítr nazývá jugo. Arabsky qibli a po Francouzsku marín. Vzniká nad severní Afrikou jako suchý a teplý vzduch, nad Středozemním mořem se ochlazuje s vlhkou a studenou mořskou cyklónou (bývá v ní nižší tlak než v okolí) a poté míří nad jižní Evropu. Takže nad Černým kontinentem působí sucho a prašno, kdežto ve Starém světě studeno a vlhko – většinou na jaře a podzim. Někdy trvá několik hodin, jindy celé dny. A někdy dosahuje síly hurikánu, což je rychlost asi sto kilometrů v hodině.

Proč sem pletu nějaký vítr? Ne, nejsem senilní, protože Ilči, Ríh a Širokko mají skutečně stejné jméno – Vítr. Italsky se totiž onomu větru ze Sahary říká sirocco, scirocco, či zřídka siroc. Chápete?